Manastir Bazijaš (Rumunija) A-   A+  
o.Gavrilo
Manastir se nalazi u istoimenom seocetu na Dunavu, na samoj granici sa Republikom Srbijom, vazdušnom linijom svega desetak kilometara od Bele Crkve, preko puta Rama, na početku Đerdapske ili Banatske klisure, kako je tamošnji Srbi zovu. Potiče iz 13. veka, podizan je od 1225. do 1229. godine. Zadužbina je Svetog Save.
Zanimljivo je predanje zašto je ovaj hram tu podignut. Kako su oko 1225. političke prilike između Srbije i Ugarske bile teške, pretila je opasnost da dve države zarate, to jest dvojica vladara – Stefan Prvovenčani, srpski kralj, i Andraš Drugi, ugarski kralj. Tražeći način kako da izbegne rat, kralj Stefan je odlučio da zamoli svog brata, u to vreme arhiepiskopa Savu, da pođe u mirovnu misiju i da božjim blagoslovom pokuša da postigne mir između dve države. Kad je Sava došao na obalu Dunava, duvala je jaka košava, iako je bilo leto, no on je ipak odlučio da uzme čamac i da sam pređe Dunav uprkos nevremenu. Reku je prebrodio, kao u orahovoj ljusci, a kada su o tome javili ugarskom kralju, kažu da je on iznenađeno rekao „Da je sam Gospod sa tim srpskim kaluđerom“. „I, ako je on tako hrabar, kako li je tek srpska vojska junačka.“ Kada se vreme smirilo, reku su prešli i ostali monasi iz pratnje koji su bili sa njim. I, kako piše u Žitiju Svetog Save, iz pera Justina Popovića, Sveti Sava je, kad se vreme smirilo i ponovo otoplilo, poslao monaha da od ugarskog kralja zatraži malo leda da se osveži od velike vrućine, na šta mu je ovaj odgovorio da leda nema, jer se otopio, pa ne može izaći u susret slugi božjem . Kad je to čuo, Sveti Sava je izašao pred svoj logor i kleknuo, moleći Gospoda da iz svoje nepresušne riznice podari malo leda. Tada se naoblačilo i pao je obilat grad. Sveti Sava je led zahvatio i u srebrnoj činiji poslao ugarskom vladaru uz poruku: „Pošto ti nemaše meni dati, to ja izmolih od tvorca neba i zemlje te mi on dade iz svoje nepresušne riznice kao dar svojoj deci“.
To je tako snažno delovalo na ugarskog vladara da je pozvao Svetog Savu kao gosta, pa je mir sklopljen. Čak je, po nekim zapisima, Sveti Sava uspeo da prevede ugarskog vladara u pravoslavlje i da ga krsti. Tu je, u znak zahvalnosti Gospodu, Sveti Sava podigao manastir i posvetio ga Vaznesenju Gospodnjem. Ime Bazjaš je, prema predanju, nastalo od toga što je jakom vetru koji je duvao, dok je čamcem plovio Dunavom, povikao: „Baš zijaš!“, „Baš duvaš...“ .
U vreme Svetog Save i kralja Stefana bilo je na tom području oko 70 crkava i sve su bile živopisane, pa i manastir Bazjaš. Pošto je to put kojim su mnoge vojske prolazile, od hunskih, vizantijskih, turskih sve do nemačkih, crkva je rušena, paljena i obnavljana. Smatra se da su zid porte i prednji deo crkve sa apsidom originalni i da je poslednja velika obnova manastirske crkve urađena u vreme kada je tom teritorijom vladala Ugarska 1860. Tada je dodat zvonik na ulazu u hram. U vreme te obnove urađen je i nov ikonostas, za čiju je izradu veći deo novca priložio knez Mihailo sa kneginjom Julijom. Ikonostas, u baroknom stilu, sada je u lošem stanju pa se traži donator koji će obezbediti novac za novi. U hramu postoji nekoliko sačuvanih ikona iz 18. i 19. veka, reljefi i drugi ukrasi, dok fresaka nema.
– Crkva je, nažalost, sada veoma oštećena , jer je pukao svod celom dužinom hrama. Oštećenja su najpre nastala kada je u vreme Drugog svetskog rata u porti manastira bila artiljerija koja je gađala brodove na Dunavu pa su detonacije oštetile i hram. Dodatno ga je oštetio jak zemljotres koji je pogodio Rumuniju sedamdesetih godina prošlog veka.
Bazjaš je jedan od najstarijih, i velika je želja njegovoe igumanije da se ovaj srednjovekovni hram, koji „pamti“ i ratove i teške trenutke srpskog naroda koji je u njemu tražio utehu i duhovnu snagu, čuvajući svoje korene, sačuva od daljeg propadanja, obnovi i vrati u život.
Stana Meseldzija
Koja divna kazivanja , hvala Bogu za sve i slava na daru! To samo može da se divnim i čistim Bogougodnicima događa i uspeva , kao što je Sveti Sava Slava Mu i hvala !Hvala Vam dragi oče Gavrilo za divne tekstove i sve !
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Kada je molitva upućena iz srca ,Gospod usliši takvu molitvu.Slava Tebi Gospode u vek vekova Amin!
Saša Lazić
Neizmjerno bogatstvo...
Natasa Ilic Milovac
Sveti Savo moli Boga za nas i za ocuvanje ove svetinje.
 
 
(ova tema ima 3527 poseta)

Pročitano: 2637 puta