LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu, o. Tit Ukrajina A-   A+  


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu, o. Tit Ukrajina


o.Gavrilo Priprema za svenoćno bdenije na praznik Pokrova Presvete BogorodiceMarica Radonjic Presveta..moli Boga za nas!!!!LJiljana Botić Vilotić Blagoslovite oče Gavrilo! Presveta Vladičice naša stavi nas pod svoj pokrov i umoli Sina svoga da nam oprosti sagrešenja naša. Otkloni nam tamu našu i pokaži nam put spasenja,istine i svjetlosti.Nenad Badovinac Nije svetlost sveće jedina svetlost koja se vidi na fotorafiji..Natasa Ilic Milovac Preliva radost iz fotografije. Osetim srecu samo gledajuci je. Hvala Oce.Vladislava Vasic Thiel Koliko topline iz ove fotografije može da se osjeti, toplina ikone Presvete Bogorodice, toplina svijeća, drveta i toplo lice monaha. Možeš da ugriješ i duh i srce i tijelo.Aleksandra Saška Gordić Pomaže Bog, blagoslovite oče Gavrilo. Slika je nevjerovatno svijetla i čista, samo tako izgleda kad se čovijek čista srca i duše iskreno moli i vjeruje.NemanjaiDanijela Mladenovic Čas kroz koji sada prolaziš,čovek koga susrećeš ovde i sada,zadatak kojim si zaokupljen upravo u ovom času-sačinjavaju najvažnije trenutke tvog života.(kaže Pavle Evdokimov)Potpomognut Isusovom molitvom, ovaj monah prolazi svu dramu ovih reči, ali, to važi i za nas kada god pogledamo "zid profila" Oca Gavrila. Neka bi dao Bog da nam svima bude na spasenje.


Bojana Srbljak Voštanica koja gori ugodna je Gospodu, ali Mu je još ugodniji plamen ljubavi, koji On zapali u našim srcima... da zauvek gori prema Njemu.Saša Lazić Stražite i molite se Bogu, da ne padnete u napast; jer je duh srčan, ali je tijelo slabo. ( Mat. gl.26,41).Milanka Pandurevic O Presveta Vladicice .Djevo Bogorodice ,brza i preblaga Zastupnice nasa!Blagodarno velicamo sva cudesna dela Tvoja ....Petričević Rade Presveta Majko Bogorodice sačuvaj nas od svakog zla i zlih ljudi.

 
o.Gavrilo Sveta Gora, svetogorski monah poniren u umnoj molitvi.Marica Radonjic ‎..Sve je mirno...bez talasa....Diana Đorđević Zaista su svetlost svetu.Natasa Ilic Milovac Mesto savrseno za molitvu. Cak i smiraj dana poziva na smiraj duse. Savrseno.Bojana Srbljak Put sjedinjenja uma i srca.Saša Lazić ‎...sjedinjen sa nebom.Bond James dodir molitve koja tece njegovom Suncu?LJiljana Botić Vilotić Blagoslovite oče Gavrilo!Divno mjesto za molitvu.Gospode Isuse Hriste sine Božiji pomiluj nas grešneMirjana Jovicic Blagoslovite o.Gavrilo, slika je mnogo lepa, nisam je mogla zaobići...
MONAH NA MOLITVI
Vidim monaha siluetu s'prirodom u divnom spletu. Zalazi sunce krasotom. Sve darovano lepotom. Nebo - slika duge spektra. Sve je mirno, nema vetra. More - neba ogledalo. "Čvorića" je još ostalo...On sedi pognuta lica, moli se predano, nada...Zna Otac, Bogorodica, da čovek pati i strada zbog mnogih grehopada. Čovek, nebo, zemlja, voda; savršenstvo od Gospoda. Čovek haos, nered pravi.Monah moli, da popravi. Potop, Jordan, Bogojavljenje, Golgota i Vaskrsenje, pa slavno Preobraženje; nauk svima za spasenje. Krštenje, život po Bogu, svi ljudi se spasti mogu.

Dunja Neda Slava Gospodu! Amin! Hvala Oče! 

LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu, svetogoski monah

 
o.Gavrilo Detalj sa svetogorskog pristaništa skita Svete Ane. Stari monah sa svojim "prevoznim sredstvom".Natasa Ilic Milovac Privukao je paznju svih prisutnih. Zaista je vrlo specificno da monasi uvek privuku paznju mirjana i izazivaju postovanje. Cak i oni koji komentarisu svestenike nemaju smelosti da kazu bilo sta o monasima. Snaga njihovog uma, smirenja i blagodeti je zaista najjace "oruzje" i putokaz svima.


Bojana Srbljak Jednom je jedan poklonik stigao na jedno od ovakvih svetogorskih pristaništa. Odjednom jedan stari monah počeo je da ga vuče za nogavice i da mu skida cipele, nudeći mu svoju staru obuću...Čovek se zbunio, nije znao zašto to radi. Posle dužeg objašnjavanja, monah mu je pokazao tragove njegovih stopa na prašnjavoj kaldrmi. Na đonovima poklonikovih cipela je bio krst, tako da je čovek u neznaju gazio po njemu...Možda baš ova priča nema veza sa mazgama, ali ovaj stari monah me asocirao na nju.

Saša Lazić Taxi koji sigurno neće ostat bez goriva...Bond James kao da ih privodi ovim civilima,da im posluže verovatno,Mirjana Jovicic Blagoslovite o.Gavrilo, vaše lepavinske ovce nam pružiše lepu lekciju - da se klonimo duhovnog mraka i Svetlosti da se okrećemo...Ova mazga bi nam sigurno dala lepu pouku o poslušanju- kad bi umela da priča.Bond James ‎............ova prva kao da se pita sto ne ide po nekom nežnom i romantičnom terenu,odgovor je zato sto su i ostali na kamenu,i kad bi digla glavu ne bi videla koliko vidi mudra starina,naravno različiti su darovi,svako poredjenje ima veze sa dogadjajima ne i sa licimao.Gavrilo Nedavno sam u jednom svetogorskom skitu sa nekim pobožnim monahom razgovarao o trpljenju i poslušnosti mazgi (mula), koje oci koriste za prenošenje teških tovara po stenovitim i strmim svetogorskim stazama.
"Te životinje su naši učitelji, brate moj i oče", rekao je on. "Nikada ne jadikuju i uvek strpljivo i slepo čekaju da budu poslušne."


 

LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu, hilendarski monah

Dragiša Paić brat Bozo?

o.Gavrilo Berba grožđa od čudotvorne loze koja nikla iz groba prep.Simeona Mirotočivog u man. Hilandaru.Stefan Igrutinović Otac Teodor, meni ostao u veoma lepom sećanju. Čudo Sv Simeona Mirotočivog da kroz grožđe ove svete loze koja je stara 800 godina bezdetnim roditeljima daje poroda. Slava Gospodu Bogu našem !

Nenad Badovinac To je upravo onaj Hilendar koji je tokom svoje istorije mnogo puta morao braniti svoje bedeme od pljačkaša i mnogojačih osvajača. Šta li su ovde pljačkaši tražili? s obzirom da se ovde uzgaja samo mnoštvo grožđa i vinova loze, ali eto i pokoja čovekova duša koji ovde uzrasta u duhovnog gorostasa.


Slikar Gospodin da il je greh uzeti bogajavljensku vodu od svestenika koji sluze po novom?Stefan Igrutinović Trebamo se držati teme, ali opet mislim da nije greh uzeti osvećenu vodu, a to ko kako služi to je na onom koji služi, Slava Bogu mnogo je iskušenja u crkvi našoj, crkva će opstati, Gospod je rekao da će crkvu sačuvati u teškim trenucima i kroz večnost.

Zarko Lazic Slava Gospodu Bogu, svako dobro oče Gavrilo Vama i svoj ostaloj braći i sestrama!

Vladislava Vasic Thiel Mnogima je ova loza donijela radost. Slava i hvala Gospodu za sve.Natasa Ilic Milovac Slava Gospodu!Nebojsa Peulic SLAVA I HVALA GOSPODU ZA SVA ISKUSENJA KOJA PROLAZIMO UZ BOZIJUPOMOC

Bojana Srbljak Iznikla je na utehu monasima, kada su mošti prep. Simeona prenete za Srbiju, da nad njima Sv. Sava pomiri zavađenu braću. I danas nastavlja da pruža utehu svima, koji je sa verom i nadom primaju...Milena Puaca Da svima koji uzmu ovu lozu Gopod podari potomke.Dunja Neda Slava Gospodu, i sada,i uvek,i u sve vekove vekova! Amin! Hvala Oče!
 

o.Gavrilo Svetogorac u pustinji tvori umnu molitvu moli se za sebe i ceo svet koji u zlu leži, molitvama monaha svet opstaje.Bojan Novaković KOJI SVETI MIR U MOLITIVI NEOPSIVO

Jelica Stojnovic ♥+♥

Zarko Lazic Prelijepa slika, hvala Vam oče Gavrilo što dijelite ovu hranu za naše duše!

Vladislava Vasic Thiel Neustrašivo tihuje na visinama.o.Gavrilo bliži Bogu!Vladislava Vasic Thiel Tako je oče Gavrilo i ja sam isto pomislila, kao da razgovara sa Bogom.Marica Radonjic ‎..Gleda u molitvi u vrh planine..jos se mora penjati do cilja...krsevitim i uzanim putem!!!>))o.Gavrilo Da, i molitva ali kao da osmatra nešto iz zasede na duhovnoj straži.Marica Radonjic Besovi ne miruju..postavljaju zamke...za to je monahovo iskusenje najvece....knezevi zla bi se radovali njihovom padu,za to on u revnosti osluskuje i ceka da prepozna napad i naoruzan duhovno,molitvom i postom ,krene u borbu!!!


Natasa Ilic Milovac Zaista kao da strazari i ceka. Kako li se samo popeo tamo? Podvig je bio doci na to mesto, time je i njegova molitva jaca. Fantasticna fotografija. Hvala Oce.o.Gavrilo Izgleda pre nego što je došao u manastir dok nije postao monah, najverovatnije bio alpinista.Vladislava Vasic Thiel ‎:)Marica Radonjic haha..moguce....ma kako,dobro mu ide!!!>)Vladislava Vasic Thiel Gledajući ovu i neke fotografije sa Karulje moglo bi se reće da alpinisti treba da se uče od monaha, jer alpinisti imaju opremu pomoću koje osvajaju vrhove a monasi bez opreme u dugim mantijama i sa molitvom na usnama.


Natasa Ilic Milovac Ono sto je sigurno je da je njih vise, jer neko je morao fotografisati. Deluje monah kao da se sakrio od sveta i pogleda i samo Bogu otvara svoje bice. ledjima je okrenut i fotografu.Nebojsa Peulic DA VAS GOSPOD BLAGOSILJAI POMILUJE JER SE JOS MOLITE ZEA NAS NEDOSTOJNE GRESNIK

Bojana Srbljak ‎"Anđeli su svetlost monasima, a monasi pak svetlost svetu." Možda će neko od ovih poklonika dole na fotografiji, uspeti da se nekako pridruži monahu :)Milena Puaca Cilj je njegov visiko ,sto blize Gopsoidu ,plac za nama gresnima,malovjernim.Sticice on tamo jer ide samo naprijed neosvrcuci se nazad,on zna cemu stremi tj. Carstvu Bozijem.Dunja Neda Hvala Vam Oče! Svako Vam dobro,amin,Bože daj!Bojana Stamenkovic Divno
 


LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu Srbija
 
o.Gavrilo u molitviJelena Kovac Srećan praznik svima i svako dobro od Gospoda, a ponajpre spasenje duše! Blagoslovite oče Gavrilo, gde je ovo slikano? (ja sam "malo" duhovno nepismena)o.Gavrilo Odakle je preuzeto ništa ne piše samo piše ispod fotografije:(u molitvi).Vladislava Vasic Thiel Ko ima oči da vidi.o.Gavrilo vidiće!Vladislava Vasic Thiel Da vidi svjetlost svjetliju od svih drugih, duhovnu svjetlost koja se ne gasi.Marica Radonjic Oce igumane...blagoslovite...!!!Rekla bih da se monah moli pored kivota i mostiju svetitelja....ma ko bio,neka bi umolio Gospoda za zdravlje i pamet ovoga sveta!!!Nebojsa Peulic NEK VAS GOSPOD SVE BLAGOSLOVII POMILUJE STO SE MOLITE ZANSNIKEAS NEDOSTOJNEGRE

Snjezana Csitkovics hvala

Milena Puaca Gospode podari nam smirenu molitvu.Dunja Neda Iz fotografije je sve vidljivo,Hvala Vam Oče i svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke.Amin! Bože daj!Nebojsa Peulic SLAVA I HVLA GOSPODU STO NAM OSTAVI TAKE DUHONE OCEVE NA ZEMLI

Mirjana Grbić Srećan Vam praznik oče Gavrilo !
 
 
o.Gavrilo Jedan starac je rekao: "Naše spasenje ne zavisi od srećnog slučaja nego od napornog rada i načina života. Oni koji sebe prisiljavaju prigrabiće Carstvo Božije.Milena Madzar Ko hoce za mnom da ide neka se odrekne sebe i uzme Krst svoj,i za mnom ide.E to vrlo cesto otvorim kad uzmem Sveto Pismo u ruke,eh taj Krst umije da bude mnogo tezak,ali tu je sve receno tezak put a svi bi u Raj,Bog nam pomogao i olaksao Krst koji nosimo,a prisiljavanje je mucno ali nuzno,jer kad Bog vidi nas trud i On nam pomaze.Blagoslovite Oce'


Aleksandra Atanaskovic jako je tesko....Daj Boze da makar i trud nagradis blagodacu...tek da osetimo Tvije prisustvo

Ivana Senic Uvijek je neko prisiljavanje ,pocev od nedeljnog odlaska u crkvu,obicno nam je tesko ujutro ustati,pa nam je sve tesko postiti,pa se prisiljavamo i da uvijek mislimo dobro o ljudima oko sebe i tako dalje. Uglavnom Gospodu mozemo prinjeti samo nas trud ako nemamo vec nista vise i bolje.


Stoja Zizanovic Sto volim tu skromnocu isposnickih kelija i odece i svega :)Nebojsa Peulic Hvala vam oce i sam mislim da samo od nacina zivota zavisi svi od bore i odricanja lagodnosti u ovom o radom molitvom i dobrim delima a sad nisa zivotu kojih sam se i sam maksimalno odrico i uz pomoc posta i molitve dosta dusi olakso ali sta mi je sad ciniti jer sam ponovo u ogromnom iskusenju, jer sam slogiran nepune 4 godinei hvata me strah ocekao nikad do sad da ne pokleknem u veri  jer lako je telo cistit ali mozak i misli mi je sve teze jer dok sam bio zdrav cim sam bilo sta oseco resavo sam to radom molitvom i dobrim delima ali sad nemogu da se krecem samim tim ni da radim ni da cinim dobra dela ,ali najgore mi jeda sepomolim cistog srca ako me razumete punom koncetracijom
 

o.Gavrilo Jedan starac je iskušenicima obično govorio sledeće: "Kada dođemo u manastir, trebalo bi da iza sebe ostavimo svet sa njegovim navikama, udobnostima i raskoši."
 


Milena Madzar Dzaba nekome i kuce i auta i sve udobnosti ako je u dusi prazan i ako izgubi dusu,pa cemu sve to,onda bi dao sve sto ima za samo mali djelic sta ovaj Sveti Starac nosi u svojoj dusi i srcu.Dragoslav Lovre Na slici je vidjeti da taj pustinjak nema bas neke udobnosti i raskosi ali zato ima udobnot i raskos u svojoj duši. Slava BoguDusica Zivojinovic Svetovne navike, udobnost, raskos, svima nama je prepreka do Boga. O kada bi stalno mislili na Njega, kada bi se priljubljivali Njemu, Svedobrome Bogu nasem, i mi bi smo bili zadovoljni i srecni kao ovaj pustinjak gore.

Dusica Zivojinovic Pomaze Bog, blagoslovite Oce. Moja mama Marica, upokojila se 16. januara 2012. Molim vas oce za vase Svete Molitve za nju. Poslacu prilog Manastiru Lepavina. Molim vas braco i sestre za vase svete Molitve, Pomenite!

Slavica Radjevic Pogledajte Božiju milost ,sve što je potrebno jednom posvećenom monahu,ima ! Duša njegova i um njegov,spokojni su .+++Dimitrije Komadara A zamislite kako bih neki svjetovan covjek gledao na ovoga starca sa mnogo sazaljenja sto se ovako muci u siromastvu...vjerovatno bih mu bilo i nerazumljivo i nesvatljivo objasnjenje da je to starac dobrovoljno izabrao tako!


Danijel Zecevic Bog daje utjehu i nadu isngu zato mu spoljne stvari i udobnosti nisu ni potrebne.

Bojana Srbljak ‎...i tek kada sve zemaljsko sa svojim prolaznostima postane nebitno, duša je slobodna da se vine k Bogu.Miroslav Katić Najarđe bih pobegao od ovozemaljskog načina života i otišao u pustinju, tamo je najveća veza sa Gospodom. 

LIKOVI MONAHA Budite svetlost svetu Starac Nikanor, man. Hilandar

o.Gavrilo Veoma je teško govoriti o jednom tako izuzetnom čoveku kao što je bio Starac Nikanor. Mislim da je tajna njegove ličnosti slična i drugim velikim Ocima. A ona se sastojala u tome što je Starac svoju veru u Boga uzimao ozbiljno i dosledno. Sve je počivalo na toj dubokoj i pobožnoj ozbiljnosti, potopljenoj u more Božije ljubavi i topline.

Prvo što bi čovek obično osetio u njegovom prisustvu, bila je toplina = ljubav i mir. Potom je dolazilo neobično osećanje da je sve u redu i da je sve jasno. Pa čak i pitanja koja bi čoveka mučila, postajala su jednostavno, nevažna i beznačajna. On je prosto zračio jednim toplim, trezvenim spokojstvom, koje je izviralo iz nepoznatih dubina njegove duhovnosti.

Svi su želeli da čuju Starca, a on je bio štedljiv na rečima. Birao je šta će i pred kime reći. Bio je neuporedivo mnogo veći molitvenik nego govornik. A govorio je uvek jednostavno, ponekad i o veoma kompleksnim stvarima. Bio je u stanju da i najsloženije probleme sažme u jednostavne okvire koji su odisali mudrošću i toplinom koja nije od ovoga sveta.

Bez obzira na starost ili bolest, Starac je uvek bio prvi na bogosluženjima, kako u Hilendaru, tako i svuda gde je odlazio. Prilikom jedne svoje posete Hilendaru u toku Uskršnjeg posta, pevao sam za levom pevnicom. Napolju je bilo veoma hladno a u crkvi je gorela peć koja se nalazila malo udesno od sredine hrama. Ja i drugi monasi, s vremena na vreme smo odlazili sa svojih mesta da se ogrejemo pored peći, ali je Starac satima stajao nepomično u svom stolu kraj leve pevnice. Tada, na dugim noćnim bogosluženjima, pažnja bi ponekad bila ophrvana slatkim dremežom i pojci bi za trenutak stali da listaju snalazeći se po knjigama. Starac bi u tom trenutku iz svog stola tihim glasom počeo da peva stihiru napamet.

Poslednjih godina svoga zemaljskog života, putovao je mnogo, svuda gde bi ga pozivali, gde je postojala nada da će moći svojim prisustvom da uteši, ohrabri, umiri, zagreje, osnaži ili jednostavno da svome narodu bude od kakve duhovne koristi. Sam je govorio da mu više ni malo nije žao sebe, svoga truda ili umora, samo ako bi svome narodu ili uopšte nekome, bio na duhovnu korist.

Jednom, kada smo ga pitali kako izdržava pod starost da obilazi, teši, savetuje, bogosluži, moli se i propoveda, on se samo osmehnuo i rekao: "Nema teže stvari na svetu, nego voleti svoj narod". Jer, on je, kao i sve drugo, i tu svoju ljubav dosledno pružao svakome, vernima i nevernima podjednako, kao što i sunce sija jednako na zle i dobre. I to je bila njegova jedina i najbolja propoved. Zagrevajući ljudska srca on je preobražavao svoju okolinu.

Tako je došao i u Australiju, noseći u srcu samo molitvu za svoj narod i poruku o ljubavi i praštanju. Ovde je Starac održao više beseda, kratkih, jasnih i molitvenih. Razgovarao je sa mnogima. Ali, i bez mnogo govora on je samim svojim prisustvom podsećao svoju braću na Sv. Savu i na njegov zavet i žrtvu.

A, Bogu je bilo ugodno da ga pozove k sebi upravo odavde, iz Australije. Ovaj dobri, nesebični i voljeni čovek je otišao na pokoj (odmor), i njegovo zemaljsko telo kao dobro seme u zemlju posađeno, dalo je ploda. Ljubav i praštanje koju je svuda sejao, otupljivali su oštricu svađe i netrpeljivosti, i već sledeće godine došlo je i do vidljivih plodova. Ono što je u to vreme izgledalo kao daleko i nemoguće, na tajanstveni način se desilo u svima nama. Patr. Pavle i Mitr. Irinej su na Sretenje u Beogradu služili zajedničku službu izmirenja braće rasejane po svetu.

Njegov grob u man. Sv. Save u Ilejnu kod Melburna, zrači i danas istom onom nenametljivom, gotovo neprimetnom toplinom, koja je uvek obeležavala njegovo prisustvo. I kao što čovek ne može da oseti štetne i radioaktivne zrake koji mu uništavaju zdravlje, tako je isto teško osetiti i blagotvorno, isceljujuće dejstvo blagodati Božije kroz ovog Njegovog ugodnika. Ali, po posledicama se i jedno i drugo može poznati.

A ono što se za sigurno zna jeste, da Starac ni sada nije ostavio narod svoj, niti sve one koji ga vole, poštuju i koji mu se za pomoć obraćaju. Ugodivši Bogu i rodu, stekao je pred Gospodom slobodu da bude još bolji i jači naš zastupnik, predstavnik i molitvenik pred Prestolom Višnjeg.
Objavio Jovana u 01.06

Milos Kovac Jer, on je, kao i sve drugo, i tu svoju ljubav dosledno pružao svakome, vernima i nevernima podjednako, kao što i sunce sija jednako na zle i dobre. I to je bila njegova jedina i najbolja propoved. Zagrevajući ljudska srca on je preobražavao svoju okolinu. :) :) :) :) :) predivno !!!

Marija Sovilj Starac Nikanor zraci i sad svetloscu i ljubavlju svoje duse, sa ove fotografije

Danijel Zecevic ovako jasno opisan sluga boziji u tekstu . Nikad nisam cuo nista o Starcu nikanoru . Divni osecaj se ovde opisuje prisutva blgodati bozije , bas mi se cini kao kod svetog Serafima Sarovskog.

Danijela Radovancevic Da li je starac bio proiguman manastira Hilandara?

Zoran Trajkovic Da.

Ivana Senic izvire dobrota i milostNenad Badovinac Svakim danom nama nije moguce setiti se svih nasih duhovnih predaka, ali oce uz vas trud na ovaj nacin sve nam nase duhovne oce priblizavate, pa nam tako postaju bliskiji..Bojana Srbljak Divan je starac. Zbog ljubavi Hristove raspinjao se na mnoge strane i radi te ljubavi sve trpeo... Verujem da su naši ljudi u Melburnu svesni koliko su veliki blagoslov dobili.Saša Lazić Sve ovo navedeno bih i ja mogao zapisati o jednom starcu i duhovniku slično po karakteristikama starcu Nikanoru... 

Pročitano: 7886 puta

OSVRTI NA RUBRIKU "LIKOVI MONAHA - BUDITE SVETLOST SVETU"

Svetlost svetu
Sajt manastira SPC Lepavina, kraj Zagreba, poznat je ljubiteljima kompjutera po brojnim tekstovima, lepim fotografijama i duhovnim savetima arhimandrita Gavrila, igumana manastira. Nazivaju ga još popularno i „sajber duhovnikom“, jedan je od najpoznatijih monaha na internet prostorima ne samo u SPC. Posetioce sajta uvek prijatno iznenadi novim rubrikama. Najnovija, „Likovi monaha“, izazvala je veliko interesovanje čitalaca…

Opširnije...