PRIRODNE LEPOTE SVETA - PLANINA RAJAC A-   A+  

"... Sve si premudrošću stvorio" (Ps.103,24) 
 

 
o.Gavrilo
DJIBOUTI: mačka i jarići kućni ljubimci na ulici.
Natasa Ilic Milovac
Kako uredjeno i poslusno prelaze put. Preslatki su. Volela bih da ovu scenu i uzivo vidim. Cesto komentarisemo kako psi u gradu uredno na pesackom prelazu prelaze put. Juce sam videla 6 ili 8 pasa lutalica kako na zeleno svetlo prelaze pesacki prelaz. Zivotinje cesto pokazu vise vaspitanja od nas. Prizor je bio jedinstven. Hvala Oce.
o.Gavrilo
Glavni članak: Demografija Xibuti
The population consists of two major ethnic groups: the Somali and the Afar . Stanovništvo se sastoji od dve glavne etničke grupe: somalijski i Afar . The Somali clan component in Djibouti is mainly composed of the Issas , who form the majority, and the Gadabuursi . The Somalijski klan komponenta u Xibutiju se uglavnom sastoji od Issas , koji čine većinu, i Gadabuursi . Both are subclans of the Dir . Oba su subclans od vetra . The Issas form part of the Madoobe Dir while the Gadabuursi are part of the Madaluug Dir. The Issas oblik deo Madoobe Dir dok Gadabuursi su deo Madaluug Dir. The remainder of the population consists of Europeans (mostly French and Italians ), Arabs and Ethiopians. Ostatak stanovništva čine Evropljani (uglavnom Francuzi i Italijani ), Arapi i Etiopljana. Although French and Arabic are the official languages, Somali and Afar are widely spoken. [ 1 ] The bulk of Djibouti's people are urban residents; the remainder are pastoralists . Iako su francuski i arapski su zvanični jezici, somalijski i Afar se širokoj upotrebi. [1] Najveći Xibuti narodu su urbani stanovnici, a ostatak su stočari .
Radomirdrugi Vucic
Somali i Avari, Isasi i Gadabursi...podklanovi Dira...cijela ta prica oce Gavrilo nam dosta govori pored ostalog i o Adenskom zalivu (Gulf of Aden)...
 
 
Nebojsa Peulic
zaista koliko je mudrosti potrebno da se sve sitnice i lepote sveta stvore o koliko je velik gospod slavai hvala musto nas gresne trpi i pazi na svakog<3
o.Gavrilo
BURUNDI: afričke divljine, majmunica sa mladunčetom namestili su se i trenutak pogled u foobjektiv.
Nebojsa Peulic
daoce gavrilo ali i sve dosadasnje fotke koje ste stavili nazidimaju nesto posebno na mene i lepotu i neku vrstu poruke sve su predivne i veoma poucne zato vam se zahvaljujem<3
Natasa Ilic Milovac
Zivotinjski svet daje toliko cari zivotu, oplemenjuje, umiljava. Divni su.
o.Gavrilo
Burundi je zemlja u istočnoj Africi u regionu velikih jezera, graniči se sa Demokratskom Republikom Kongo na zapadu, Ruandom na severu i Tanzanijom na istoku i jugu.
Bojan Papic
odlicno
Dragana Stojanovic
Slatki mali majmuncici....Ta divna Bozija stvorenja...
o.Gavrilo
Kamena šuma u Rusiji, poznatija kao “Lena’s Stone Pillars”.
Marica Radonjic
Lepota............:)
Nikolina Zjajic
Oce gavrilo imam jedno pitanje za vas sta znaci kad brojanica pukne koja je bila na ruci
o.Gavrilo
Znači da nabavite druge.
Nikolina Zjajic
hvala vam ja sam mislila da je to neki los znak pa nocima nisam spavala
Jelena Vukelic Jelic
Ovo je Oce Bozanski raj.Slava Bogu.
Marica Radonjic
...Sujeverni smo,umesto verni...a Gospod je sve premudro stvorio i ceka nas u rajskom naselju...:)ako je bar blizu kao na slici,vredi se truditi,postiti i moliti..ziveti jevandjeljski da dobijemo nagradu na nebu....:)
Nebojsa Peulic
o boze oce gavrilo koliko ste duhoviti vi drugu ha ha haabanormalno da nabavi drugu ha ha ha<
Nebojsa Peulic
odlican odgovori hvala vam na ovim svim predimavnim fotkama zaista sve su predivne<3
Dragan Milanović
bez Boga nema nista on je Nas tvorac i neba i zemlje
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Pred ovom ljepotom čovjek ostaje bez rjeći.Hvala Vam dragi oče na Vašem trudu.
Natasa Ilic Milovac
Jako neobicno. I lepo.
Stana Meseldzija
Bogu hvala za sve!Koja ljepota i kao da raste kamena šuma, uz ovo divno zelenilo.
Branka Rajic
ljepota BOZIJA
Slavica Zarkov Stricevic
Fantasticno izgleda!!!

 

 
o.Gavrilo
SRBIJA Jedna tajnovita Homoljska dolina
Natasa Ilic Milovac
Mirise vlazna zemlja i opalo lisce hrasta, zubori potocic, sumi suma. Ucila sam decu za vikend kako sumi suma. "Sve si premudroscu stvorio!"
Saša Lazić
...i izgleda mistično i tajnovito...
Milkica Stanarevic
Lepote Homolja !!!
 
 
o.Gavrilo
Nekada je bilo pola miliona ovaca u pirotskom kraju, a danas ih je jedva 25.000
OVCA NA PET DUŠA
NEKADA je na svakog Piroćanca dolazilo po deset ovaca, par koza i po dva govečeta. Sada na jednu ovcu dođe pet duša, krava gotovo i da nema, a koze se čuvaju u prigradskim naseljima, da bi se preživelo. Ako se ovako nastavi, ovce ćemo gledati samo u zoološkom vrtu. Kada svako od nas u proseku bude imao po deset ovaca, to će značiti da smo bogati i da smo izašli iz krize. Da bi se to dogodilo, potrebno je da zalegne država i stimuliše stočarstvo - izvodi svoju logičnu računicu penzioner Časlav Jovanović
Natasa Ilic Milovac
Vuna je bila osnovni proizvod i koriscena je za gotovo sve - odecu, tasne, pokrivace, jastuke, jorgane, ukrase, cilime... Gde god da odete u svetu, svi ce vam pokazivati tradiciju, proizvode koji predstavljaju njih i njihovu zemlju a u Srbiji skoro niko vise ne pravi ni autenticnu narodnu nosnju na tradicionalan nacin. Ovaca nema ni za ovcje kiselo mleko kad ga pozelite a kamoli za vecu industrijsku proizvodnju vunenih proizvoda. U Pirotu je skoro zamrlo tkanje prelepih cilima.
Radojka Savić
Nas narod se nazalost pokondirio ko u onoj prici,ali znamo i njen kraj samo meni se ne svida a vjerujem i drugima pa onda je se za zapitat sta mi to cinimo? Dobro sigurno ne,...


 

 
o.Gavrilo
Mongolia, pastir sa svojim stadom.
Nenad Badovinac
Kada su komunističke partije htele uništiti nomadsko stočarstvo u Mongoliji, smatravši da će tako napraviti modernu Mongoliju, država je pala u velike ekonomske probleme.
Natasa Ilic Milovac
Nomadsko srce nije ukrotivo.
o.Gavrilo
ETNO CENTAR NA RTNJU Rtanj je planina u Srbiji o kojoj kruže razne legende i priče koje su privukle, pre nekoliko decenija, i čuvenog britanskog pisca naučne fantastike Artura Klarka. Na Rtanj dolazi sve više turista, posebno od kada postoji Etno centar Rtanj - Balašević.
Ankica Cel
Da, neki kažu da je piramida i da je planina iznutra šuplja i da isijava veliku energiju...šta god da jeste, lepo je. Divna je naša Srbijica, slava Bogu na njoj!
Milenković Petar
Sa jednim strancem kada sam putovao kroz Srbiju, on mi reče da nikakkve razlike u odnosu na Švajcarsku ne vidi. Krajoliki predeli, brdsko planinski pejzaži, kotlina kao gnezdo zagrlila naselje. Samo još da mi to uvidimo...
Jelena Vukelic Jelic
Slava Bogu ovo je lek za sve nas.netreba nam doktor ni psihijatar ovako nesto leci um i sve ostalo.Amin.
Natasa Ilic Milovac
A tek lekovite travke...
Mihajlovic Sinisa
da rtanj je prelepa planina .postoji rtanjski caj koji je dosta lekovit i ukusan i ta trava samo tamo raste i jos na jednom mestu u srbiji nigde vise

 

 
o.Gavrilo
KOSIDBA NA RAJCU Planina Rajac, za koju su meštani ovog kraja Srbije zbog lepota govorili da je rajska planina, pa je tako i dobila ime, nije samo deo prirodnih lepota Srbije, već i područje gde se više od jednog veka organizuju mobe, zajedničko obavljanje mahom poljskih radova, iz kojih je nastala i manifestacija «Kosidba na Rajcu». Na livadama te planine raste sočna trava koju seljaci kose da bi, kada se osuši, tim senom zimi hranili stoku. Trave ima puno, a meštani su se tako izveštili u tom poslu, da su postali nadaleko čuveni kosači.
Milena Madzar
Bas je lijepo vidjeti ovu radnu akciju,bude tu i smjeha i svega,ovakvo zajednistvo se u danasnje vrijeme rijetko vidja.
Nebojša Neno Verić
slažem se,stvarno ljepota,ali rijetka su danas takva okupljanja...
Sasa Bjelosevic
Najbolja gimnastika.
Stana Meseldzija
Ovakav vid grupnih i organizovanih akcija -rad uz pjesmu i svirače ni umor ne osjete i lakše obave zadatke nego pojedinačno.
Bosiljka Milinković Zlatanović
Rođena sam u tom kraju,u selu Ba,Rajac je predivan i ova manifestacija se održala do danas.Bilo je lepo gledati nekada kosače kako kose jedni kod drugih a uveče,iako umorni vraćaju se s pesmom od koje se celo selo orilo.I mobe koje su bile sastavni deo života na selu.Žao mi je što više toga nema,jer je tehnika zamenila ove divne običaje,ali zato u Ljigu postoji udruženje Moba koja neguje te običaje kao i udruženje Zlatne ruke koje se bave pripremom starinskih jela čiji je organizator moja majka Stojana Milinković iz Ljiga.Mogu vam reći i da su dobitnici mnogih priznanja a možete ih naći i na fejsbuku jer imaju svoje stranice.
Natasa Ilic Milovac
Sa Rajca se pola Srbije vidi. Pogled vam se gubi negde u daljini a srce puni najlepsom zemljom. Kosidba je polovinom jula svake godine za vikend oko 12.-15. jula. Glavno takmicenje je nedeljom.


 

 
o.Gavrilo
Etiopija pastir
Natasa Ilic Milovac
Stado nije veliko, ali su oni zadovoljni malim stvarima.
Nenad Badovinac
.. dobro su organizirane, crna prati crnu ovcu, a bela, prati belu.. a ispred je jedan od njih kamerman :)
Zlata Bogdanovic
pametnice... +++


o.Gavrilo
Beograd-Hram Sv.Sava
Zlata Bogdanovic
Hram Sv. Save u Beogradu je divan. U njemu sam se bogougodno osećala. +++
Miroslav Katić
SVETITELjU OČE SAVO MOLI BOGA ZA NAS
NemanjaiDanijela Mladenovic
Sveto mesto i zemlja na koju je bio položen kivot sa moštima svetitelja, i sav vazduh koji je primao spaljene mošti i koji se i danas osvećuje molitvama i bogosluženjima naših arhipastira.
Radojka Savić
Velicanstven,bas kakav i treba da bude!
Saša Lazić
Prelijepo zdanje...
Evica Cavic
To jos nisam obisla, ustvari ovu Bozju kucu.
Vesna Jovanovic
Sveti Savo, moli Boga za nas!
Vidackovic Zivko
lijepa nasa prelijepa Crkva sv. SAVE neka spasi nase SRBE.
Branka Rajic
OTVORTESE MANASTIRSKA VRATA..........

Pročitano: 8069 puta