PRIRODNE LEPOTE BOŽJEG SVETA I BOŽJIH NARODA - MANASTIR TUMANE A-   A+  

        "... Sve si premudrošću stvorio" (Ps.103,24) 
 
o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje: Manastir Svetog Kirika i Julite nalazi se u selu Smilovci, kod Dimitrovgrada i pod zaštitom je države kao spomenik kulture. Crkva je izgrađena krajem XVIII veka.

Pretpostavlja se da je zidana na starijim temeljima, da bi bila obnovljena 1839. godine. Konak je izgrađen u prvoj polovini 19. veka. Do manastira od sela Smilovci vodi zemljani put dužine oko 4 km, prohodan je samo za terenska vozila i traktore. Nažalost, danas je manastir napušten, a svi objekti su teško oštećeni.

Crkva je zidana lomljenim kamenom sa ispunom od trpanca. Zbog oštećenih i propalih ceramida na krovu došlo je do prodora vode u zidnu masu usleg čega je na južnoj fasadi obrušen deo lica zida i krovnog venca. U teškom stanju su ostaci zidnog slikarstva u oltarskom prostoru.
.Vaši utisci - Manastir Svetog Kirika i Julite

5kostadin - 23.10.2011 - 17:29h
Da li su oni koji su pisali o manastiru, ikada bili u njemu da vide kako on danas izgleda? Mozda je to nekada bilo, ali sada je to sasvim drugacije.... .
Natasa Ilic Milovac
Pomaye Bog Oce, blagoslovite. Da li poslednji komentar znaci da je manastir ipak obnovljen? Ili to sto je pod zastitom drzave treba da bude cinjenica koja nas rastuzuje? Sam kamen od koga je zidana simbolizuje postojanost. Boze daj da e tako.
Saša Lazić
To je uistinu tužno da i jedan manastir uopće bude devastiran i napušten, nema većeg blaga svijetu od "živih" manastira...
Dunja Neda
Pomaže Bog,oče Gavrilo! Neka nam Gospod oživi svaku svetinju po milosti svojoj i mudrosti svojoj.Amin! Bože daj! Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke,amin.Bože daj!
 
o.Gavrilo
Izveštaj: Religija i turizam..." u Studenici autor teksta: Vesna Kovačević: Treća po redu konferencija „Religija i turizam: Balkan, mesto hodočašća”, čiji organizator je Hrišćanski kulturni centar iz Beograda, održana 24. septembra u manastiru Studenica, okupila je oko teme „"Manastiri kao mesto hodočašća" turističke poslenike, teologe i monahe, koji su kroz javnu panel diskusiju pokušali da bace novo svetlo na probleme koji prate verski turizam, a u cilju njegovog razvoja i unapređenja.
Želju da otvori manastirske kapije i pomogne uspostavljanju dijaloga predstavnika turističkih organizacija koje sprovode uslugu pokloničkog putovanja i manastirskog življa organizator objašnjava lošim stanjem u praksi i potrebom usmeravanja „na pravi put na kome su svetinje i način života u njima očuvani, hodočasnici utvrđeni u veri, a verskim turistima pružena šansa da vide i osete živost vere“, a što je nemoguće bez međusobnog razumevanja.
Igumani, monasi i monahinje manastira Studenica, Sopoćani i Gradac govorili su o ličnom iskustvu i problemima sa kojima se susreću prilikom dolaska gostiju koji često ne razumeju na kakvo su mesto došli, pa narušavaju manastirski mir i etički kodeks.
Uz zajedniču konstataciju da je teško ali neophodno pomiriti želje verskog turiste sa potrebom očuvanja monaškog mira, učesnici konferencije su još jednom potvrdili značaj edukacije kako zaposlenih u turističkim agencijama, tako i posetilaca, u kom procesu značajnu ulogu, kako je rečeno, treba da odigraju i mediji.
Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a svi akreditovani mediji imali su blagoslov igumana Studenice oca Tihona da tog dana snime unutrašnjost crkve i kompletnu manastirsku riznicu. Zahvaljujući tome, izveštaj sa konferencije, reportaža iz Studenice, ali i neki drugi tekstovi u ovom broju časopisa ilustrovani su fotografijama koje se retko mogu videti u medijima.
o.Gavrilo
Odlična ideja ali je teško sprovesti u praksi.
LJiljana Botić Vilotić
Naravno ,kada pojedini kada idu u manastir kao da idu na izlet.Bilo gdje da krenemo ,moramo znati pravila ponašanja, i naravno tih pravila se strikno pridržavati i neće biti problema.Sve što čovjek ne zna treba naravno da pita i da se informiše.

 
o.Gavrilo
Flora i fauna Svete Gore Atonske
Marica Radonjic
..Kao da je ometnik razlio najlepse boje...:)rana jesen obojena molitvom atonskih monaha .....
NemanjaiDanijela Mladenovic
Na ovom bezmetežnom mestu može se čuti sopstveno disanje i otkucaji srca u ritmu Isusove molitve.
Mladen Antić
Prelepo... Hvaljen Bog Naš i Vi Oče Gavrilo...
Branka Krneta
Odista su velicanstvena dela Gospodnja.Trojice Sveta Slava ti.
Natasa Ilic Milovac
Samo Bog i Vi, ima li vece radosti? Divno
Adronika Orlovic
Pomaze Bog,Oce,Pomaze Bog,braco i sestre.Kako da ne bude lijepo mjesto koje je Bogomajka,odabrala za svoj vrt.Hvala vam za ovaj praznik za oci i dusu.
Milena Puaca
Radost je da bar ovako dozivimo da koracamo stazama Svete Gore Atonske osjetim toplinu ,ljubav... Gospodnju.
Ljiljana Rudovic
Predivno samo Gospod premudroscu svojom moze to stvoriti
Olivera Kavajin
Veoma lepo


o.Gavrilo
Manastir Gornjak monahinje na poslušanju čiste pastrmku - pripremaju za večeru iza kola reka Mlava.
Natasa Ilic Milovac
Poželim da priđem da im pomognem. Tako sam željna mira. Hval Oče na mogućnosti da bar okom uplovim u ovakve prizore.
Dunja Neda
Pomaže Bog oče Gavrilo!Zaista lepa fotografija.Lepo ih je gledati ovako vredne,na poslušanju,uz mnoga odricanja,ali u čast Gospodu.Neka su im Gospod i Presveta Majka u pomoći,amin.Bože daj!Svako Vam dobro od Gospoda,Oče.Amin! Bože daj!
Janko Mihajlovic
Cast je zivjeti u ovom kraju i biti blizu ovih svetinja,i hvala Gospodu sto mozemo odlaziti do njih i mnostvo puta biti na Svetim Liturgijama,iako nismo odavde,po Bozijem smo promislu dosli ovamo i ostali tu....Nada...
LJiljana Botić Vilotić
Poslušanje nam i daje taj duhovni mir Kada ne postupamo tako ,onda nastupaju problemi .Zato kada bilo koji posao obavljamo ,treba da to radimo sa radošću.Sve u životu potiče od naših misli .Misli dobro i dobro će biti!
Slavisa Jovanovic
Predivno mesto to je iz mog kraja, slava Bogu, hvala Oce na lepoj fotografiji uzdravlju bili !


o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje Crkva u Velikom Gradištu: Veliko Gradište se nalazi u severoistočnom delu Srbije, u podnožju Karpata, nedaleko od ulaska u Đerdapsku klisuru.

Leži na 1.059. kilomertu desne obale toka Dunava (koji je prirodna granica sa Rumunijom) sa jedne, i ušća Peka u Dunav sa druge strane. U njegovoj neposrednoj blizini, na 3km od centra grada, nalazi se poznato turističko odredište Srebrno jezero.
Natasa Ilic Milovac
Jedan od najlepših krajeva Srbije. Gospode pomiluj.o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje Manastir Divljane: Manastir Sv. velikomučenika Dimitrija mirotočca nalazi se u podnožju jugoistočnog dela Suve planine, podno Divne Gorice čije se šumovite padine spuštaju do manastirskih livada, na 450 metara nadmorske visine, odakle se pruža jedinstven pogled na Svrljiške planine i Šljivovički vrh, šest kilometara jugozapadno od Bele Palanke, nedaleko od antičkog puta za Skoplje i Solun, između drevnih sela Divljane i Mokre, po predanju zadužbina Mrnjavčevića, čija tradicija seže u ranohrišćanski IV vek.
Natasa Ilic Milovac
Neko reče pre neko veče da često zaboravimo da naša istorija ne traje poslednjih 20 godina nego hiljadu godina. Najveći svedoci su naši manastiri, vekovima stoje, upijaju molitve i fakte i čuvaju za neke bolje buduće generacije.
Dunja Neda
Prekrasan kraj!Hvala,Oče!Svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke,amin.Bože daj!
Saša Lazić
Sve su to neiskazane ljepote, već čitati ova objašnjenja koja otac daje za historije manastira, njihove položaje u vrletima prirodnim, Svetinje koje se u njima stvaraju, sve to očarava...


 

o.Gavrilo
Manastirsko cveće u Lepavini
Milena Madzar
Bas su lijepe.
Milena Puaca
Njegovano ljubavlju.

prelijepo!!!
Stana Meseldzija
Predivno, i toplo "govori" kako je tu sve divno !
Radojka Savić
Bas izgleda lijepo i zdravo,...
Dunja Neda
Zaista je Gospod sve premudrošću stvorio - lepotu i neba, i zemlje! Sva priroda se okreće svetlosti; i ovo prelepo cveće.Hvala Vam Oče i svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke,amin.Bože daj!
Natasa Ilic Milovac
Ljupko viri kroz prozor i dočekuje brojne hodočasnike. Divno je.
LJiljana Botić Vilotić
Sve što se sa ljubavlju njeguje daje nam samo ono najljepše.
Vesna Jovanovic
Cveće na prozoru konaka u manastiru Lepavina. Baš lepo napreduje i cveta na slavu Gospodu a u bašti Presvete Bogorodice lepavinske... Hvala Vam, dragi oče Gavrilo, za brigu i negu ovog cveća. Bog vam dao zdrvlja i spokoja na mnogaja ljeta. Amin
Adamovic Vera
Lepo i negovano cvece.


Alexis Carrington
Amin + + + ♥ ♥ ♥
o.Gavrilo
Unutrašnjost isposnice sv. Zosima Tumanskog Sinaita gde se povremeno služi Sv.Liturgija, snimak Nenad Badovinac 28 V 2012.
Fanija Pramatarova Klein
Kakva e ova mracnina,strasno...
Mario Bjelovuk
Ne komentiraj ono što ne razumješ.
Evica Cavic
Dragi Bog nam je dao lepote da postujemo i cuvamo, i ako smo u mogucnosti da pokusamo da ih obigjemo.
Milena Madzar
Mozda na prvu djeluje hladno,ali je potpuno suprotno jer gdje su Molitve,Ljubav,Mir tu je I Bog.Koliko je ovdje spaseno ljudi Molitvama Sv.Zosima,tako da treba zaista da imamo veliko Strahopostovanje kad vidimo ovako nesto.
Snezana Savicic
slava Gospodu!
Stanko Milivojevic
slava gospodu
Janko Mihajlovic
Slava blagom Bogu...Nada...
Natasa Ilic Milovac
Isposnica ne podrazumeva raskoš, nego službu Bogu kroz najteže borbe i život. Zato su one čuvari molitvi i dobijenih bitaka svetih ljudi, Hristovih vojnika.
Nenad Badovinac
Bez molitve bar u mislima ako ne u srcu, nemoguce je uci unutra, jer vas vlastiti strah nece pustiti unutra..
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo!Jednostavno i lijepo ,ispunjeno iskrenom molitvom .Slava Gospodu u vek vekova Amin!
Milos Kovac
Jagnje Bozije se rodilo u pecini da spase svjet a ne na dvoru...predivno :)
Branka Krneta
Hvala bratu Nenadu i ocu Gavrilu na fotografiji. Kako samo izbija toplina, snaga i lepota, odista Slava Bogu za sve sada uvek i u vekove vekova.Amin


o.Gavrilo
Ulazak u isposnici snimak Nenad Badovinac 28 V 2012.
Dejana Deja
Ostavlja bez daha, predivno, hvala Vam Oce Gavrilo na ovim predivnim fotografijama koje postavljate svaki dan.....
Snježana Đurić
prelijepo vraća u ta stara vremena
Vesna Jovanovic
Sveti Zosime, moli Boga za nas!
Dragana Berak
Sveti Zosima Tumanski moli Boga za nas grešne !
Dušica Milentijević
Sv.Zosime moli Boga za Lanu,da joj podari zdravlje!
Milkica Stanarevic
Hvala , Vama , oče Gavrilo , mnogo ... A Badovincu , čestitke i svako dobro - od Našeg Dragog Gospoda !!!
Dunja Neda
Sveti Zosime,moli Boga za zdravlje naše i naše dece,za smirenost i trpljenje,za skromnost i prepoznavanje u veri puteva Gospodnjih.Amin! Hvala oče Gavrilo i svako Vam dobro od Gospoda,amin.Bože daj!
Ljubica Bilic
Hvala Nenadu Badovincu sto snimi isposicu sv.Zosime Tumanskog i o.Gavrilu sto nam postavi , kad vec nisam u mogucnosti da je obidjem drago mi je sto i na ovaj nacin videh kako izgleda , danas sam bogatija za jos jedno divno saznanje o tome kako izgleda isposnica sv. zosima!!!!
Milena Madzar
Ovaj ulazak me bas podsjetio na Ostrog i Sv.Vasilija Ostroskog.Hvala Bogu sto su postojali tako Sveti ljudi a postoje i dan danas,Njihovim Svetim Molitvama pomozi nam Boze da spasemo Duse svoje.
Danijela Radovancevic
Slava Gospodu!
Milomir Arsic
Dese nalazi isposnica hvala.
Natasa Ilic Milovac
Svaki kutak kugle zemaljske je divan i blagosloven ako je na njemu i najmanja ikona. Hvala Bogu da imamo mogućnost da razgovaramo sa njim, da molimo i zahvaljujemo kroz tako poseban odnos dat nam preko ikona.
Nenad Badovinac
Milomire, isposnica se nalazi oko 1000metara daleko od manastira Tuman. To je otprilike 15min pesacenja. Manastir Tuman se nalazi na oko 10 km od Golupca na Dunavu. Istocna Srbija.
LJiljana Botić Vilotić
Kada je otac Gavrilo postavio prvu sliku isposnice Sv.Zosime,poželjeh da ovaj ulaz vidim malo bliže,brat Nenad mi ispuni želju.Hvala!o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje Isposnica prep. Zosime Tumanskog snimak Nenad Badovinac 28 V 2012.
o.Gavrilo
Isposnica Zosima Sinaita

Prilikom popravke manastira 1936. godine pronađene su mošti svetog Zosima Sinaita. Bile su pod pločom kraj koje su klečali vernici vekovima i molili se ovom svetitelju. Više od pet vekova kosti su bile pod zemljom, u vlagi, a da nisu istrulile, nego su sačuvale čvrstinu i težinu, čiste zlatno žute boje, bez ijedne mrlje. Mošti su stavljene u omanji ćivot, i izložene u crkvi ispred oltara, sa desne strane, gde se i danas nalaze.

Predanje najviše vezuje svetog Zosima za pećinu Kamenicu, dvadesetak minuta hoda jugoistočno od manastira, u brdu, gde je on živeo i molio se. Narod je i danas zove Isposnica svetog Zosima. Isposnica je u stvari dvodelna pećina u ogromnoj šupljikavoj steni od kamena peščara. U jednoj od ovih pećina, sveti Zosim je živeo svoj usamljenički život, brinući sam se o sebi, a u drugoj se molio Bogu.

Isoposnica je pedesetih godina prošlog veka adaptirana u kapelu, kada se i njen obnovitelj, velikoshimnik sabrat manastira Tumana, Pahomije, poput Zosima, odlučio na usamljenički život. Na južnoj strani od isposnice, iza stene izvire dobra i hladna voda. Narodno verovanje pripisuje ovoj vodi posebnu svetost i lekovitost za bolesti očiju i glave.
Željko Miljanić
Vojanka Lucic Malesic
Prelepo je.gde se tacno nalazi ovo mesto
Dejana Deja
Koja preljepa priroda i zelenilo okruzuje ovo mesto, predivno!
Predrag Nikolić
Na žalost manastir Tumane danas ima samo igumaniju, par sestara i NEMA duhovnika, već službu svršava penzionisani sveštenik kada mu mogućnosti dozvole, tako da sestrinstvo samo drži svoje molitveno pravilo. Inače izgrađen je novi manastirski konak.
Vesna Jovanovic
Manastir Tumane se nalazi kod Golupca na Dunavu, tj. devet kolometra od Golupca prema Krivači
o.Gavrilo
Otac Pahomije

“Kad sam ja stigao za iskušenika u manastir Tuman, o. Pahomije se podvizavao u isposnici svetog prepodobnog Zosime Tumanskog, gde je i mučenički nastradao. Našli su ga mrtvog u pećini, i nikada do kraja nije razjašnjen uzrok njegove smrti, a nije se ni mnogo istraživalo.
Bilo je nekih pretpostavki, ali taj slučaj njegove smrti je ostao zagonetka, samo je Gospodu poznata istina. I danas imam iz tog vremena isečak iz novina i čuvam ga, vest je objavio dnevni list “Večernje novosti” u petak, 18. juna 1965. godine, pod naslovom “Zagonetna smrt isposnika”.

U tekstu je pisalo: «Zarije Novaković, 67-godišnji monah koji je svoje rođeno ime zamenio monaškim imenom Petar, godinama je asketski živeo u pećini brda Kamenica, dva kilometra iza manastira Tumana kod Golupca. Doskora je stari isposnik obilazio kuće okolnih sela sakupljajući prilog za podizanje male zvonare. Od pre nekoliko dana započeo je rad na zvonari. Sa monahom Petrom svakog dana je radio poneki seljak, dobrovoljno. U četvrtak, 10. juna, trebalo je da radi Nestor Vujičić, 58-godišnji zemljoradnik iz naselja Tilva, susednog sela Krivače. Sprečen nekim poslovima, Nestor je, umesto u četvrtak, sutradan 11. juna otišao pred pećinu u kojoj je obitavao stari monah. Pred ulazom je nekoliko puta zvao Petra, ali se ovaj nije odazivao. Kročivši u pećinu, Nestor je ugledao Petra na postelji pokrivenog opaklijom, bundom od ovčije kože. Pomislivši da se uspavao, pošao je k njemu da ga probudi. Približavajući mu se, osetio je neprijatan zadah. Video je da je starac mrtav. Ležao je na leđima, a oko vrata imao je dvaput obavijenu i zategnutu tkaninu čiji je drugi kraj bio pod njegovim leđima i pod levom rukom na kojoj je ležao. Uplašen, Nestor je odjurio u manastir i obavestio starešinu manastira, igumana Teodora Arsića, koji je ubrzo zatim čezama pohitao u Golubac da stanici Narodne milicije prijavi neobjašnjivu smrt starog isposnika. Obdukcojim, koja je izvršena u subotu, utvrđeno je da je smrt nastupila još u utorak, 8. juna, tri dana pre nego što je leš otkriven. Istraga je u toku i uskoro treba da bude objašnjena zagonetna smrt starog monaha.”
Zorecc Zorec
kuča za moju dusu
Milena Puaca
Blagi Boze kako potresna smrt dragog oca Petra..
Snezana Savicic
potresna prica ...on je bio neduzan a ipak je nekome smetao!zalosno
Natasa Ilic Milovac
Strašno. Potresno.
Stanjević-Prodanovic Snežana
hvala oče gavrilo...na internetu sam naša gde se nalazi isposnica.....i željela bih ju obići....veliki pozdav vama oče gavrilo i bretije manastira lepavina...

Pročitano: 14683 puta