MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Episkop Nikolaj Velimirović: "POUKA U TREĆU NEDELJU VELIKOG POSTA - KRSTOPOKLONU"



Srce tvoje neka ne zavidi gresnicima,
pre budi u strahu Gospodnjem vazda
(Pr. Solom. 23, 17).

1. Ti si kršten covek, tj. opran od prvobitne ne�?istote i otrebljen od prastarog korova. Prvobitna necistota i prastari korov nastali su od prvobitnog i prastarog praroditeljskog greha. Da li cenis neizmernu milost i preveliki dar sto ti je darovan krstenjem?

2. Od prljavog obora krstenje je stvorilo u tebi hram. Kakvu zavist mozes, dakle, imati u srcu prema onima koji obracaju bozanski hram ponovo u prljavi obor? " Srce tvoje neka ne zavidi gresnicima".

3. Ili ako se nekom pocisti dom, osvetli, okadi i ukrasi, a on mesto da odrzava dom svoj u takvom poretku, uzme lopatu pa pocne ubacivati u procisceni dom svaku necistotu kroz vrata i prozore - hoces li takvom zavideti ili ces ga zaliti?

4. Niko manje nego Gospod Bog pocistio je krstenjem dom svakog krstenog coveka. Neka te strah obuzme pri toj pomisli, strah od Boga, koji se javio u telu da bi ocistio, osvetio, prosvetio i spasao ljude.

5. Kao sto suze teku od velike zalosti, ali i od velike radosti, tako strah obuzima coveka od velikog zlocina, ali i od velike zrtve. Bog se javi u Hristu kao sluga da procisti dom tvoj, da od obora napravi hram u srcu tvom. Zar te ne obuzima strah od tolikog ponizenja Cara nad carevima? I zar te ne obuzima zalost kad vidis krstena coveka kako gresi?

6. Sta je gresnik? To je nesvesni samoubica. To je covek koji kao i svaki covek zeli sebi zivot, medjutim neprestano unosi u sebe smrt. Ili: to je covek koji zeli sebi zdravlje a stalno uzima otrov. Hoces li takvom zavideti?

7. Ako zavidis gresniku koji juri za prolaznim senkama ovoga sveta, drug si mu u bezumlju. On je bezuman sto hvata ono sto ne moze odrzati, a ti opet sto zaviscu trujes srce svoje. Ako li ga zalis i ispravljas, cinis dobro i sebi i njemu; svoje srce snazis, a njegovo lecis.

8. Po nekoj legendi, zivela dva bogata coveka u susedstvu. Jedan je patio od srebroljublja, a drugi od zavisti prema prvome. Obojica umru u isti dan. Njihovi prijatelji posvadjaju se oko toga koji je od njih dvojice bio bolji covek. Pa se rese da okoncaju svadju time sto ce rasporiti oba tela, izvaditi srca njihova pa po srcima oceniti. Kad raspore srebroljupca, nadju kamen mesto srca; a kad raspore zavidljivca, nadju zmiju mesto srca. Skoci zmija i podvuce se pod onaj kamen. O brate moj, "srce tvoje neka ne zavidi gresnicima!" Jer je zavist zmija koja se tvojim srcem hrani.

9. Ove trece nedelje Casnog posta rasprostrani srce svoje, da iz njega izadje svaka zavist. Znas kako premudri Pavle govori Korincanima: "Usta nasa otvorise se k vama i srce nase postade siroko" (2. Kor. 6, 11). Gde je zavist, usta se stezu i nece da govore bliznjemu, a srce se steze i grci i smanjuje.

10. Zamisli koliko bi hiljada zlocina bilo manje u tvojoj otadzbini kad bi nestalo zavisti coveka prema coveku? Koliko manje svadja, sudjenja i spletkarenja? I koliko manje buna, i ratova, i prolivanja krvi, i rusenja u svetu - kad samo ne bi bilo zavisti!

Pazi da se ne obmanes. Zavist ne ide pod svojim pravim imenom. Ni jedan porok i ni jedna strast ne ide pod svojim pravim imenom. Blud pod imenom ljubavi, srebroljublje pod imenom samoodrzanja, kockanje pod imenom zabave, pijanstvo i lumpovanje pod imenom druzeljublja, a zavist pod imenom pravde i ravnopravnosti. I u samom tebi zavist se predstavlja kao bunt protiv nepravde i neravnopravnosti. O sine moj, pazi da se ne obmanes. Svaki zlotvor kucajuci na vrata vice: ja sam tvoj dobar prijatelj! Cuvaj se da te ne prevari glas njegov, i ne otvaraj vrata svojih.

12. Neka ti je srecna ova treca nedelja Casnog posta. Neka ti blagi Bog pomogne, da se srce tvoje potpuno isprazni od zavisti. Da izlecen od zlobe, i nezloban kao jagnje, pristupis ove nedelje i poklonis se Casnome Krstu, na kome se za tebe raspe Jagnje Bozje. Amin.

Pročitano: 3825 puta