Nam Tok Na Muang najviši je vodopad na ostrvu Samui, Tajland A-   A+  

  "... Sve si premudrošću stvorio" (Ps.103,24) o.Gavrilo
Naam Tok Na Muang
Nam Tok Na Muang najviši je vodopad na ostrvu Samui, Tajland. Vodopad je visok 80 metara i širok 10 metara, dok njegovo ime na tajlandskom jeziku znači ‘purpurni vodopad’. Ovo vas može iznenaditi kada pogledate sliku... zar je vodopad zaista ružičast? Pa, vjerovatno bi se složili sa vama, ali najvjerovatnije da purpurna boja dolazi od tamnijih stijena koje isijavaju prelijepu purpurnu boju kada preko njega zaplešu sunčeve zrake.
Doći do vodopada Nam Tok Na Muang je lako, koristeći taksi ili motor. Slijedeći obilaznicu ne možete promašiti velike saobraćajne znake koji vas usmjeravaju.
Tamo se zapravo nalaze dva vodopada različitih karakteristika, međusobno udaljenih svega nekoliko kilometara – nezvanično prozvani Nam Tok Na Muang 1 i Nam Tok Na Muang 2.
Do vodopada Na Muang 1 može se doći pješice. To je kratka petominutna šetnja od najbližeg parkinga. Nažalost, upravo zbog pristupačnosti i djelimično zbog toga što jezerce u njegovom podnožju čini sjajan bazen, ovaj vodopad je zauzet tokom čitavog dana. Ozbiljni fotografi trebaju doći rano ujutru, kada je tiho i kako bi mogli fotografisati bez gužve i lokalnih plivača.
Do vodopada Na Muang 2 dolazi se iz Safari parka. Na parkingu možete ostaviti auto, a zatim će vam ljubazno osoblje ponuditi vožnju malim kombijem do vodopada i nazad. Ukoliko se odlučite da idete pješke, trebaće vam 30tak minuta hoda uzbrdo.
Ovaj vodopad nije jasno definisan i pokriva veliku oblast, tako da se morate penjati po stijenama kako biste našli najbolji ugao za fotografisanje, i ima dosta potencijala za veoma lijepe kompozicije.
Konačno, imajte u vidu da se količina vode mijenja zavisno od godišnjeg doba. U novembru je obično kišna sezona, tako da su vodopadi na ostrvu Samui najimpresivniji u decembru i januaru.
Natasa Ilic Milovac
Hvala Gospode. Divno.
Nenad Badovinac
Meni isto nije problem doći do vodopada, samo moram proći 20.000 km da bi došao do tog taksija o kojem se govori u tekstu, i onda sam za čas kod vodopada :)
Saša Lazić
A tek noćit u podnožju vodopada...
 
 
(ova tema ima 1791 posete)
 

Pročitano: 2061 puta