MANASTIR LEPAVINA - SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

SA VIRTUALNE DUHOVNE TRIBINE, MANASTIRA LEPAVINE, 20.05.2008.



06:17:10 [o.gavrilo] HRISTOS VOSKRESE! BOG VAS BLAGOSLOVIO DRAGA BRAĆO I SESTRE I MOJA DUHOVNA MOJA ČEDO, 20. maj, 2008. god. DANAŠNJA TEMA liknite na link > http://www.manastir-lepavina.htnet.hr/ljubavsmisaostradanja.html

07:49:42 [vladislava] "Tog trenutka kada covek sa zahvalnoscu prihvata stradanja koja mu salje Bog, on odmah oseca takav mir i srecu, da sve oko njega postaje svetlo i radosno." Citat iz današnje teme koji sam izabrala. Molimo se Bogu da uvijek pravilno shvatimo smisao naših stradanja. Kada ih svatimo ona æe se pretvoriti u našu pobjedu i biæe nam mila i neæemo tugovati nego æe mo biti sreæni.Naravno nisu ni strdanja uvijek ista neka su nam teža a neka lakša. Neka odmah razumojemo a neka tek kada proðe dosta vremena.

08:13:13 [vladislava] Zaista je mnogo lakše podnositi stradanja kad je čovjek u vjeri u Boga.Zapro samo tada kada smo u vjeri naša stradanja imaju smisao. Ako nema vjere stradanje b ol i patnja bez ikakvog produkta.Kada stardamo u vjeri onda je to ljubav i produhovljenje koje nam pomaže da ozdravimo i da se podignemo na stepenicu više.Kada se podignemo onada se molimo da se ne pogordimo jer opet će naše stradanje biti uzaludno. Molimo se vjerom i sa ljubavlju u Boga i prema bližnjima da naša strdanja uvjek budu za naš duhovni napredak i da naše stepenice uvijek makar i po milimetar idu prema gore. Najveća nagrada koju dobijamo za naša strdanje jeste naš duhovni uspona o to nam i jeste zadatak ovdje na ovome svijetu.Bog nam daje onoliko strdanja koliko mi možemo da podnesemo.Hvala Bogu koji za sve što nam daje.

08:13:39 [zoran] Muèeništvo je zanimanje hrišæanina u ovome svijetu. Stradanje je klima u kojoj jevanðeoske vrline najbolje uspijevaju. Sveti su govorili: ko ne strada, Bog ga je ostavio. Plodovi stradanja su divni i blagosloveni: trpljenje, smirenje, milosrðe, saosjeæanje, ljubav, razumijevanje, prosveæenje uma poznanjem tajnih puteva Božjih, koji sve ljude voli i koji ima sluge svoje svuda, a koje tajanstvenim putevima i naèinima privodi sebepoznanju i bogopoznanju

08:30:05 [zoran] Čovek je veliki onoliko koliko je spreman da strada za druge. Znamo istinu evanđeosku: „Od ove ljubavi nema veće“ (vidi: Jn 15,13). Ljubav je žrtva. Nema ljubavi bez žrtve, ali svesne i slobodne, tada je njena vrednost veća. Gospod ne samo da je umro za grehe naše, nego je čitav čovečji život Njegovo snishođenje rodu ljudskom, da bi on živeo božanskim žrtvoprinošenjem. Kao roditelj deci što čini. Bezuslovna, svecela žrtva za koju se ne traži plata niti nagrada, jer „blaženije je davati, nego primati“ (Dap 20,35).

08:30:32 [vladislava] Naš premudri Vladika Nikolaj Velimirović je rekao da on uvijek blagoslovi svoje neprijatelje jer je od njih mnogo naučio,više nego od prijatelja.A mnogo neprijatelja je imao i često je stradao.

08:31:58 [zoran] Postoji lična i narodna žrtva. Naša lična žrtva bližnjemu uvek je potrebna. A u posebnim istorijskim okolnostima potrebno je da se jedan čovek, deo naroda, ili ceo narod, žrtvuje radi spasenja svih. Blago onima koji su izabrani i pozvani, koji svoju žrtvu ne vide kao razlog za roptanje, već smatraju da su činili što su bili dužni činiti, jer su se našli u takvom vremenu i na takvom mestu gde je žrtvoprinošenje sebe bilo prirodno, lepo, radosno, očekivano, hrljenje u zagrljaj smrti iz ljubavi besmrtne. Sveti kosovski Mučenici nisu znali da će se buduća srpska istorija graditi na temelju njihovog mučeništva

08:39:49 [vladislava] Ponekad čovjek strada i radi svjih grijeha a nije svijestan toga ili nema snage da se odupre.Molimo se da Bogu da takvima pomogne da im se oči otvore i da život svoj okrenu na pravi put, a i sve nas da Bog sačuva o takve vrste strdanja.

08:44:21 [zoran] Domostroj spasenja sveta nama je nedokučiv. Plan Božji, koji je Gospod darovao narodima da budu nosioci istine, osvedočene strašnim stradanjem, kao što se događa i našem srpskom narodu, ostaje tajna nikad do kraja spoznata. Mnogi istorijski narodi su nestali sa svetske pozornice. To se i nama može dogoditi. Nije nemoguće da Gospod ugasi svećnjak naš. Narod živi produžen kroz vekove u svetima svojim, u genijima svojim, u delima kulturnim, istorijskim, umetničkim, duhovnim. Od mnogih istorijskih naroda je samo to i ostalo

08:44:27 [vladislava] Zapravo ta vrsta strdanja i nije tema danasnje tribine ali eto u razmisljanju o strdanju dotakoh se i toga.

08:46:08 [vladislava] Kada covijek strada iz ljubavi on to i ne doyivljva kao strdanje vec kao radost.

08:46:33 [VesnaBec] Stradanje je, svakako, po dopustenju Bozjem za spasenje nasih dusa. Verujuci znaju da "koga Bog voli, toga i kara", bas kao i svaki brizni roditelj koji upozorava decu na pogreske.

08:47:26 [zoran] Amin, setsro! Bez strradanja nema ni Krsta, a Krst je znak, neminovan uzrok svake nase Pobjede! Stradanjem se ucvsujuemo u vjeru i borimo za Hrista! "Srb' je Hristv raduje se smrti!" govori nams veti mucenik Avakum

08:49:00 [VesnaBec] Ako dete ne shvati i prihvati opomenu roditelja, sledi kazna. Tako i mi u zivotu. Zbog nasih grehova, ne shvatamo opomene Bozje ispravno a onda sledi stradanje. nevolja je u tpome sto uvek ne shvatimo na vreme te opomene i time vise i duze stradamo.

08:52:46 [VesnaBec] Jos je gore za ljude bez vere u Boga, ili sa malo vere, koji kazu da su Hriscani, jer su krsteni i slave slavu na svoj nacin, a stradanja su im velika, ne znaju zasto i pitaju se ima li Boga?

08:54:02 [VesnaBec] Gde je tu vera, pitam se ja, kada neko postavi takvo pitanje. A covek hoce da mu bude dobro - samo po sebi.

09:00:11 [zoran] Jedan od uzroka stradanja naroda je domostrojiteljni plan Božji o svetu i èoveku; a drugi, zbog grehova naših i pogaženih zaveta, odbaèenog izbranja. Posle mnogo opominjanja, ako ostanemo tvrda i neosetljiva srca, on æe nas sigurno ošinuti bièem koji je dat u ruke našim neprijateljima. Daæe vlast nad nama onima èijim smo idolima robovali. Odgovornost svakoga pojedinaèno i svih zajedno za sudbinu naroda realno postoji, jer smo æelije istog organizma. Svu su narodi Božji, svi su od Njega došli i svi Njemu odlaze. I srpski narod je Božji narod. I mi smo pokolenje koje je prizvano da reèju, delom, životom, i æutanjem, onda kada je tako najmudrije, ispovedimo Hrista, kao i sveti preci naši, kao što æe biti i sveti potomci naši. Pesnik nadahnuto peva: kosovski zavet nije ispunjenje, nego veèno trajanje. Priziv za svako pokolenje da se opredeli za nebozemnu vertikalu krstnosnog življenja. Naši zemaljski porazi su naše nebeske pobede, ako smo u ime Hristovo vojevali svetom, i stradali Njega radi

09:04:49 [VesnaBec] Molimo se Bogu da nam podari snage da shvatimo pravilno sva iskusenja koja nas srecu na zemaljskom putu a da bismo se spasili za zivot vecni i Carstvo nebesko.

09:07:06 [VesnaBec] Nije jednostavno, ali nije i nemoguce. Treba se samo truditi i s pomocu Bozjom i verom u pobedu, sigurno sledi uspeh i izlaz iz stradanja.

09:07:58 [VesnaBec] Potrebna je iskrena i cista ljubav prema Bogu.

09:15:28 [zoran] Što veća osvešćenost krstonosaca, to veća energija na krstu bogočovečje ljubavi koja svetli svima.

09:24:21 [zoran] Srpski narod je mučenički. Mučenička svetiteljska loza Nemanjića je temelj naše hrišćanske istorije, što se uglavnom nastavilo i kroz novija i najnovija istorijska zbivanja. Neki viši smisao i Božji promisao nama je tako odredio

09:27:58 [zoran] SIN BOŽIJI je ušao u ogromnu dramu ovoga sveta kao njen glavni junak, da svojom smrću očituje svoju ljubav prema rodu ljudskom a vaskrsenjem potvrdi mogućnost opšteg vaskrsenja svega potomstva Adamova Ubice Hristovi i nevernici do današnjeg dana objavljuju samo smrt Hristovu, Hrišćani pak i vaskrsenje Hristovo. Za one prve tragedija na Golgoti predstavlja trijumf smrti, za ove druge trijumf života. Oni smatraju Hrista pobeđenim, ovi pobediocem.

09:33:31 [vladislava] Srbi nisu jedini narod koji strdava ali tudja rana ne boli.Koliko je naroda i kultura do sada strdavalo! Prihvatimo svoje stradanje i molimo se. Najbolje borba protiv mrzje je odsustvo mrznje. to su rijeci nekog od mislim, neskih mudraca. Istu poruku nam daje i nasa vjera i Sveto pismo. I u davna vremena se desavalo da narodi strdaju. Tko ja tjesim sebe kada razmisljam o strdanju naseg naroda.ako grijesim i ako sam gorda neka mi Bog oprosti.

09:35:46 [vladislava] ispravka kineskih mudraca

10:08:24 [Petar] "On bi ranjen za nase perude, izbijen za nasa bezakonja, ranom NJegovom mi se iscijelismo. Isaija 53

10:09:30 [Petar] perude-presude/ispravka

10:14:21 [Petar] Prorok Isaija ovo zapisa 700 Godina prije dolaska spasa nasege, Gospoda isusa Hrista

10:50:46 [stana] Svako stradanje nas još više učvršćuje i daje snage za borbu i duhovno uzdizanje.Verni uvek pobeđuju i treba se radovati!

10:56:43 [Petar] Jednom je jedan pobozna baka plakala jednom svesteniku: kaze Oce Gospod me je ostavio ne stardam vide, nemam iskusanja.

10:57:17 [Petar] Zapravo vjerni danas, ne shvataju da koroz iskusenja dobijamo Carsto Nebesko

10:57:57 [Petar] niko nece ta pretrpi Hrista radi, ljubav u nasim srcima hladni

11:00:22 [Petar] O vjeri se prica, vjera se tumaci, ali Pravoslavna vjera se malo gdje zivi na djelu. A velika je radost ansa vjera, velika radost.

11:01:01 [Petar] Nazalost kod nas se sve svelo da idemo u crkvu na sluzbi, a gdje su ostala dijela jednog Hriscanina.

11:02:28 [Petar] Kaze Sveto Pismo po ljubavi ce nas poznati, ako imamo ljubav medju sobom onda smo hristovi ucenici.

11:03:07 [Petar] A kako cu bez ljubavi preci iskusenja, odoljeti stradanjima, i sablaznima.

11:05:43 [Petar] Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne velica, ne nadima se. Ne cini sto ne valja, ne trazi svoje, ne srdi se, ne misli o zlu. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi

11:06:05 [Petar] LJubav nikada ne prestaje

11:13:25 [Petar] NIje li ova ljubav o kojoj se prica stradalna za ovaj svijet, a divna i laka za onaj

11:16:53 [Petar] Zapravo Gospod na ovom svjetu dopusta iskusenja, da mi sto u sebi izgradili ovu ljubav o kojoj se govori u korincanima 13

11:23:43 [Petar] Eto o. Gavrilo zahvalan gospodu sto su mu nog oboljele, zar on ne pokazuje nama ljubav kroz troljenje, zar on ne pokazuje da ne trazi svoje.

11:24:06 [Petar] Zar nam on nije ucitelj

11:53:56 [Petar] NOG-NOGE/TROLJENJE-TRPLJENJE/ ISPRAVKA

12:29:57 [radmila333] Brate Petre zar se mi možemo porediti sa jednim Svetogorcem koi je prošao sva iskušenja i odricanja ovozemaljska .Otac je volio Hrista i pošao je za Njjim , a mi smo uživali u ovom zemaljskom grijehu.Slaði nam je bio grijeh nego molitva Gospodnja , a danas kad smo u teškim potrebama okrenuli smo se Gospodu i molitvama .Kad dolazimo u godine i prošla nas je mladanaèka ludost , ali nije nikad kasno da krenemo za Gospodom i da se molimo .

13:34:11 [LjiljanaM] ljubav neizostavno trazi zrtvu i stradanje

13:35:34 [LjiljanaM] na zalost mi svi hocemo da sto udobnije prodjemo,pa i da volimo nekog a da nista se ne pomucimo za njega,tu u prvi plan dolazi do izrazaja nas egoizam

13:37:20 [LjiljanaM] i jos mislim da je zaista ljubav roditelja prema cedu u stvari stradalna ljubav,jer se on non stop zrtvuje za svoje cedo,a mislim na porodicu u klasicnom smislu

13:38:28 [LjiljanaM] e sad nas je problem sto mi tesko podnosimo i uvrede i iskusenja,pa nam je tesko da to pretrpimo i zaboravimo,

14:18:41 [Mirko.] Moramo se uciti jedni od drugih, u svemu se dopunjavati, koliko nam je dopusteno. Slava Bogu sto nam dopusta da hranimo duse jedni drugima! Pokusavati uvek da sto je u nasim mocima, da budemo brizljivi, pazljivi, jedni prema drugima. A kada ne mozemo pomoci, a imamo zelju, treba i to prihvatiti, jer se sve desava u vascelom svetu po Milosti Boga Zivoga, i svih Svetih, kojima moramo pomoci u zajednickoj molitvi, i dokazati da smo zaista Bozija ceda. Bog pomaze svim ljubljenima!

14:23:11 [vladislava] Zaista je tako brate Mirko. Zahvljujuæi ocu Gavrilu i ovoj duhovnoj tribini dobili smo veliku milost Božiju da uèimo jedni od drugih. Neka Bog da da se ova umnože ova dobra.

14:26:09 [Mirko.] Da Bog da!

14:26:19 [mladen] Apostol Pavle se zahvaljivao Bogu za svoja stradanja.Znamo kako su ga pogonili,pljuvali,tukli a pre kad je bio Savle ziveo u raskosi.Ni trena nije zalio zbog stradanja.A mi navikli da se nas mazi i kada nas stradanja dolete ropcemo,placemo i proklinjemo ili bliz njeg ili Boga.Ne vidimo slepi da nam Bog iz ljubavi salje stradanja.Zeli iz milosti i ljubavi da se vratimo kao bludni sinovi nazad u zagrljaj

14:29:06 [mladen] Stradanje je - skola smirenja i istine. Desava se da zaslepljeni, gordi covek misli da je sposoban za velika dela, i zelja za vlascu i samovelicanjem ga podstice na poduhvate koji prevazilaze njegove moci. On zaboravlja da je u ovom svetu samo prolazno i ograniceno bice.

14:33:50 [mladen] svatko podnosi tesko stradanje i ja licno.Znam sam po sebi da s ekao ranjena zver hrvem sam sobom odupirem a ne shavatam da sam stradanje zasluzio i da mi nitko drugi nije kriv sem mene.Znaci da moram da radim na sebi najvise,jer jedino tako mogu pomoci i drugima oko sebe.Svojim licnim primerom.Ne recima na usnama nego delima.Jer vera bez dela je mrtva.Eto vidimo kako nas pastir revnosno prihvatio svoje stradanje nije se predao.Poslusno slusa svoje lekare i revnuje uprkos broju bolesti koje su ga snasle

14:33:58 [Mirko.] Kada razmislimo, posle svakog naseg pada, kada pogledamo u istoriju, ustali smo i nastavili hoditi, ojacani! Zato su iskusenja dobra, uvek da bismo trpeli i uz Boziju pomoc uzrastali. mladen> Zaista brate Mladene. Zato moramo biti trpeljivi i smireni.

14:35:50 [mladen] nemamo smnirenja a zasto.Zato JER NISMO POSLUSNI ne slusamo nase duhovnike nego nesto po svome tapkamo po magli.

14:37:14 [mladen] Nalazimo sto i jednu manu svestenicima,bliznjima a nismo svesni da jih sami duuplo toliko vise imamo nego drugi.Koliko sam samo vremena i godina izgubio baveci se tudim nevoljama a bezao od najvece nevolje u svom zivotu SEBE

14:37:36 [Mirko.] Bas tako brate. Kao sto je neko govorio pre neki dan, o blazenom ocu koji je ziveo samo po poslusanju.

14:39:05 [Mirko.] To je nasa najveca zabluda. Kako mozemo pomoci drugome, ako nismo sebi pomogli prvo.

14:40:37 [mladen] pa tako biva obcino Gordost je tesko pobediti,svako zeli d as euzdigne ispred drugih.A ko s euzvisi taj se i ponizi

14:51:59 [mladen] branim se na silu a kad se braim na silu onda jos dublje tonem.Umesto da se predam sasvim Gospdu averujem da i mnogi od vas braco i sestre

14:54:39 [Mirko.] Branimo se ili izbegavamo odgovornost za postupke, znaci ne prihvatamo iskusenja kao Darove.

14:55:19 [mladen] sva stradanja se nam salju za nase dobro.Poziv ka pokajanju,izmeni starog coveka u novog.Zenik tako zove na svadbu.Nije delat da nas odmah baci u oganj.Nego nam daje jos malo vremena dase vratimo u zagrljaj

14:55:34 [Mirko.] Ali tu je uvek Bozija Promisao da nas blazeno pomiluje i usmeri.

14:56:30 [mladen] Gospode ISUSE HRISTE pomiluj nas gresne

14:57:38 [Mirko.] Amin

14:59:15 [Mirko.] Spasi Blagi duse nase.

15:03:45 [stana] Bez stradanja nema razumevanja prema stradalim.Teško je bogatom ući u CARSTVO NEBESKO.Tako i ko nije u nevolji teško će razumeti nevoljne.

15:05:31 [Mirko.] Molim se da bude u celome svetu Istinskog Jedinstva i sloge. U Jedinstu mi se dajemo jedni drugima, pomazemo i sastradavamo u istome. Tu je Ljubav, ako svi tezimo u Jedinstvu istom cilju, Carstvu Nebeskom.

15:24:51 [stana] Samo je tako sve ubrzano,nervozno,bez tolerancije i lijepog ponašanja da se čovek prosto pita :kuda ide ovaj svet?Stradanja ga tek zaustave malo i opominju,a opet ni to nije dovoljno nikad do pameti.

15:34:03 [stana] Da se brate Mirko molimo za ceo svet za spasenje,smirenje slogu i duhovno uzrastanje.

15:58:29 [Mirko.] Sto su govorili, vera nas je održala njojzi hvala.

15:59:20 [Rada] svuda životne teškoæe i problemi,svi patimo i nosimo bremena života,nigdje slobode osim u Hristu.

16:02:36 [Rada] Serafim Rouz je rekao da je patio prije nego što je došao do Istine,a poslije je patio zbog onoga što je našao.

16:04:25 [Mirko.] Svak svoj krst nosi. Istinite su reči : ''Jer koji se god u Hrista krstite, u Hrista se obukoste'' (Gal.3,27).

16:19:45 [Rada] tako je brate,ako je sa Hristom onda je sa nevoljama ,stradanjima ..i nema drugog puta do Njega

16:23:43 [stana] Vera,molitva nas spasava.

19:26:18 [slavica] o.gavrilo>

19:36:49 [slavica] mnogo ste nam pomogli da lJubav koji svi zelimo iposjedovati za sebe a i za druge postavljanjem ovih dana kaoTEME i pod TEME, na najboji nacin predociti sta je u stvari istinska LJUBAV i kako se prema njoj u zivotnim situacijama odnosti.

19:38:29 [slavica] Oprostite moram ponoviti

19:44:54 [stefan] stradanju su uvijek radi našega osveænja i zato nam ih Gospod daje.kako bi mi sebe utvrdili u ljubavi i svakome dobrome djelu.blagosloven je onaj koji da kraja pretrpi stradanja jer æe se spasti.mi hrišæani se prema stradanjima odnosimo samo kao težim iscijeljenjem.jer lijekmje uvijek gorak,tako je i èaša koju mi pijemo ništavna prema našim grijesima,nepokajnim grijesima.stoga u stradanjim treba Boga slaviti i molitvom razmišljati.tako æemo se stradanjim još više osvetiti nego prije.znamo za jednog svetiteqa koji se molio da bude bolestan.to je ta mjera stradanja koju mi moltvom i ljubavlju prevazilazimo

19:47:27 [slavica] O.Gavrilo, mnogo ste nam pomogli da LJUBAV koju svi zelimo posjedovati za sebei nesebicno je pruzati drugima .Postavljanjem vise TEMA i POD TEMA na najbolji nacin predociti sta je istinska LJUBAV i kako se u neizbijeznim situacijama odnositi.

19:51:17 [slavica] Malo sam konfuzna, ali mislim da je ipak dovoljno jasno:):) danas vrijeme utice na moju koncentraciju, prastajte :).

21:49:15 [Rada] Neprestane nevolje znak su posebnog Božijeg promišljanja o nama.One su tu nekada radi urazumljivanja naše gordosti,ili kao kazna za grijehe,ili radi veæe slave u buduæem životu. Kažu starci što je više stradanja u životu –lakše se duša uznosi Bogu.

23:10:26 [stamenka] Nato posalji mi ponovo mejl jer nisi zakacila tekst!

23:14:56 [stamenka] Što veæa osvešæenost krstonosaca, to veæa energija na krstu bogoèoveèje ljubavi koja svetli svima - PRELEPO!

23:21:03 [zoran] Užasno je gledati èoveka koji pati; bolje bi bilo, stièe se utisak, da ga Bog uništi, no da dopusti takvo stradanje. Èesto se dešava da èovek, ne izdržavši patnje, okonèa sam sa sobom. Èovek pribegava raznim sredstvima, ponekad i neèasnim, ne bi li se izbavio od stradanja. Stradanje - to je nešto najstrašnije i najbesmislenije. Ono košmarno visi nad èovekovom glavom. On traži izbavljenje, ali patnja narasta, postaje sve veæa i veæa Što više èovek beži od stradanja, to više juri ono za njim i konaèno ga sustiže.

23:22:17 [stamenka] lepo je rekao akademik Dimitrije Stefanovic: "Jednom kada naucimo da nosimo svoj Krst i kada se ne budemo zalili na njega, vise necemo nositi mi njega vec on nas!"

23:23:31 [zoran] U trenucima očaja mnogi vapiju: bolje bi bilo da se čovek ne rodi, no da trpi patnje! I, na kraju, stradanja se okončavaju najstrašnijim stradanjem - smrću. Nije toliko strašna sama smrt, koliko samrtna patnja. Naravno, dobro je što se sve smrću završava, jer i stradanjima je tada kraj.

23:24:00 [zoran] ili setsro Stamenka sto rece ejdna sveti Otac: Ako Krst nrado nosis, uveceavs breme njegovo, a ipak ga moras nositi!

23:24:12 [stamenka] upravo tako!

23:24:17 [zoran] Krsta nema stardanja bez Krsta nema Vaskrsenja

23:24:28 [stamenka] kukanjem nista ne postizemo

23:24:48 [stamenka] samo rastuzujemo Gospoda

23:25:16 [stamenka] jer nam On nikada nece staviti da nosimo vise odo onoga koliko mozemo

23:26:09 [zoran] U trenucima oèaja mnogi vapiju: bolje bi bilo da se èovek ne rodi, no da trpi patnje! I, na kraju, stradanja se okonèavaju najstrašnijim stradanjem - smræu. Nije toliko strašna sama smrt, koliko samrtna patnja. Naravno, dobro je što se sve smræu završava, jer i stradanjima je tada kraj.

23:27:36 [stamenka] “Da li si ti kadgod razmisljao, sine, da sve sto se dotice tebe, dotice se jednovremeno i Mene, jer sve sto se tebe dotice, dotice se zenice oka Moga?

23:27:43 [zoran] Ali, uživanja nisu večna. Uživaj do mile volje, na kraju se i to u stradanje preobrazi

23:28:06 [stamenka] Kad te iskusenja skole i neprijatelj navali kao reka, znaj da to od Mene dolazi, da tvoja nemoc oseca potrebu za Mojom silom, i da pojmis da si siguran samo kada se Ja borim za tebe.

23:28:45 [stamenka] Ja sam – Bog, Koji uravlja prilikama. Ti se nisi slucajno nasao na svome mestu: to je bas ono mesto koje sam ti Ja odredio!

23:28:48 [zoran] MNOGOOOOO SETSRO DRAGA, to je odlomak iz djela "Gospod govori covjeku"! Bogu hvala, i tebi setsro,d ivno kazivanje

23:29:15 [stamenka] daaaaaaaaaaaaaa predivno!

23:29:28 [stamenka] uvek covek treba toga da se seti i kad mu je tesko to da cita!

23:30:59 [stamenka] secam se i one price o vratima: "I kada vise nije bilo nijednih vrata, ostala su samo jedna cudna neka skoro nevidljiva vrata iz kojih se culo JA SAM ONAJ KOJI JESAM!"

23:31:19 [stamenka] Ako se nalazis u novcanoj oskudici, tesko vezujes kraj s krajem – to od Mene dolazi, jer Ja raspolazem materijalnim sredstvima. Ja hocu da mi se obracas i da zavisis od Mene. Moje reserve su neiscrpne. Ja hocu da se uveris u vernost Moju i istinitost Mojih obecanja. Da se ne dogodi da ti mogu reci u tvojoj nevolji: “Vi niste verovali Gospodu Bogu vasem” (V.Mojs. 8,12-13).

23:31:46 [zoran] SJAJJNOOOOOOOOOO !!!! Bogu dragom hvala sto sam veceras sa vama, Bogu hvala, Ocu Gavrilu i s. Stamenki

23:32:46 [stamenka] SLAVA GOSPODU ZA SVE

23:33:14 [stamenka] za nicim zasluzene darove, za nicim zasluzenu blagodat nama nedostojnim i nepotrebnim slugama Njegovim!

23:33:36 [stamenka] veruj mi da su mi suze u ocima

23:34:31 [stamenka] veran je Gospod i nece se nikad posramiti oni koji se u Njega uzdaju!

23:34:59 [zoran] i emni sestrio natjera suze na oci, Vajstinu ej Veliki Gospdo Bog Sveblagi

23:35:06 [stamenka] Ako prezivljujes noc bola, ako si odvojen od svojih bliskih – to od Mene dolazi. Ja sam Utesitelj i Iscelitelj bolesti, Ja sam to dopustio, da bi Mi se ti obratio i da bi u Meni nasao vecnu utehu.

23:36:09 [stamenka] Ako si se razocarao u svome prijatelju, u nekome kome si otkrio svoje srce, - to od Mene dolazi. Ja sam dopustio da se razocaras, dda bih pokazao da je Gospod tvoj najbolji prijatelj. Ja hocu da Mi ti sve prinostis i da Mi se poveravas.

23:36:30 [stamenka] Neko te je oklevetao. Prepusti tu stvar Meni i prikloni se Meni, pribezistu Svome, da bi se izbavio od zlog jezika. Ja cu izneti tvoju istinu na svetlost dana i dokazacu tvoju nevinost.

23:37:15 [stamenka] i zaista treba "...pustiti krv da zadobijes Duha!"

23:37:35 [stamenka] ali se s Njim posle sve moze! I ono sto je nemoguce postaje MOGUCE!

23:38:23 [stamenka] Ako su se tvoji planovi svi srusili, ako si klonuo dusom i telom – to od Mene dolazi. Ti si pravio planove i iznosio si ih Meni, da ih Ja blagoslovim. Ali Ja hocu da mi ti prepustis da raspolazem prilikama tvoga zivota. Tada ce odgovornost za sve pasti na Mene, jer je ona za tebe suvise teska i ti sam ne mozes izici s njom na kraj.

23:39:02 [stamenka] cini mi se da ovog teksta nema na sajtu ne znam kako bila sam ubedjena da ima sad proverih tako da mislim da cu ga staviti

23:39:31 [stamenka] Ako su te neocekivano snasle zivotne nevolje i ako ti je tuga ispunila srce, znaj – to od Mene dolazi. Ja hocu da tvoje srce i tvoja dusa budu uvek vatreni pred ocima Mojim i da imenom Mojim pobedjujes svaku malodusnost.

23:40:01 [stamenka] Ako vec dugo ne dobijas vesti od onih koje volis, pa po svojoj malodusnosti padas u ocajanje i ropces, - to do Mene dolazi. Kroz patnju tvoje duse Ja ispitujem jacinu tvoje vere u Moja obecanja i silu i snagu tvoje molitve za bliznje. Jer, ti njih nisi preporucio Pokrovu Moje Preciste Majke, niti si prepustio brigu o njima Mojoj Ocinskoj ljubavi.

23:40:23 [stamenka] Ako te je snasla teska bolest – prolazna, ili neizleciva, pa si prikovan za postelju, znaj da to od Mene dolazi. Ja hocu da Me ti u svojoj telesnoj nemoci jos dublje upoznas. Hocu da ne ropces sto ti je poslato iskusenje i da ne ispitujes Moje nepronicljive planove za spasenje ljudskih dusa, nego da se s poverenjem prepustis Meni i dodjes pod Moje okrilje.

23:40:45 [stamenka] Ako si mastao da ucinis neko narocito delo radi Mene, a umesto toga pao u bolesnicku postelju i onemocao, znaj – to od Mene dolazi. Kad si bio zdrav, bio si prezauzet svojim poslovima i tvoje misli su bile daleko od Mene. Seti se da su se neki od Mojih najboljih saradnika udaljili od svetskih poslova, da bi u miru naucili da se neprestano mole.

23:41:07 [stamenka] Ako si neocekivano pozvan da zauzmes neki tezak i odgovoran polozaj, idi, prihvati se i osloni se na Mene. Ja ti poveravam taj zadatak, jer te je zato blagoslovio Gospod Bog u svim delima tvojim, u svemu sto budes radio svojim rukama.

23:41:47 [stamenka] Danas ti dajem ovaj sasud svetog jeleja. Koristi se njime slobodno, dete Moje. Svu teskocu koja iskrsne, svaku uvredljivu rec koju primis, svaku smetnju u tvom radu koja bi mogla da te ozalosti i obeshrabri, svaku svoju nemoc i nesposobnost pomazi ovim jelejem. Secaj se da je svaka nevolja – Bozija pouka, prilika da se necemu naucis. Svaka ostrica ce otupiti da se ti ne pozledis. Stoga usadi u srce svoje reci koje sam ti danas objavio: to od Mene dolazi. Jer, ovo za tebe nije samo rec, no je to – zivot tvoj”.

23:42:49 [stamenka] eto osetih da treba ovo da stavim celim jer je toliko prelepo! I kao sto rece apostol Pavle: "Jer je sve iz Njega, Njime i u Njemu Kome neka je slava i hvala u vekove vekova AMIN!"

23:43:16 [natasa.u] Blagodarim, sestro Stamenka, smjelo u ime svih, tekst je poseban i utjesan.

23:45:30 [stamenka] secam se Starac Sampson je na zidu svoje sobe imao velikim slovima ispisano: "GOSPODE ISUSE HRISTE SINE BOZIJI POMILUJ ME GRESNOG!" Mozda bih i ja trebalo sebi da stavim uvecan ovaj tekst na zid da stoji i leci svaku ranu na dusi i daje snage za savladjivanje teskoca

23:45:32 [zoran] Genijalan tekst, Bogu hvala da senasao na ansoj tribini, hvala setsro Stamenka

23:45:51 [stamenka] hvala Gospodu!

23:48:22 [zoran] Pitajte pijanca dok ga razdire bol u glavi, dok mu se ruke tresu, a groznica piruje telom, pitajte ga da li tada uživa.. Pitajte bludnika, koji je osramotio i uništio ne jednu ženu, kada mu u duši nastane pustoš, tuga i razoèaranje, da li uživa.. A blud je samo u poèetku svome uživanje, potom nastaje praznina u èoveku, a i telo se troši, slabi Pitajte, naposletku, i bogataša koji je svime obezbeðen: èini nam se da je najsreæniji, ali i on je razoèaran. Jer, i u bogatstvu leži stradanje Uvek i svuda, kud kod se osvrneš, samo patnja. A uživanja su tako kratka i jadna! Jedini izlaz je smrt, ona nas od patnji izbavlja

23:49:17 [zoran] I tako nastaju čitave epidemije samoubistava. Samoubica - to je najveći stradalnik

23:49:50 [stamenka] da moj Otac Stanoje je jednom lepo rekao nikad to necu zaboraviti

23:50:17 [stamenka] Rado, znas li da u zivotu ima tako malo trenutaka prave srece i oni tako kratko traju

23:50:25 [stamenka] sve ostalo je muka i patnja

23:50:58 [stamenka] i sve je prah, sve prolazi

23:51:10 [zoran] Ali, ako se ipak sve smræu ne završava? Zar nas religija ne uèi da i za grobom postoji stradanje, pakao? Naravno, pakao možemo odbaciti... Ali, šta ako je zaista tako? Èak i da ga odbacimo, zar je on zbog toga manje strašan?

23:51:11 [stamenka] ali bi sve bilo besmisleno da se time i zavrsava!

23:51:57 [zoran] Šta se to nad čovekom nadnelo, kakav je to začarani krug? Zar je moguće da je sve samo gluvo kolo stradanja? Samo patnja i naš strah pred njom?

23:52:25 [zoran] Ako trezveno posmatramo, stradanja su besmislena, zatamnjuju svaku radost i smisao.

23:53:16 [zoran] Ali, ako na stradanje gledamo drugaèije, možda æemo naæi i uzrok njegov. Našavši uzrok, možda æemo se i izbaviti od njega

23:53:52 [stamenka] cudesno je to brate kako je nepomjanik prevario ljude i kako nece cak ni da razmisljaju o smrti a kamoli da dozvole da im neko o njoj prica

23:54:22 [zoran] Govore: sva patnja je od nepravedno uređenog društva. Izgradimo pravedno društvo i stradati više nećemo

23:54:39 [stamenka] nego se vecina njih ponasa kad da ce vecno ziveti koristeci se nekim "eliksirima mladosti, zatezanjima lica, bora..."

23:55:13 [stamenka] da da sve pod okriljem humanizma u kojem Hrista Gospoda nigde nema!

23:55:44 [zoran] jeste. moje je misjenej da svaki dna treba da mislimo smrti: mozda ans ceka sjuzttara pšred vbratima anseg doma, mozda na poslu, mozda u kolima, brodu.., Bog zna ko ce i do kada. neki dan je kdo nas u lizini poginula jevojka od 16 godina, koja zivot niej ni okusila. IZbjegla iz Sarajeva, psoal ej a drugaricama bicklima u Budvu iz H novog, i otklazale kocnice, udarila glavom od znak, i preminula jako kratko vriejme

23:55:56 [stamenka] ah, "zaplakace tada plemena narodna kada Ga ugledaju u Svoj Njegovoj Slavi jer Ga ne poznase!"

23:56:13 [zoran] hahha, toliko ej tek to sminkanje i montiranje tjelesngo, toliko besmsielno i aspurndo

23:56:51 [stamenka] strasnoooooooooo neverovatnoooooooooo koliko je covek zatupljen

23:57:18 [zoran] toliko ej apurdnos ve to, jer im plako brkovi bie

23:57:28 [stamenka] da Sveti govorise:"Prozivi svaki dan tako kao da ti je poslednji!"

23:57:28 [zoran] i brada i kosa biejel a zubu skure i trunu

23:57:36 [zoran] kao da ce ih novac, slava, itd spasti

23:57:50 [stamenka] eh brate jednom se slatko nasmejah

23:58:04 [stamenka] stajasmo jedan brat i ja na stanici cekajuci autobus

23:58:42 [stamenka] i on rece: "Vidi sestro sve sami mrtvaci setaju ulicom - ja i ti MRTVI za ovaj svet, a oni MRTVI jer ne poznaju Onoga Koji ih je stvorio!"

23:58:51 [stamenka] bi mi to bas simpaticno ali istinito

23:59:21 [stamenka] da "sabiras li blago zemno..."

23:59:27 [zoran] aMIN SETSRO DRAGA

23:59:34 [stamenka] uh omiljena pesma sestra Zorke ovde

23:59:34 [zoran] TAKO DUHOVNO I DUHIVOT RECENO

23:59:50 [zoran] BLAGO ONIMA STO UMRIEJSE ZA OVAJ SVUEJT

00:00:38 [stamenka] da prolazan trulezan

00:00:54 [zoran] mene tako nekako sazaljeva druge kad vidim: kad pocnu da mi "zavide": kao imas odlcian psoa, magistarturu: dva stana, dviej kuce, viukendicu, barku..... i ostale gluposti, kao d ame to moez spasioti i kao d ami to ima neku relanu zivotnu ciejnu

00:01:04 [zoran] bez toga sam dosao bezu toga cu poci iz voiog svjeta

00:01:18 [stamenka] naravno

00:01:46 [zoran] kakve mi koristi od svega toga: to je mozda naizgled liejpo

00:02:07 [zoran] ta sva skoal i edukacija, kursevi, znanj ai zvanja, kakve koristi akko enmmamo znanja o Duhiu Svetiom i Caru Nebeskom

00:02:12 [stamenka] samo sklopljene ruke i dobra dela to je sve sto nosimo sa sobom onda kada odlazimo "I nemoj se vise gnjeviti na mene kad me vise ne bude!"

00:02:18 [zoran] mce mi tri doktorata ako nemma Gospoda u srcu i dushi

00:02:28 [stamenka] apsolutno sve je prah

00:02:36 [stamenka] ma dzaba je sve

00:02:53 [stamenka] samo ovozemaljska sujeta i tastina

00:02:58 [stamenka] tastina sve je tastina

00:03:29 [zoran] jretse, ali kako tod rugima dokaazati, kako da oni shvate

00:03:47 [stamenka] tesko se brate drugima pokazuje ono sto ne moze da se vidi, opipa

00:04:01 [zoran] iej dovoljno sto ja pokusavam da se spasem ako gledma druge da propadaju, ne zelim daih sazaljevam, zelim izmolitii milost Boziju da se okrenu Svjetlosti, Istini i Vjencom Putu

00:04:04 [stamenka] samo zivi Hristom i nema toga ko to nece osetiti

00:04:53 [stamenka] no vodi racuna o svom spasenju a za druge Gospod brine; kad ti nekoga posalje pomozi, uputi

00:05:04 [stamenka] ali niti ti niti ja mozemo nekoga da spasemo

00:05:10 [zoran] ma nisam ja setzsro neki primejr dobrog Hriscanina, pokusavam ali cesto padam, no kad pandem gledam da sto prije ustanem

00:05:29 [zoran] bez Boga ne mozemo ni sebe spasiti a kamoli druge

00:05:40 [zoran] ona vjecita enigma: Bira li Gospod nas, ili mi Njega??

00:05:40 [stamenka] cuti svi se trudimo onoliko koliko mozemo

00:05:51 [stamenka] i svi padamo ne brini

00:06:07 [zoran] hm, mislim da ima prostora da se jos vise trudim, vioe kajanja, vise molitve, vise trudoljublja

00:06:28 [stamenka] ja sam se odlicno nasla u onoj Svetog Jovana Lestvicnika: "I ne brinite - ako i svaki dan padate Andjeo ce vas nagraditi zbpg vaseg stajanja u veri!"

00:06:45 [stamenka] pa sve moze samo s merom i postepeno

00:06:59 [zoran] AMin, Gospdo sve vidi, sve znaj, svaki ans pokusaj, treptaj, uzdah, molitvu, misao.....

00:07:09 [stamenka] covek samo treba da zeli i Gospod kad vidi da su mu namere dobre odmah je tu da pomogne

00:07:14 [zoran] setsro, oprosti, koliko sidugo u vjeri, od malena ili .....

00:07:31 [stamenka] uh brate sve je dosta komplikovano

00:07:42 [stamenka] a po Bozijem Promislu

00:07:58 [zoran] ok, oprosti setsro....

00:07:59 [stamenka] ne znam tacno da ti kazem ali sve je islo postepeno gradacijski od negde srednje skole

00:08:09 [zoran] Bogu hvala dragom da je sad sve kako treba

00:08:10 [stamenka] 89, 90

00:08:17 [zoran] Bez nevolje nema Bogomolje, kaze stara izrelka

00:08:39 [zoran] Bogu hvala, lijepe godien, kad se formiraju anse lcinosti, karakeri...

00:08:45 [stamenka] slava Gospodu za sve iz cega me je spasavao, tesio, ucio,

00:09:09 [stamenka] neverovatno je sve bilo i kao mozaik se slagalo

00:09:49 [zoran] citav je ans zivot kao savsrseni mozaik koji nam je Gospdo priredio,s amo treba da se rpepustimo Njegovoj svetoj volji

00:10:09 [stamenka] da onda je tio najlepsi mozaik!

00:10:09 [zoran] ne da mi ensto mnogo umujemo nego da se rpeustimo Njemu, uz naravno devizu: VJERA BEZ DJELA JE MRTVA!

00:11:54 [zoran] sto ej ljdjima nemoguce, dargom Bogu ej sve moguce

00:12:11 [zoran] gova je Milsot, Ljubav, Istina ista i dans i juce i sjutra i u vjekove vjekova amin

00:12:19 [stamenka] brate ostaj u radosti sa Vaskrslim Gospodom i svako dobro do ponovnog pisanja

00:12:49 [stamenka] AMIN

00:12:50 [zoran] Amin, enka te Gsopdp i presveta Majka spasi sacuva i stititi tebe i sve tvoje, duhovnu i tejelsnu familiju

00:12:59 [zoran] ovna radost je ejdina istisnka i prava ardost

00:13:05 [zoran] sve drugo je laz i prevara

00:13:15 [stamenka] od nje nema vece

00:13:22 [stamenka] i lepse i draze i blaze

00:13:47 [zoran] ispšunjava,s nazi i krepi i srec i dushu i razum i volju io prozima cijelo bice

00:13:50 [stamenka] ona krepi i nosi i leci i tesi

00:14:03 [zoran] najlejspi krvnik i neprijatelj djeluej ako rodjeni brat is ve bi dali za njega,s vaku zrtvu

00:14:11 [stamenka] i "vise ne zivim ja nego zivi Hristos u meni!"

00:14:42 [stamenka] ah brate ona se oseca onda kada zelimo da zagrlimo ceo svet i da svima vicemo: HRISTOS VASKRSE!

00:14:56 [zoran] Dostojevski u romanu „Idiot" on pise: „lepota ce spasiti svet"; a u romanu „Braca Karamazovi" njegov junak starac Zosima veli: „mi ne shvatamo, da je zivot raj"

00:15:08 [stamenka] kada sve volimo, kada po zemlji kao po oblacima hodimo kada nam nista nije tesko i sve osmehom docekujemo

00:15:09 [zoran] VAJSTINU VSOK4ESE SETSRO VOZLJUBLEJNA U SRCIMA ANSIM

00:16:03 [stamenka] NE BIRNITE VASKRSAO JE GOSPOD OPROSTENI SU NAM SVI GRESI PRIODJITE MU VIDITE KAKO JE BLAG I DOBAR I KAKO VOLI SVE STO JE STVORIO

00:16:33 [zoran] Kako istice bogoslov i odlicni znalac ruske religiozne misli i kulture o. V. Zjenjkovski, Dostojevski je razmisljajuci o znacaju hriscanstva u umetnosti, bio okrenut estetici

00:16:56 [stamenka] DA LEPO JE SAMO ONO STO JE I UZVISENO

00:16:57 [zoran] O lepoti dostojevski pise: „Lepota i stvaralastvo predstavlja sastavni deo coveka... covek je zedan lepote, bezuslovno je prima u sebe, a samo zato sto je ona lepota". Na drugom mestu kaze: „lepota je sastavni deo svake zdravine... ona je harmonija, garancija spokojstva".

00:17:32 [zoran] ja mislim samo na ljeptu dushe, karaktera, srca, misli i volje: kad gledam i enku djevojku, ne gledma ej spoljasnocu vec samo po ovim kriterijima, samo unutranja duhovna cista ljepota

00:18:27 [stamenka] lepota duse je najvaznija sve ostalo je nebitno

00:18:39 [stamenka] dusa je ta koja zraci

00:19:14 [stamenka] brate znas sta mi cemo ispuniti citavu arhivu za sutradan kako smo krenuli

00:19:30 [stamenka] prici nema kraja naravno kada se o Bogu govori!

00:19:35 [zoran] Najstarija molitvoslovlja i celokupna liturgijska himnografija ne samo sto potkrepljuju navedene misli F. M. Dostojevskog, nego opravdavaju duhovni smer novopravoslavne estetike. U srednjevekovnom „Akatistu Isusu preslatkom", na primer, u trecem ikosu kaze se: „...Isuse krasoto presvetla" ; zatim u cetvrtom ikosu: "Isuse svekolike tvorevine ukrasitelju" itd. Jednom recju, celokupno srednjevekovno crkveno knjizevno stvaralastvo vrlo ubedljivo podupire esteticka shvatanja F. M. Dostojevskog kako god i teorijski zasnovano misao o. P. Florenskog. srpski prevodi liturgisko - himnografske sadrzine, kao i originalno stvaralastvo (zitija i sluzbe srbima svecima), to nedvosmisleno pokazuju

00:20:11 [zoran] Krasotu vozželjev slavi Božija, vo zemnjej tomu blagougodil jesi

00:20:58 [stamenka] eto Otac je posatvaljao ove podteme o raznim vrstama ljubavi a sutra je Apostol Ljubavi Sveti Jovan Bogoslov

00:21:05 [stamenka] to jest vec sada

00:21:29 [zoran] Vajstinu ej DUSHA PRETEZNIJA OD TIJELA!!!

00:21:36 [stamenka] kako ga je samo Gospod voleo!

00:22:10 [zoran] "Jer koji sije u tijelo svoje, od tijela ce poznjeti trulez; a koji sije u duh, od duha ce poznjeti zivot vjecni"

00:22:49 [stamenka] i dzaba ti je ako i ceo svet zadobijes a dusi svojoj naudis

00:23:29 [stamenka] ona je PULS ona je SUSTINA

00:23:55 [zoran] "Sabiramo sebi blaga na zemlji, gdje moljac i rdja kvari, i gdje lopovi potkopavaju", receno je, a zaboravljamo da je dusa preteznija od tijela. Ima li preciznije, tacnije i jezovitije konstatacije covjekovog zivota na zemlji, posebno danas, u vrijeme "novog svjetskog poretka" - poretka izokrenutih vrijednosti, obozavanja "zlatnog teleta", mamonskog idolopoklonistva zlatu? Jos je anticki kralj Mida pokazao kuda vodi i u sta se survava nezajazljiva zudnja za materijalnim (olicenim u zlatu). Pa ipak, kud god se okrenemo, na sve strane upravo to i tako - sticanje i (istovremeno) zanemarivanje duha

00:24:02 [stamenka] ona je SRCE ona je POKRETAC

00:24:44 [stamenka] pa car Solomon koji je sve imao u zivotu

00:24:50 [zoran] Divno kazivanje, Bogu hvala i Ocu gavrilu, sad sam vajstinu ispunjen neizjernom duhpovnom radiscu. ne da bih zagrlio ciejlu triibnu, no vascijeli svijet kad bih mogao....

00:25:04 [stamenka] ali dusu nista ne moze da zadovolji sem Boga

00:25:49 [zoran] Sistem vrijednosti koji na glavno (prvo) mjesto izvodi imanje, proizvodi NEUROTICNOST drustva - "Vrijeme je novac", kazu. Rezultat te trke je konacna pustos i pustinja. Izgubljena trka

00:25:55 [stamenka] e brate i meni je predivno ja kao idem a "ne idem!"

00:26:12 [zoran] pa ovo nase duhovno sabranej eje ispunejno Bozijom bagodacu, hrisabnckom toplinom i Ljubavlju

00:26:44 [zoran] i ja bih ujutur rano na JUtarnju,a li nemma snage da se ratsvim jer cijelih sat vrmena prezivljavam blagodatni shok

00:26:51 [stamenka] samo je Bog moze ispuniti vecnoscu

00:27:02 [stamenka] slava Gospodu

00:27:08 [stamenka] meni je ceo dan bio cudesan

00:27:19 [stamenka] sa cudesnom blagodacu

00:27:28 [stamenka] znas kad Gospod sve radi umesto tebe

00:27:40 [stamenka] a ti samo kao mali pion osecas da je On tu

00:27:41 [zoran] a, to ej ensto najlepse

00:27:55 [zoran] e sueli savsim u tebi, i On rukovodi i upravlja tobom, na tao divan i cudesan nacin

00:28:14 [stamenka] predivno predivno

00:28:18 [zoran] ma mi jesmo zapravo smao poijuni, samo treba da se preustimo Njegovoj svetoj Volji

00:28:27 [stamenka] a ja samo vicem SVJAT SVAJT SVJAT GOSPOD BOG NAS

00:28:41 [stamenka] nemam sta drugo

00:29:06 [zoran] Bogu hvala i da tvoja dusha i srce mnogo ljeta isto vice, Gospod podari i pomiluj!

00:29:32 [stamenka] AMIN BOZE DAJ I TVOJA BRATE

00:29:53 [zoran] Hvala setrso vozljubljena

00:30:22 [zoran] divan je Otac gavrilo sa svojim izborom tema...

00:30:26 [stamenka] bas se lepo ispricasmo eto i to je od Mene

00:31:05 [stamenka] eh citao si nase pocetke

00:31:20 [stamenka] sve je bilo puno iskusenja i ja sam jedva doisla do lepavine

00:31:32 [stamenka] nismo ni sanjali da ce se sve ovako odvijati

00:31:53 [stamenka] ali eto VELIKI JE BOG PREVELIKI

00:31:58 [zoran] da, a sad ima utisak da te znam cijeli zivot, da smo zajendo odrasli, kao da si mi najrodjenija strarija setra

00:32:15 [zoran] toliko Ljubavi, Raodtsi, srece sto smo duzhovnom rasodscu i bilsoksuc pouznali ejndo drugo

00:32:27 [zoran] VAJSTINU SU CUDNI I DIVNI PUTEVI GOSPODNJI

00:32:33 [stamenka] da i ja kao da smo odrastali zajedno

00:33:24 [zoran] neopisiva srca, ljubav, radost, ispunjenost, kao da te zna ciejli zivot, sta su elem,emnti uhovne radosti

00:33:38 [zoran] naravno zrtva za nekog drugog i ljepota stradabja za drugo osobu je neizreciva

00:33:52 [zoran] vi ako treba sad bi dao, kad tako enkog iustisnki duboko bratski zavolis...

00:34:02 [stamenka] prelepo predivno no meni se jako svide kako si pisao neki dan cini mi se 16.05

00:34:11 [stamenka] upravo o ljubavi i stradanju

00:34:20 [stamenka] ali je bas bilo tako nadahnuto

00:34:32 [stamenka] da sam pomislila uh ovo cu da kopiram da ga imam negde

00:35:22 [zoran] setsro, kod mene vazi smao ejdno pravilo: "STO EJ DOBRO OD GOSPDOA JE, OSTALO JE MOJE!" vajstinu je tako setsro draga

00:35:44 [stamenka] i ja to tako kazem ne brini moji su samo gresi

00:36:10 [stamenka] a sve ostalo je od Gospoda i nije moje i ne daj Boze da prisvojim ono sto nije moje i jos da se time gordim

00:36:19 [zoran] Gordo srce teži da zaluži spasenje; ali naše pravo na Nebo i naša podobnost za njega temelji se na Hristovoj pravdi. Gospod ne može uèiniti ništa za obnovljenje jednog èoveka, sve dok se on, osvedoèen u vlastitu slabost i osloboðen svake pomisli da je dovoljan sam sebi, ne potèini Božjoj upravi. Tada može primiti dar koji Bog èezne da mu podari. Ništa nije uskraæeno duši koja oseæa svoju potrebu. Ona ima neogranièeni pristup k Njemu u kome se nalazi sva punina. »Jer ovako govori visoki i uzvišeni, koji živi u veènosti, kojemu je ime sveti: na visini i u svetinji stanujem i s onim ko je skrušena srca i smerna duha oživljujuæi duh smernih i oživljujuæi srce skrušenih.«

00:37:02 [zoran] jer nema da s ehvalim nicim, do svojim slabostima. Zaista, mogu s ehvaliti sa svojim slabostima, ejr sve sto imam, mislci i na te tzv, visoke skole nisu moje pmetovanej i razumjevanje, nego Volja Bzoija

00:37:14 [stamenka] upravo tako

00:37:42 [stamenka] eh tako bi bilo lepo da ti ispricam kako ja zavrsih Bozijom Voljom ovde doktorat

00:37:58 [stamenka] jednom dace Gospod kad dodjem pod Ostrog Boze zdravlja

00:38:47 [zoran] »Blago onima koji plaèu jer æe se utešiti.« Ovim reèima Hristos ne uèi da plakanje samo po sebi ima moæ da otkloni krivicu greha. On ne odobrava pretvornu ili smišljenu poniznost. Plakanje o kome govori ne sastoji se od potištenosti i jadikovanja. iako smo žalosni zbog greha, treba da se radujemo dragocenoj prednosti što smo Božja deca

00:39:27 [zoran] da m setsro, akjd bdues polanirala ako zelsi licnog vodica po nasi svetinjama ja sam tu: od savine do ostroga, i od Tvrdosa do Morace i Djurdjevih Stupova, samo kazi na vrieje da uzmem godsnji, ili dio godisnjeg....

00:39:49 [stamenka] da to je ona tiha seta i tiha radost, seta jer znamo da gresimo Gospodu, a radost jer znamo da nam oprasta i spasava nas

00:40:07 [zoran] svakako vas nosim sve drage clanove lepavisnke familije svakog dana u manastir koji ide, najcesce je Savina ali kad mogu id ruge obilazim

00:40:26 [stamenka] hvala ti brate od srca!

00:40:33 [stamenka] svakako da cu ti se javiti

00:41:01 [zoran] Èesto žalimo zato što nam naša zla dela donose neprijatne posledice; ali to nije pokajanje. prava žalost zbog greha rezultat je delovanja Svetoga Duha. Duh otkriva nezahvalnost srca koje je omalovažavalo i žalostilo Spasitelja i u skrušenosti dovodi nas podnožju krsta. Svakim grehom iznova ranjavamo Isusa i kad pogledamo na Njega koga smo proboli, plaèemo zbog greha koji su Mu naneli patnje. Takvo plakanje povešæe nas ka odbacivanju greha

00:41:46 [zoran] Bogu hvala ne eni gresnome. Kad ti ili neko od tvoje familije po duhu ili tijelu dolazi, konak putovanje po CG i ostalo je moje, tako d aznas.. Bogu hvala ima dje a blizu sam savijne par km, tako d aznas...

00:42:35 [zoran] Svetovni ljudi mogu proglasiti ovu žalost slabošæu, ali to je snaga koja pokajnika vezuje za Beskonaènoga sponama koje se ne mogu prekinuti. Ona pokazuje da Božji anðeli vraæaju duši vrline koje su izgubljene usled tvrdoæe srca i prestupa. Suze onoga koji se kaje samo su kišne kapi koje prethode sunèevom sjaju svetosti. Ova žalost oglašava radost koja æe postati živi izvor u duši. »Samo poznaj bezakonje svoje, da si se odmetnula Gospodu Bogu svojemu« »i ne æu pustiti da padne gnev moj na vas, jer sam milostiv, veli Gospod.«

00:42:41 [stamenka] eto slava Gospodu Koji tako siri moju duhovnu familiju po celom svetu

00:43:21 [zoran] a ako hoces predivnui knjigu "Tajna Ostroskog cudotvorca" koja je fenomenalna na nasem ili engelksom - imam obje, i svete vode i svetog ulja i tamjana iz Ostroga i Cetinskog manastira, javi d ati polajem

00:43:27 [stamenka] pocevsi od Lepavine, preko Barija Italije, Egine Grcke, Slovenije, Srbije, CG

00:43:53 [zoran] da bi sacuvala privatnost, dacu ti moju adresu koja je vec par puta bila na tribini pa cemo s emejlom dogovoriti sta zelis

00:44:02 [stamenka] imamo je ovde brate HVALA PUNO mada se uvek obradujem ulju

00:44:05 [zoran] zoranvukovic79@yahoo.com

00:44:29 [stamenka] Svetog Vasilija koji mi je prvi Svetitelj inace kod koga sam zelela od malena da odem

00:44:43 [zoran] mada ova na engeslkom bi bila dobra za druge ljude da oksue Prave vjere Istocnika Zivnonsonga

00:44:55 [stamenka] Otac Lazer bi mi uvek poslao razglednicu i zahvalnicu za mali prilog koji sam skupila da posaljem

00:44:56 [zoran] jesi li bila setrso do sada?

00:45:05 [stamenka] imamo imamo i na engleskom

00:45:12 [stamenka] daaaaaaaaaaa

00:45:14 [stamenka] da da

00:45:24 [zoran] Bogu hvala setrso...

00:45:30 [stamenka] a znas kako je prvi put moralo da bude

00:45:49 [stamenka] najpre Bari pa potom molitvama Svetog Nikolaja Mirlikijskog do Ostroga!

00:45:52 [zoran] sigurnoje prvio put bilo puno isksuenja

00:46:03 [stamenka] ogromna su bila iskusenja!

00:46:08 [zoran] Bogu hvaal setsro draga

00:46:21 [zoran] da nas milost i Ljubav i molitve Njegove vazda cuvaju

00:46:32 [stamenka] AMIN

00:46:43 [zoran] je raj, zaista kao u raju, kao da smo sa zemlej prelsi na nebol niakd se nasiiti duhovne miline pod Ostroskom svetinjom...

00:46:47 [stamenka] mnogo mnogo Ga volim

00:46:59 [stamenka] ali posto znam da je strog Svetitelj malo se pribojavam

00:47:11 [zoran] kad sam gore, niceg sene bojim do gospdoa,s vepostqje liejoo, tiho,smireno, mileno divni osjecaji

00:47:39 [zoran] i treba da se bojis setsro draga, pocetak prave vjere i Ljuabvi u hrist je strah Boziji

00:47:57 [stamenka] znas to je ono strahopostovanje

00:48:04 [zoran] kaio sam po netu. mislim esnips razne besjede, zitija, akatiste, vezane za Svetog vaislija

00:48:51 [zoran] Za one koji plaèu u iskušenju i žalosti postoji uteha. Gorèina žalosti i poniženje bolji su od popuštanja grehu. Kroz nevolje Bog nam otkriva slaba mesta u našem karakteru, kako bismo Njegovom milošæu pobedili svoje slabosti. nepoznata poglavlja u vezi s nama samima otkrivaju nam se i proba dolazi, bez otkriva da li æemo prihvatiti Božji ukor i savet. Kad na nas doðe iskušenje ne trebam se gneviti i žaliti. Ne trebamo se buniti ili ulagati trud pred Bogom. Gospodnji putevi su nejasni onome koji želi sagledati pojedinosti u svetlosti koja mu godi. Oni izgledaju mraèni i tužni našoj ljudskoj prirodi. Meðutim, Božji putevi su putevi milosti i kraj im je spasenje. Ilija nije znao što èini kad je u pustinji rekao da mu je dosadio život moleæi se da umre. Gospod u svojoj milosti nije ga uhvatio za reè. Ilija je, ipak, trebao izvršiti još jedno veliko delo; i kad je ovo delo izvršio, on nije trebao umreti obeshrabren i usamljen u pustinji. njega nije oèekivalo silaženje u smrtni prah, veæ uzdizanje u slavi u povorci nebeskih bojnih kola do prestola na visini.

00:50:53 [zoran] Božja reč onima koji su žalosni glasi: »Vidim putove njegove ali ću ga isceliti, vodiću ga i daću opet utehu njemu i njegovim koji tuže.« »Promeniću žalost njihovu na radost, i utešiću ih, i razveseliću ih po žalosti njihovoj.«

00:51:03 [stamenka] ali znas Gospod nas hoce vruce ili hladne ne mlake

00:51:28 [stamenka] ili ides za Njim ili ne ides ako si mlak izbljuvacu te

00:51:47 [zoran] da,. slazems ee setsro, nema trgovine sa vejrom, niti proracuna, vec SVE ZA HRISTA, HRISTA NI ZA STA!!!

00:52:11 [stamenka] znas nekad i kao neka nasa ljutnja je nasa ljutnja i nas licni odnos sa Bogom

00:52:26 [stamenka] a ne da se pretvaram kao prepodobna i sad sve primam

00:53:04 [stamenka] nego kao svom najrodjenijem Ocu kazem pa znam Gospode treba da ispijem tu casu ali mi se ne ispija

00:53:08 [zoran] »Blago krotkima.« Teškoæe s kojima se sreæemo mogu se znatno umanjiti tom krotkošæu koja je sakrivena u Hristu. Ako imamo poniznost svog Uèitelja, uzdiæi æemo se iznad prezira, prebacivanja i neprilika kojima smo svakodnevno izloženi i oni æe prestati da sumornošæu zasenjuju duh. najuzvišeniji dokaz o plemenitosti jednog hrišæanina je vladanje samim sobom. Onaj koji pred zlostavljanjem ili surovošæu ne saèuva blag i postojan duh, lišava Boga prava da u njemu otkrije savršenstvo svog karaktera. Poniznost srca sila je koja donosi pobedu Hristovim sledbenicima; ona je obeležje njihove veze s gornjim dvorovima.

00:53:13 [stamenka] i to je iskren odnos sa Bogom

00:53:44 [zoran] NEMOJ SMAO TO: UAZSNO SE GROZIM OD PRETAVRANJA I FOLIRANJA, A POSEBNO OD TIH TZV PREPODBNIHI SAVRSENIH... TAKVE ZASTA MI STAJU NA ZULJ...

00:54:13 [stamenka] ne ne ja sam uvek ono sto sam!

00:54:33 [stamenka] kazem ti lepo sam se nasla u onim recima Svetog Jovana Lestvicnika

00:54:44 [zoran] jer nikad i nidje ne mogu pobjeci od smaog sebe - ne zelim pretvaranje, foliranje, iako je citav sviejt pun lazi i prevare

00:54:48 [stamenka] jao Gospode sad ova baba bas me nervira, a sta sad ova hoce

00:54:52 [stamenka] sama sam se sebi smejala

00:54:57 [zoran] da, shvatio sma odlcino setsro draga

00:55:09 [zoran] hahhaha, i mene slatko nasmija -:))

00:55:46 [stamenka] da da koliko ih je samo bilo i ja kazem pa ne verujem najgora sam!

00:56:28 [stamenka] ili znas sedim u autobusu i sad posmatram ljude kako ulaze i analiziram ih

00:56:43 [stamenka] i opet kazem pogledaj Gospode opet sam najgora mene niko ni pogledao nije

00:56:56 [stamenka] a kamoli analizirao a ja sam stigla sve da osmotrim

00:57:05 [zoran] »Jer je visok Gospod, i vidi niskoga.« Bog nežno posmatra one koji otkrivaju krotak i ponizan Hristov duh. Svet ih možda posmatra s prezirom, ali u Njegovim oèima oni imaju veliku vrednost. Propusnicu za nebeski dvor neæe dobiti samo mudri, veliki, dobroèinitelji, ne sami vredni radnici, puni revnosti i neumorne marljivosti. Ne; širom otvoren ulaz imaæe siromašni duhom, koji èeznu da Hristos svojim prisustvom boravi u njima, koji su krotkoga srca, èija je najdublja èežnja da èine Božju volju. Oni æe da budu u broju onih koji su oprali i ubelili svoje haljine u krvi Jagnjetovoj. »Zato su pred prestolom Božjim, i služe mu dan i noæ u crkvi njegovoj; i onaj što sedi na prestolu useliæe se u njih.«

00:57:05 [stamenka] jao brate ja sam ti jedna smejurrija

00:57:19 [zoran] setszro, mozeejdno pitanje, nemoj zamjeriti

00:57:25 [zoran] znaim tvoje msiljenej, stav....

00:57:33 [stamenka] reci

00:57:42 [zoran] azsto akzes - Gospode najgora sam - to mi ej ok, ali ne shvatam voo MENE NIKO GLKEDAO NIJE

00:58:10 [stamenka] ma ne u smislu ne treba mi da posmatramno druge ljude i da ih analiziramo

00:58:23 [zoran] zasto recimo mislis da si vazna ili lijepa ili privlacna, ili..ne znam sta, zasto smatars da si toliko velika (msilim kao licnost) da bi te terbali svi gledati. ja se gnusam da me drugi gledjau iako to cetso rade

00:58:24 [stamenka] pa u smislu mene niko nije u mislima sigurno osudjoivao

00:58:27 [stamenka] zbog necega

00:58:36 [stamenka] ne neeeeeeeeee

00:58:41 [zoran] ja uvijek anstojim d ame niko en vidi, ali ne znam zatso etsko uspijevam

00:58:42 [stamenka] nisi shvatio

00:58:52 [zoran] aha sorry

00:58:54 [stamenka] ja sam u mislima osudjivala a mene nije niko od tih ljudi

00:58:54 [zoran] vatam

00:59:04 [zoran] sma se da je goridost u pitanju, ali Bogu hvala nije

00:59:13 [zoran] aha, shavtam sad, pratsaj setsro

00:59:32 [stamenka] znas ono jao vidi ove sta je stavila na glavu

00:59:39 [stamenka] a vidi ovu crvenu kosu

00:59:42 [stamenka] hahaha

00:59:48 [stamenka] jao cuti smejurija

00:59:51 [zoran] mislim, znacaj duhovne familije je i aucinimo ejdno drugog BOLIM COVJEKOM, JER "COVJEK OIZNAD SVEGA A ABOG IZNAD COVJEKA!"

00:59:57 [stamenka] i onda se uhvatim tako

01:00:04 [zoran] hahahahahhaa

01:00:22 [zoran] setsro, bilo bi mi vrh da uzmem tvoj mozak za magistarsku tezu, kao case study, hahaha

01:00:27 [zoran] ko em nasmijane zamejri

01:00:30 [zoran] legenda...

01:00:41 [zoran] showe, koji laviritnt i lavina misli...

01:00:48 [zoran] e show stvarno....

01:00:51 [stamenka] cuti brate

01:00:58 [zoran] imam i ja tih trenutaka "nadahnuca zasiat"

01:01:00 [stamenka] ja sam ti jednom bila "zamorce"

01:01:07 [stamenka] kad su hteli u eksperimentu

01:01:14 [zoran] hahhaha evo krenuce suze od smiejha

01:01:20 [stamenka] da snimaju neke EEG signale

01:01:37 [zoran] ja sma inace takab d astalno analaziiram ljue, dogadjaje, funkcionisnaje

01:01:41 [stamenka] i sad slusaj ja kazem dobro jer to inace ne volim ali cu da se molim

01:01:52 [zoran] show sa tobom, hahhaaha

01:02:09 [stamenka] i ja krenem Sveta Blazena MAti Ksenija moli Hrista Boga da se spasu duse nase!

01:02:17 [stamenka] i krenem to tako da ponavljam

01:02:38 [stamenka] kaze ovaj decko sto je snimao ja nikad nisam video ovako lep signal

01:02:54 [stamenka] ali ne mogu da ga modelujem ne mogu da te uvrstim ni u jednu grupu

01:03:12 [stamenka] i zato necu uzeti tvoj signal ja stvarno ne znam o cemu si ti razmisljala!!!

01:03:21 [zoran] daj,Bogu hvala, nista nie slucajno...

01:03:24 [stamenka] a bilo je i boljih bisera

01:03:35 [zoran] svasta sa Tobom, Bogu dragom hvala

01:03:37 [stamenka] kada su uredjiaji fizicki crkavali

01:03:51 [zoran] lim Svetu Blazenu ksneiju Petrogardsku imam jedna predivna tekst o njoj

01:03:57 [stamenka] pozove me jedna devojka da ucestvujem u nekom eksperikentu

01:04:02 [zoran] ne znam smijem li d aga prekopirma ovdje, ejr niej u temi

01:04:12 [stamenka] sa slusalicama na usima a ja nisam bila bas nesto dobro

01:04:18 [zoran] da, slsuam ste setsro, jako zanimljivo

01:04:37 [stamenka] i ja opet pocnem da se molim Svetoj Kseniji

01:04:48 [stamenka] otkaze najpre jedan senzor

01:04:53 [stamenka] ona ga zameni

01:04:57 [stamenka] ja nastavih

01:05:03 [zoran] da li ej moguce?

01:05:08 [stamenka] otkaze ceo uredjaj i ona prekide ekperiment

01:05:12 [stamenka] da daaaaaaaaaaa

01:05:22 [stamenka] pa demoncici bili u njemu

01:05:32 [zoran] daj, kakvo cudo u malom

01:05:35 [zoran] hahaha

01:05:42 [zoran] ne mogu da vjeruejm, hahhaha

01:05:43 [stamenka] vratih se ja u lab

01:05:50 [stamenka] imala sam kolegu Grka

01:05:51 [zoran] da, vidim, hahhaha

01:05:56 [stamenka] on se slatko ismejao

01:06:05 [stamenka] i rekao ti imas svoj nacin da kazes ne!

01:06:32 [stamenka] ma sou ti je sa mnom

01:06:41 [zoran] hahhahas

01:06:42 [stamenka] slava Gospodu za SVE!

01:06:52 [zoran] Amio, divan ej Gospod

01:06:55 [zoran] mu za sve

01:07:07 [stamenka] velika je Sveta Ksenija i cudesna pred Gospodom

01:07:28 [zoran] imam jedna divan tekst o NJoj

01:07:49 [zoran] okusavam cirlciu ali ence da ga kopiram ovdje na tribinu sma mislio d ati ga dam,pa d aga prkeopiras, ali cirlciu ne priohvata

01:08:07 [zoran] Mirotocenje Ikona Svete Blazene Kseniej Petersburske

01:08:21 [zoran] i mnogobrojni oblici pomoci Svetice

01:08:25 [stamenka] pa nema bas mnogo tekstova i ne zna se bas mnogo o Njenom zivotu ja sam skoro dobila najnoviju knjigu na ruskom o Njoj iz Petrograda

01:08:54 [stamenka] cudesna je cudesna upravo zbog tog svog velikog podviga jurodstva

01:09:01 [stamenka] koji je nosila

01:09:03 [zoran] Bogu hvala setsro, onda mora aiams to, ito divno kazivanje o nJoj, divnoj Svetiteljki

01:09:19 [zoran] kaztu d aje to ejdna od najvecih pdoviga

01:09:51 [stamenka] e brate sad bih stvarno trebalo da stavim neke clanke na sajt jer je stvarno kasno

01:10:26 [stamenka] pa ti zelim svako dobro od Vaskrslog Gospoda!

01:10:42 [stamenka] i HRISTOS VASKRSE!

01:10:56 [zoran] i ja tebe! Svako dobro od Vaskrslog Gospopda i da se zacari u srcimima nasim!

01:11:04 [zoran] go i mir ti i radost od Gospdoa

01:11:16 [stamenka] AMIN BOZE NEKA TAKO BUDE!

01:11:17 [zoran] VAJSTINU VOSKRESE UVIJEK I SVUDA!

01:11:33 [stamenka] AMIN!

01:12:27 [zoran] »Blago gladnima i žednima pravde.« Oseæaj nedostojnosti uèiniæe da srce oseæa glad i žeð za pravdom i ova èežnja neæe biti izneverena. Oni koji u svom srcu budu naèinili mesta za Isusa, razumeæe Njegovu ljubav. Svi koji èeznu za tim da budu karakterom slièni Bogu, ostvariæe svoju èežnju. Sveti Duh nikada neæe ostaviti bez pomoæi nijednu dušu koja gleda na Isusa. On uzima od onoga što je Hristovo i daje njoj. Ako se naš pogled stalno zadržava na Hristu, rad Duha neæe prestati sve dok se takva duša ne preobrazi u Njegovo oblièje. Èista ljubav proširiæe dušu, dajuæi joj sposobnost za uzvišenija dostignuæa, za uveæano znanje o nebeskim vrednostima, tako da joj neæe biti uskraæena punina.« »Blago gladnima i žednima pravde, jer æe se nasititi.«

01:13:00 [zoran] Milostivi će naći milost, a oni koji su čistoga srca, videće Boga. Svaka nečista misao obesvećuje dušu, slabi moralni osećaj i nastoji da izbriše delovanje Svetoga duha. Ona pomračuje duhovni vid, tako da ljudi ne mogu gledati Boga. Gospod može oprostiti i oprašta grešniku koji se kaje, ali iako mu je oprošteno, duša je povređena. Ko želi jasno razlikovati duhovne istine, mora izbegavati svaku nečistoću u govoru ili u mislima

01:13:36 [zoran] Međutim, Hristove reči pokrivaju više no samo slobodu od čulne nečistoće, više no slobodu od ceremonijalnog oskvrnuća koje su Jevreji tako strogo izbegavali. Sebičnost nas sprečava da gledamo Boga. Sebičan duh prosuđuje o Bogu kao o potpuno jednakom sebi. Dok to ne odbacimo, ne možemo razumeti Njega koji je ljubav. Jedino će nesebično srce, krotak duh pun poverenja, videti Boga kao »milostivog, žalostivog sporog na gnev i obilnog milosrđem i istinom.«

Izvor: Duhovna Tribina Manastira Lepavine
Link: http://manastir-lepavina.org/ugodni_razgovori/chat/index.php3

20.05.2008.

Pročitano: 4717 puta