LIKOVI MONAHA - Budite svetlost svetu (Abhazija) A-   A+  


ORNAMENT


Nenad Badovinac
Mogao bi se iskoristiti i za oslikavanje interijera stana..
Bojana Srbljak
I tako nas ovi motivi na čudesan način vraćaju kroz vekove u doba Vizantije; možda kroz njihovu formu, sklad i lepotu, kroz savršenstvo boja i linija možemo naslutiti kakava se umetnost vrednovala i čemu je služila.
Svetlana Ležaić
Osmica predstavlja neprolazno, beskonačno.


RODOSLOV NEMANjIĆA U MANASTIRU VISOKI DEČANI


o.Gavrilo
RODOSLOV NEMANjIĆA U MANASTIRU VISOKI DEČANI
Vizuelno stablo Nemanjića, prema Jiričeku, izgleda ovako: (Freska u Dečanima): – Slika je nastala za vreme cara Dušana, vladaoci prikazani kao cele figure, ali samo muški Nemanjići, sa muškom i ženskom decom. Na dnu stabla stoji Nemanja ili Sv. Simeon koji širi ruke i svima daje roditeljski blagoslov. Sv. Sava je duge brade i ćelav, Stefan Prvovenčani u kraljevskom odelu, ali zato njegov konkurent u borbi za vlast najstariji Nemanjin sin, Vukan dat kao sitna figura, zajedno sa svojim sinom Stefanom. Isto tako izgledaju tri sina Stefana Prvovenčanog: Radoslav, Vladislav i arhiepiskop Sava II. Svi sa bradama. Posle njih i iznad njih, tri kralja: Uroš I, Uroš II (Milutin), a obojica kao starci, bele brade, i kralj Dragutin koji je zbog opisanog greha u crnoj monaškoj rizi. Pored Dragutina dva njegova sina, bez ikakve važnosti za srpsku istoriju: Vladislav (s bradom) i Uroš (bez brade). Pored Uroša II (Milutina) njegove dve kćerke: jedna je nepoznata, zvala se, izgleda Branka, a drugu je hteo da uda za jednog zapadnjaka, Karla Valoa – Francuza. Iznad svih stoji Uroš III ili Stefan Dečanski, koji je doživeo tu “sreću”, da ga otac oslepi, a sin zadavi. U sredini opisane genologije, stoji car Dušan, u carskoj odori u punoj bradi, a levo od njega, njegov nesrećni sin Uroš, bez brade, a mi bismo rekli i bez vlasti. Potpisan čudno i nezakonito, Uroš – Kralj. Zatim neke dečije glave: Dušanova braća i sestre; rano umrli brat Dušica, Simeon, kao srpski izdajnik, potpuno bez brade, Dušanova sestra Jelena, udata za hrvatskog prvaka, Mladena Šubića i Todora, žena jednog plemića iz istočne Makedonije, Dejana, oca dinastije Dejanovića. Ta dinastija daće majku poslednjem vizantijskom caru, Konstantinu II.
Jiriček daje ovakvu karakterologiju: veliki talenti su, po njemu Nemanja, osnivač države i dinastije. Njegov srednji sin, Stefan Prvovenčani, za Juričeka je mudar vladar, koji je umeo da se postavi između Istoka (Vizantije) i Zapada (rimskog pape). Juriček dalje misli da Uroš I, koji je kod nas zvan Velikim, imao izvestan dar “ali je bio neobazriv”. Po istom piscu, bez talenta su slabi i uobraženi Radoslav i car Uroš. Čudno je da Juriček zaboravlja Milutina, koji jedva da je bio nešto manje sposoban od Dušana, možda, zbog nemoralnog života ili je Jiričeku, kao katoliku i bugarofilu smetalo što je Milutin podigao 100 crkava i manastira.
Fandjo Mance Tomas
U NEKIM SPISIMA SE MOŽE NAĆI DA JE JELENA SESTRA CARA DUŠANA UDATA ZA MLADENA ŠUBIĆA DRUGOGA VLADARA DALMACIJE, DJELA LIKE I BOSNE BILA UDATA ZA VLADARA KOJI JE PORJEKLOM SRBIN I ŠUBIĆI SU SLAVILI KRSNU SLAVU, SV. MARIJU, A INAČE SAMO SRBI IMAJU SVECA ZAŠTITNIKA KUĆE SVOJE I SLAVE KRSNU SLAVU.
Nenad Badovinac
Bez pracenja naseg licnog rodoslova, vrlo lako mozemo biti izgubljeni u vremenu..
Radojka Savić
Pomaze Bog oce Gavrilo,blagoslovite! Bas lijep prikaz loze Nemanjica! Danas je moj sin imao lekciju iz poznavanja drustva o nastanku prvih srpskih drzava,i naravno spominje se dvanaesti vijek od kad je na celu srpske drzave poceo vladavimu veliki zupan Stefan Nemanja.Pomogla sam svom sinu da to sve nauci ne zbog ocjene vec da zna istoriju svoga roda!


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Srbija)


o.Gavrilo
Otac Varnava Manastir Kuveždin
Dunja Neda
Blagoslovite,Oče.Lik svakog monaha i njegova skromnost podseća nas uvek na puteve Gospodnje koji nas upućuju na molitvu i pokajanje.Svako vreme je imalo svoju težinu,a monasi su uvek bili onaj najsvetliji putokaz koji je usmeravao narod i pozivao ih Gospodu.Hvala Vam Oče i svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke.Amin! Bože daj!
Natasa Ilic Milovac
Takodje veliki duhovnik.
Nenad Badovinac
Pun je radosti i vecito deli svoj osmeh sa narodom..
Milena Puaca
Radost ,radost koju daje samo Gospod.
Dušan Đukić
Veliki Duhovni Otac, neka mu Gospod podari dobro zdravlje.


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Sveta Gora Atonska)


o.Gavrilo
Atos Manastir Velika Lavra
Natasa Ilic Milovac
Rucni rad. Svaka cast. Pletu brojanice i krstove da svojim molitvama pojacaju nase molitve jer smo slabi.
Nenad Badovinac
Velika Lavra - Mali detalj
Radojka Savić
impresivno,Bozanski,mir u dusi se osjeca kad se ovo posmatra,...
Dragana Jugovic
Manastir Velika Lavra je najstariji i prvi u hijerarhiji među svetogorskim manastirima. Nalazi se na jugoistiku Svete gore, na lokalitetu zvanom Melana. Osnivač mu je Sveti Atanasije Atonski, sa kojim i počinje veliki uspon svetogorskog monaštva. On je uveo kinovijski sistem, po kojem monasi upražnjavaju poslušanje i život u zajednici, umjesto dotad preovladavajućeg pustinjaštva.


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Sveta Gora Atonska)


o.Gavrilo
Monah silazi sa broda
Bata Jeremic
Pomoz Bog oce Gavrilo!!!Hvala vam na svemu...!!!Nek nam budu primer ka Bogu!!!!!Samo gledati ove slike unosi mir u dusi!!!!Bog vas cuvao!!!!
Nenad Badovinac
Jos nije potpuno siguran sve dok se neiskrca i nedotakne Majcino tlo...
Bojana Srbljak
Imam utisak kao da u sebi misli..."dome slatki dome" :)


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Crna Gora)


o.Gavrilo
STARE MONAHINJE
Zeljko Jovisic
svaka rec sto bi se rekla bila bi preteska ...
Nenad Badovinac
Stara monahinja prozivela dva zivota, jedan u svetu a drugi u manastiru.. i tako kao da se dva puta rodila...
Milica Perunovic Ivanovic
Tijelom stare, dušom mlade, za život u Gospodu da traju, ako je Božija volja.


TIPIK - PRAVILO - USTAV


o.Gavrilo
KAREJSKI TIPIK SA PEČATOM SV. SAVE
Snezana Bosnjakovic
Sta god je Sveti Sava ucinio dobro u zivotu on je zeleo da to bude trajno i korisno za spasenje drugih !
Natasa Ilic Milovac
Ovu hartiju je dodirivala sveta ruka naseg Svetog Save. Kakva svetinja! O samom pravilu ja, gresna, ne smem ni da progovorim. Prastajte Oce.
Zeljko Jovisic
sveti sava srbe voli i za nih se bogu moli
Bojana Srbljak
Pored pravila o monaškom životu Sv. Sava je ovim tipikom isposnici u Kareji dao potpunu samostalnost, kako u odnosu na svetogorski protat, tako i u odnosu na hilandarskog igumana.
Bojana Srbljak
Da, svaki monah koji se podvizava u isposnici pored svog molitvenog pravila, svakodnevno je obavezan da pročita ceo Psaltir!
Snezana Bosnjakovic
Svakodnevno vec 700 godina , za spas naroda !
Nenad Badovinac
U isposnici u Kareji pokucali smo na vrata da nam monah otvori, i za tren se culo sa gornjeg sprata molba da dodjemo kasnije jel je on sada zauzet sa spremanjem. Razmisljajuci kasnije shvatili smo da je monah dovrsavao citanje celog Psaltira po tipiku, a nije se bavio spremanjem. U ovom drugom bi mu mi bez problema pomogli :)
Milan Paunovic
Imam utisak da je Tipik zanemaren...


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Rumunija)


o.Gavrilo
Monahinje u lititiji
Bojana Srbljak
Njihova plamena, uzvišena ljubav daje im snage i hrabrosti da se upute na težak i strog put podvižništva, da pretrpe svaku oskudicu i nevolju radi "sladčajšeg Isusa..."


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Srbija)


o.Gavrilo
Putešestvije...
Svetlana Ležaić
Monaški put - okrenuti leđa svetu i ići monaškom stazom pravo.


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Sveta Gora Atonska)


o.Gavrilo
Monaškom stazom
Bojana Srbljak
"Tesan je put i uska vrata koje vode u život, i malo ih je koji ga nalaze." Božijom milošću ovaj monah je pronašao pravi. Sledimo ga...
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Monaška staza puna iskušenja ,al monah je naoružan nepobjedivim oružjem Molitvom.


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu (Abhazija)


o.Gavrilo
Otac Dorotej kuva kafu
Zeljko Jovisic
mora da je ta kafa extra ukusa ...
Dragana Jugovic
Pomaže Bog Oče Otac Gavrilo ... Prelijepa fotografija...

Pročitano: 12764 puta

OSVRTI NA RUBRIKU "LIKOVI MONAHA - BUDITE SVETLOST SVETU"

Svetlost svetu
Sajt manastira SPC Lepavina, kraj Zagreba, poznat je ljubiteljima kompjutera po brojnim tekstovima, lepim fotografijama i duhovnim savetima arhimandrita Gavrila, igumana manastira. Nazivaju ga još popularno i „sajber duhovnikom“, jedan je od najpoznatijih monaha na internet prostorima ne samo u SPC. Posetioce sajta uvek prijatno iznenadi novim rubrikama. Najnovija, „Likovi monaha“, izazvala je veliko interesovanje čitalaca…

Opširnije...