MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

BESEDA MITROPOLITA JOVANA NA VELIKU GOSPOJINU 2008.



Praznik Velike Gospojine, praznik Uspenija Presvete Bogorodice, praznik Njenog odlaska iz ovoga sveta u nebeske dvore kod Sina Svog Ljubljenog, Gospoda našeg Isusa Hrista, Sina Božijeg, to je veliki praznik, i sadržina njegova nas pobuđuje i poučava o najvažnijim pitanjima iz našeg života..

..O Presvetoj Bogorodici pisali su starozavetni proroci u raznim prilikama kao o simvolu onoga što će doći. Devojčica Marija je isprošena od Boga kroz molitve njenih roditelja Bogootaca Joakima i Ane koji su se zavetovali Bogu, da ako im Bog podari čedo, da će ga posvetiti Bogu i kao trogodišnja devojčica na Vavedenje služila je u hramu i proslavljala Boga Oca Našeg Nebeskog.

Čitava starozavetna istorija kao da se ponavlja i u stvari izvršava se ono što su proroci govorili o njoj. Sinoć na svečanom bdeniju u čitanjima koja su određena iz Svetog Pisma govori se iz Starog Zaveta da kad je Jakov zaspao na kamenu da je video u snu otvoreno nebo i lestve po kojima anđeli Božiji silaze s neba i penju se na nebo, a ovo su crkveni ljudi protumačili da se odnosi na Presvetu Bogorodicu, jer je ona ta koja nas je kroz te lestve povezala s nebom. Anđeli silaze na zemlju da nas pouče volji Božijoj i da nas Ona sa zemlje prevede na nebo.

U crkvenim pesmama toliko je puno opisano o Presvetoj Bogordici kao o Hramu Duha Svetoga. Premudri Solomon kaže da Premudrost sebi sazida dom i učvrsti na 7 stubova i tako govori na jedan tajanstven način o Crkvi, o Svetim Tajnama gde tako važnu ulogu ima Presveta Bogorodica. Ona po rečima Svetog Proroka Jezekilja predstavlja i vrata na Jerusalimskom hramu kroz koja niko nije smeo da prođe sem kneza, jer samo On je prošao kroz ta vrata, i ostala su zatvorena, a to govori o ulozi Presvete Bogorodice koju je imala rodivši Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Spasitelja Našeg i o Njenom Prisnodevstvu i Njenom Devičanstvu neprestanom, o Njenoj Bogorodičnosti i da nije bilo obično rođenje, nego u planu Božijeg spasenja roda ljudskog. Mnogo i mnogo primera ima gde je spomenuta, pa Sveti Prorok Isaija kaže: „Gle, devojka će zatrudneti, i rodiće sina, i nadenuce mu ime Emanuil…“, što znači da je s nama Bog. Poslužila je tako velikoj tajni i poslužila je i rodu ljudskom kad je u Nazaretu primila Blagovest od Arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božijeg, i upitala: „ Kako je to moguće kad ne znam za muza?“, a Arhandjel joj je rekao:“ Duh Sveti sići će na tebe i Sila Višnjega oseniće te, i ono što će se roditi, biće Najveći, biće Sin Božiji, biće Gospod naš, Isus Hristos, Izbavitelj i Spasitelj naš.

Pratila je čitavo vreme rad Gospoda Isusa Hrista, njegovu Jevanđelsku propoved i tugovala i bolovala za njim kad je stradao na Golgoti i učestvovala sa ženama Mironosicama u Vaskrsenju Hristovom, Njegovom Vaznesenju sa Maslinske Gore, i na Dan Svete Pedesetnice kad je silazio Duh Sveti na Apostole. Kad su Apostoli bacali kocku ko će gde ići da propoveda, Presvetoj Bogorodici je pao u udeo da ode na Svetu Goru Atonsku da tamo propoveda Sveto Jevanđelje i Sveta Gora Atonska je pod pokroviteljstvom Presvete Bogorodice, i nikome više od žena nije dozvoljeno da dođe na tu Svetu Goru. Ona je obilazila sveta mesta koja su vezana za važne događaje Gospoda Isus Hrista.

Odlazila je često na Maslinsku Goru gde se Gospod vazneo na nebesa, odlazila je u Getsimaniju tamo gde se Gospod molio Ocu Nebeskom pred svoje stradanje: „ Oče, ako je moguće da me mimoiđe čaša ova, ali neka ne bude volja moja, nego volja Tvoja , Oče Nebeski.“ I kaže se da je u tom tugovanju, Presveta Bogorodica, dobila blagu vest kad joj je Arhanđel Gavrilo saopštio da će za tri dana da se preseli iz ovoga života u nebeski i doneo joj palminu grančicu koja će se nositi za vreme njenog pogreba kao znak nečega što se završava značajno u njenom životu.

Poželela je da se još jednom vidi sa Svetim Apostolima i da se oprosti i na čudesan način vidimo na svetim ikonama i freskama da su Sveti Apostoli bili doneti na oblacima u Jerusalim da se pozdrave sa Presvetom Bogorodicom i tako je Ona usnula i bila časno pogrebena, ali tu nije bio Apostol Toma koji je bio u Indiji na Jevandjelskoj propovedi. Kad je došao, želeo je da vidi grob i da vidi telo Presvete Bogorodice da joj se pokloni i zahvali za njenu smernu ulogu koju je imala čitavog svog života. Kad su otvorili grob, ne nađoše njeno telo, jer ju je Gospod vazneo iz ovoga sveta na nebesa. Zato je još davnih vekova Car David u svom Psalmu govorio o nebeskim vratima „ Vrata! Uzvisite vrhove svoje, uzvisite se vrata večna!“ , da se otvore vrata nebeska, da anđeli dočekaju presvetu Bogorodicu, da je prime kao Hram Duha Svetoga koja je poslužila smerno Crkvi i čitavom rodu ljudskom. Zato je proslavljamo i poštujemo kao Majku čitavog roda ljudskog i zastupnicu hrišćanskog roda. Tom velikom ulogom koju je Bog dodelio Presvetoj Bogorodici uzvisio je žensko biće do nebesa, do apoteoze, do oboženja, kao što Car David govori u svojim himnama za sve ljude ako žive po volji Božijoj „ Zar ne znate da ste bogovi i sinovi Svevišnjega svi?“ Takvo veliko naznačenje Bog je dao ljudima, dao je svakome ljudskom biću!

Tako čitamo u početku Božije knjige da Bog stvori čoveka od praha zemaljskog i dunu mu u nos duh životni i posta čovek duha živa i budimo onda slični Bogu i podobni vršeći zapovesti Božije, vršeći zakon Božiji i da budemo u svom hrišćanskom životu slični u služenju Bogu i bližnjima službi Presvete Bogorodice. Ženski rod ima posebno da bude radostan i Bogu blagodaran za ovakvu ulogu koju je Presveta Bogorodica dobila, koja je rodila Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, postala Mati Božija. Velika sadržina je te reči koju ljudski razum nije u stanju u potpunosti da shvati, jer je ljudska moć saznanja mala i ograničena, ali toliki hramovi su podignuti u Slavu Božiju i Njen spomen, toliko je ikona naslikano, živopisano kao prvobitno što je Sveti Jevanđelist Luka naslikao Njen lik koji je među nama i čudotvorno dejstvuje svima onima koji s verom prilaze. Tako i lik Bogomatere ovde u Manastiru Lepavini čudesno dejstvuje i isceluje od svake nemoći kome Bog podari milost i kome usliši njegovu molitvu. Zato stalno i ponavljamo tu molitvu Presvetoj Bogorodici: „ Presveta Bogorodice, spasi nas! Presveta Bogorodice, Zastupnice naša, Zastupnice roda hrišćanskoga!“ Presveta Bogorodica je tako drago i milo ime koje Bog tako visoko uzvisio. Braćo i sestre u današnji praznik imamo puno razloga da se poučimo o tajni života i tajni našeg odlaska iz ovoga sveta i odlazak u nepoznato u Crkvu Božiju na nebesima. Zato ne očajavajmo i smireno prihvatimo volju Božiju. Kad smo u opasnosti da prestupimo zapovest Božiju, crkveni učitelji savetuju da se setimo dana smrtnog da ne bi sagrešili, da se čuvamo da nas lukavi satana ne prevari, da nas ne odstrani od ljubavi Božije. Zato činimo molitve i postimo, zato se ispovedamo kod svojih duhovnika da nas razreše od naših pogrešaka i grehova.

Zato se pričešćujemo Svetim Tajnama, Svetim Pričešćem da nas taj duhovni oganj očisti i da se kao zlato koje se u vatri kali i sve više pokazuje u svojoj vrednosti i svojoj svetlosti, u svome sjaju, i naša duša tako očisti kroz Sveto Pričešće. Zato je Crkva ustanovila posebno Gospojinski post da u Slavu Božiju i u spomen Presvete Bogorodice se uzdržavamo i od onoga što telo naše hoće iz ljubavi prema Bogu i Njegovim Svetim Ugodnicima. Posebno u današnje vreme kad je hrišćanski moral u velikoj krizi, kad su ratovi, kad su neprijateljstva, kad je želja za bogaćenjem, kad je filosofija kapitala najvažnija u životu, kad je političarima sve dozvoljeno iako nije sve na korist i sve nije na spasenje. Lažna demokratija. Sveti Apostol Pavle kaže da mi je sve dozvoljeno, ali da nije sve na korist. Demokratija će biti po Bogu, ako smo poslušni prema zapovestima Božijim i prema bližnjima svojim. Ako izvršavamo zakon Božiji, bice mir u našoj duši, biće mir među našim bližnjima, biće više mira u ovom svetu i svaki od nas biće mirotvorac. Ako smo mirotvorci, onda smo deca Božija, onda smo narod Božiji. To je ono što bismo vam najkraće i najljubaznije mogli da kažemo za ovaj veliki praznik, za praznik Uspenija Presvete Bogorodice. Kad se god u molitvi obratite Presvetoj Bogorodici, Ona će biti vaša molitvenica pred prestolom Božijim, biće usrdna zastupnica naša kako je veliča crkvena pesma.

Ona je uzvišenija od Heruvima i Serafima. Ona je na prvom mestu u rodu ljudskom, prva pred licem Božijim koja se moli za nas. Zato joj pevamo himne i prizivamo je u našim molitvama „ Presvjataja Bogorodice, spasi nas!“ Neka je srećan i blagosloven praznik Uspenija Presvete Bogorodice i da sa blagoslovom Božijim vazda dolazite u Manastir Lepavinu u ovu svetinju gde se proslavlja ime Božije i ime Bogomatere, Presvete Bogorodice i da bude praznik Velike Gospojine svima vama koji ste se spremili za Svetu Tajnu Ispovesti, pokajanja i Pricešća na duhovnu radost i da Bog molitvama Presvete Bogorodice pomogne da se osetite duhovno preporođeni i osnaženi i radosni, da sa blagoslovom Božijim dolazite u ovu svetinju i da sa blagoslovom Božijim izlazite i da vas Presveta Bogorodica natkrili omoforom svojih svetih moćnih molitava da bi ste svagda srećni i blagosloveni bili od sada pa do veka.

Amin!

Mitropolit Jovan, na Veliku Gospojinu 2008.

Besedu prepisao brat Radomir

Pročitano: 6476 puta