MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

DUHOVNI POST, IPAK, VAŽNIJI OD TELESNOG




Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje uskršnji post od sedam nedelja.

Ovaj period služi samo da nas podseti kako treba da se ponašamo svakog dana. Beogradske pekare i restorani povećali količinu posne hrane u susret Uskrsu.

U vreme uskršnjeg posta koji za pravoslavne hrišćane počinje danas i traje do Uskrsa 23. aprila, ne treba se odreći samo mrsne hrane, već i grešnih i loših misli, ogovaranja, laži i psovki.

- Ljudi i ne znaju šta je sve greh. Dešava se da, prilikom ispovesti, kao najveći greh navode da su za vreme posta pojeli keks u kom je možda bilo mleka, a da preljubu ili abortus navode uzgred, tek pred kraj razgovora. Post treba da prati i molitva, ali iskrena, kao i izbegavanje loših misli, ogovaranja i laži - naglašava otac Savo Jović, generalni sekretar Sinoda i dodaje da nije teško biti hrišćanin.

U poslednjih nekoliko godina sve je više vernika koji se odlučuju da se pridržavaju crkvenih pravila vezanih za ovaj praznik, međutim ovaj post bi, po rečima sveštenika, trebalo shvatiti mnogo ozbiljnije pa se odreći i cigareta, alkohola i svih drugih poroka.
- Post ne podrazumeva samo izbegavanje nekih vrsta hrane nego i određen način ponašanja. Svrha posta je da nas podseti na to kako treba da se ponašamo svakog dana, ne samo u toku ovih sedam nedelja. Telesni post postoji samo da nas opomene na duhovni. Kad čovek ne pije i ne jede jaku hranu u velikim količinama lakše mu je da razmišlja o svojim postupcima - kaže otac Savo.

Posna hrana smiruje i upućuje na molitvu i Boga, dodaje otac Savo, a uzdržavanje i kontrola volje i jeste ono što održava zajednicu.
- Prvih pet dana treba postiti "na vodi", kao i poslednju nedelju. Ostalim danima može se koristiti ulje, a riba je dozvoljena na praznike Cveti i Blagovesti, mada nije problem ni ako se jede i drugim danima. To nije tako teško, uostalom, svaki lekar će vam preporučiti ovakav način ishrane jer pomaže da ostanemo zdravi -naglašava otac Savo.

Ispovest inače nema veze sa pričešćem, ali računa se da se čovek "pročišćen" lakše sjedinjuje s Bogom. Ne valja postiti samo jednu ili dve nedelje pre pričešća iako to mnogi rade.
- To vam je kao da gradite most preko Dunava, ali samo metar s jedne i metar s druge strane. Ako želite da postite, treba to uraditi kako je crkva propisala - dodaje otac Savo.

J.S.-D.Đ.
Izvor: Glas javnosti, 06.03.2006.

Pročitano: 5055 puta