PRIRODNE LEPOTE SVETA - MANASTIR VAZNESENJE A-   A+  

      "... Sve si premudrošću stvorio" (Ps.103,24) o.Gavrilo
Cvet orhideje u hodniku man. konaka u Lepavini 28 V 2012.
Dejana Deja
Predivan cvjet, predivne boje, kazu da postoji oko 25000 do 30000 vrsta orhideja...
Radomirdrugi Vucic
Inače poznato je da je otac Gavrilo dao poslušanje ocu Vasiliju da se brine o svijetu cvjetova u manastiru Lepavini.
Stamenko Mijatović
Predivne orhideje u hodniku manastirskog konaka...pun ih je hodnik, mislim da ih otac Gavrilo lično održava .
Zora Sikanic
Prelijepe su,i ja ih imam,cvjetaju citavu godinu,jos nije prosao mjesec bez cvjetova...
NemanjaiDanijela Mladenovic
Sve što je u Lepavini, putem Lepavine i od Lepavine izaziva u nama duhovnu radost susreta i divljenje Bogu.
Dunja Neda
Prelepo,hvala Gospodu i Presvetoj Majci!Svako Vam dobro,Oče, od Gospoda i Presvete Majke,amin.Bože daj!
Milena Puaca
Lijepo.
Snezana Savicic
smirruje me ovo prelepo cvece
Radojka Savić
Prelijepe su orhideje al je ljepse mjesto gdje se nalaze,...
Natasa Ilic Milovac
Oče, predivne su, savršene.
LJiljana Botić Vilotić
Savršene u svojoj nježnosti!
Vesna Jovanovic
Oče, baš su lepe! Nije ni čudo. Mislim da je svaka s ljubavlju prema Majci Božijoj lepavinskoj izabirana u mnoštvu različitih u ponudi... A vi ih samo sa puno ljubavi negujete. One, jednostavno moraju biti takve... Blagodarim Bogu da ste oče tu da ih čuvate i zalivate... ne samo vodom, već i ljubavlju prema cveću. A poznato je da ko voli cveće - voli i ljude, tj. bližnjega svoga.
Adamovic Vera
Obozavam orhideje ove su mnogo lepo.
Olivera Kavajin
Orhideje su divne


o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje: Isposnica sv Zosime Tumanskog kod Golubca Isposnica svetog Zosima u manastiru Tuman, nedaleko od Golupca, prepuna posetilaca
Starci navalili da
se podmlađuju
U manastiru Tuman kraj Golupca kojeg je prema predanju, pre Kosovskog boja u 14. veku, podigao Miloš Obilić u znak sećanja na druga stradalog u lovu, nalazi se kivot s moštima svetog Zosima Sinaita. Narod za njih smatra da su isceljujuće. Zosimova isposnica nalazi se u udubljenju jedne stene, na oko pola kilometra od manastirskog zdanja koje svakodnevno posećuju brojni nevoljnici - prvenstveno nerotkinje i bolesni od očiju - koji se uz molitvu i celivanje moštiju nadaju ozdravljenju.

Sestrinstvo manastira Tuman i otac Dušan tvrde da su se na ovom mestu događala mnoga čuda. Monahinja Nada nam je ispričala da vernici posle čitanja molitve kraj kivota svetog Zosima izlaze iz crkve kao preporođeni.
- Jedna sredovečna žena iz Golupca nije mogla da hoda, ušla je u crkvu s mukom i klečeći. Čim joj je očitana molitva, uspravila se i posle 15 minuta otišla sa sinom uspravljenog tela.

U tumanskom manastiru sve je više i venčanja, jer nema nijednog para koji potom nije dobio potomke! Manastir Tuman se pročuo i po lekovitoj vodi koja se nalazi u blizini, a koja "stare okrepljuje i podmlađuje, a mlade snaži".

Žene iz sela Krivača i Dvorište tvrde da i neženjeni muškarci i neudate devojke, ako dođu u manastir na molitvu i celivanje moštiju svetog Zosima, mogu da se nadaju skoroj udaji ili ženidbi. Manastir Tuman je udaljen od Golupca svega 14 kilometara i nalazi se u prelepoj prirodi.

Tekst i foto: D. Stodić
NemanjaiDanijela Mladenovic
Slava Bogu. Da li ste se Vi oče tu podvizavali ponekad, dok ste bili iskušenik u Tumanu?
Đorđe Marinković
Pomaže Bog,oče blagoslovite.Prelepa je isposnica oče.Bio sam skoro tamo.Toliki je mir i lepota ovde da čovek prosto poželi da ne napušta ovo predivno mesto.
Dejana Deja
Mogu samo zamisliti koja tisina tamo vlada, predivna slika!
Branka Krneta
Slava Bogu na nebesima. Na zemlji mir , medju ljudima dobra volja.Amin. Oce hvala vam na svemu. Molitvama svih Svetih neka vas cuva Gospod Isus Hristos .Amin.
Natasa Ilic Milovac
Mogu zamisliti kako je sakriveno kad olista drveće. Hvala Gospode na tolikoj dobroti da ova naša zemlja bude pokrivena ovakvim svetm mestima.


o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje: Manastir Svetog Luke
Manastir Svetog Luke su poceli da zidaju mestani sela Bosnjani 1991. godine, posle cudesnog javljanja Svetog Luke, a po blagoslovu tadasnjeg Episkopa sumadijskog Save. Gradnja je zavrsena 1996. godine. Ovaj manastir je sazidan na mestu stare svetinje koju su Turci u potpunosti razorili. O prvobitnom manastiru nema nikakvih zapisa, niti je od njega ostalo materijalnih tragova, ali se po toponimima Grcka kosa i Grcki potok pretpostavlja da su ga u 14. veku podigli monasi sinaiti koji su, povlaceci se pred turskom najezdom, utociste trazili i nalazili u Lazarevoj Srbiji. Kasnije su, krajem 18. veka Turci ovaj manastir potpuno razorili. Svedocanstvo o tome je sacuvano u jednoj turskoj porodici kojoj je predak zavestao u nasledje da ispricaju nekom ko bude dosao iz Srbije, a iz sela izmedju Krusevca i Varvarina, koje se zove Bosnjane, da je on sa vojnicima srusio manastir pored cudotvornog izvora, a da je ikone sakrio na odredjeno mesto. Dva veka se u ovoj porodici cuvalo predanje dok zaista u njihovo mesto u centralnoj Turskoj, nije dosao jedan covek iz Bosnjana kome se u tom selu u Anadoliji pokvario kamion. Kad se vratio, doneo je cudesnu pricu, ali nazalost, predanje doneseno iz daleke zemlje, koje se u muslimanskoj porodici cuvalo generacijama kao najveca svetinja, zainteresovalo je samo lovce na blago, koji su za njim kasnije bezuspesno tragali. Mnogo je cudesnih zbivanja bilo na mestu starog manastira i izlecenja na izvoru, istocniku Svete Petke.
Mnogo puta su mestani nameravali da sazidaju manastir, ali ih je uvek u plemenitoj nameri nesto sprecavalo. Jer, kao kazu sveti oci: zakopano u zemlju ceka da prosija kad dodje njegov dan. I taj dan je dosao 1991. godine. Kad je gradnja zavrsena 1996. godine, manastir na blagoj padini iznad pomoravske ravnice je samovao. Sazidan je i konak, ali je Sveta Liturgija tek po kad-kad sluzena. Tako je to bilo sve do prosle godine kada je na dan Svetog Luke, Njegovo Preosvestenstvo Episkop sumadijski G. Jovan za nastojatelja manastira postavio arhimandrita Alekseja (Bogicevica). Stara svetinja je prosijala, neizmernim trudom i ljubavlju oca Alekseja manastir se preobrazio. Sazidana je kapija, deo ograde i zvonara, postavljena su divna zvona, dar dobrih ljudi, izgradjen prilazni put, sredjen konak, koji je jos uvek daleko onog sto treba da bude, ali bar ima gde glava da se skloni. Okolina manastira je preobrazena, a sama manastirska crkva je snabdevena sasudima i utvarima i svim sto je potrebno a bogosluzenje tako i toliko da bi se pred ovim malenim hramom postidele i mnogo bogatije crkve.
Sasa Milicevic Krcinac
OVO JE MANASTIR SVETOG LUKE U BOSNJANIMA KOD VARVARINA VELIKA SVETINJA

Čula sam za taj manastir i volela bih da odem.Tim prije,jer je Sv. Luka krsno ime moje porodice i u rodu i u domu.
Saša Lazić
Hvala oče na ovom zapisu, za sada je tako, ali imamo pravo vjerovati da će zasijati manastir Svetog Luke puno jačim sjajem...
NemanjaiDanijela Mladenovic
Živi hramovi srdaca igumana oca Alekseja i njegovog bratstva privlače u ovaj hram, sv.Luke, zajedno sa sa Svetima čije ikone mirotoče, mnogo, mnogo vernika koji napajaju svoje žedne duše.
Zlata Bogdanovic
Eto, koliko je važan internet, jer se sazna o veoma važnim zbivanjima. Hvala Gospodu Bogu, što se otac Gavrilo, a i drugi duhovnici bave internet mrežom, a ljudi bogatili znanjem, prožeto duhovnošću. Ovo je vrlo interesantno napisno o selu Bošnjane (izmedju Paraćina i Kruševca) i manastiru Sv. Luke u kome se nalazi.Otac Gavrilo je to lepo objasnio. Hvala mu! +++
Dunja Neda
Pomaže Bog,oče Gavrilo! Pomaže Bog braćo i sestre!Prelepo je čuti ovako lepe reči i novo saznanje koje nas većina nije imala.Svaka nova svetinja je prava blagodat za narod po prpmisli Božijoj.Slava Bogu i sada, i uvek,i u sve vekove vekova,amin! Hvala,Oče i svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke,amin.Bože daj!
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Hvala Vam na ovom lijepom zapisu.Mali hram , ali radost velika!
Natasa Ilic Milovac
Starac Tadej je smatrao da će ovaj manastir biti veoma važan u budućem vremenu. Ova priča o izgradnji je zaista čudesna i još više jača veru. Sve će biti onako kako Bog odredi.o.Gavrilo
U pustinji se još vide tragovi, a cilj je ko zna koliko daleko - prizor iz pustinje Tenere u Nigeru.
Angel Bozikov
...Vetrovite gi pravish svoi glasnici, a slugite tvoi ognen plamnen...
Nenad Dacic
zrelim d abudem deo zemaljskog a ne nebeskog naroda,
Saša Lazić
Ova me slika asocira na jedini Put, Istinu i Život...i na uzak put koji vodi u vječnost !!!

 

o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje: Manastir Svete Petke
Berkasovo (kod Šida)
‘’Crkvu svete Petke u Berkasovu, kraj Šida, juče je, (tj. 7. avg. 2008. - izveštava novosadski list ‘Dnevnik’) na dan svete Paraskeve, koji je i dan crkvene slave, vladika sremski Vasilije proglasio manastirom. Osveštani su i konaci u kojima se već okuplja monaštvo, tako da je ovaj berkasovački manastir od juče postao sedamnaesta fruškogorska svetinja.’’
‘’Manastir je posvećen Svetoj Petki. On se nalazi nedaleko od Šida, na granici sa republikom Hrvatskom, u dolini u prekrasnom prirodnom okruženju. Sve do nedavno do manastira nije postojao nikakav put. Pre današnje crkve postoje pisani tragovi istoričara iz 1863. godine da je postojala crkva brvnara oko koje se narod okupljao. O crkvi se govori 1884. godine i čudno je da nema ni jednog podatka koji bi se odnosio na nju. Crkva brvnara je izgorela i nakon toga je izgrađena ova današnja crkva. Oltar crkve se nalazi iznad samog izvora i ovaj izvor do sada nikad nije presušio.’’
Dejana Deja
Predivno...
Radojka Savić
Kako samo Bog Svemoguci pronade idealno mjestvo za gradnju crkava i manastira,to me uvijek iznova zadivi,....
Vera Babic Djordjevic
Sv.Petko,zastitnice,moli svevisnjeg za nas nedostojne....hvala ti za sve sto si mi pomogla .
Natasa Ilic Milovac
Hvala Bogu pa sam blizu Fruške Gore. Toliko je svetinja tamo da ponekad razmišljam gde ću. U svakoj je savršeni mir i lepota.

 

 
o.Gavrilo
Do završetka drugog svetskog rata ribnjak je bio u vlasništvu porodice Štrajher. Đura Štrajher, stari banatski ribar, došao je početkom XVIII veka u ove krajeve Srema, da oproba sreću u životu.

To je jezero od 100 hektara vodene površine, koja je takođe ostatak korita reke Save.

Ribnjak Živača je jedna od prirodnih lepota, koje zajedno sa šumama okružuju Progar.
Nije slučajno što mnogi prolaznici i izletnici zastanu da odmore oči i posmatraju praćakanje riba, vesele divlje patke, liske i razne vrste čaplji, koje nastanjuju jezero.

Na prilazu od Boljevaca, ribnjak je moderno uređen i opremljen za pristup većeg broja pecaroša.

Na obali je bife, a u izgradnji su bungalovi i hotel.
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Lijepo mjesto za odmor ,još ako vas prati sreća da ulovite ribu za ručak ,doživljaj je onda potpun.
 


o.Gavrilo
Prizor koji se više ne može videti u evropskim gradovima - automobili puštaju prednost životinjama, u ovom slučaju stadu bivola. Slika je iz Gambije.
Natasa Ilic Milovac
Brine me što posle svake navedene autohtone vrste stoji status - ugrožena vrsta. To se ovim kravicama neće desiti, nadam se.

 

o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje: Manastir VaznesenjeManastir Vaznesenje podignut je na severnim padinama Ovčara. Zbog svog položaja u klisuri nije dostupan pogledima putnika koji prolaze ovim područjem. Može se samo pretpostaviti da je manastir izgrađen na temeljima stare manastirske crkve, ali o tome nema preciznijih podataka. Zahvaljujući jednom rukopisnom jevanđelju, koje je napisano u Vaznesenju 1570. godine, sigurni smo da je manastir postojao u XVI veku. Manastir je najverovatnije stradao, kao i većina drugih manastira u klisuri, za vreme Velike seobe 1690. godine. Nakon više neuspešnih pokušaja obnavljanja, tek je tridesetih godina XX veka, episkop Nikolaj Velimirović krenuo u obnovu ovog manastira.Arhitekturu manastira karakteriše jednobrodna građevina sa niskom kupolom i polukružnom oltarskom apsidom. Dve mermerne rozete, ukrašene biljnom ornamentikom, očuvane su u priprati i središnjem delu hrama.Ikonostas crkve manastira Vaznesenje čine ikone relativno malih dimenzija, zbog skromnih dimenzija crkve. Manastirska slava je Vaznesenje Gospodnje.
Natasa Ilic Milovac
Pomaze Bog Oce, blagoslovite. Priznajem, da mi svaki put kad pogledam fotografiju manastira zastane dah, srce se napuni ljubavlju a oko suzom, a misli zaneme. Sta ja ovako mala mogu pametno reci o svetinji. Slava Bogu.
Boro Markovic
Oče evo audio zapisa oca Sava koji je dugo dugo bio iguman u Vaznesenju kod koga sam bio više puta da radim. http://www.esnips.com/thumbnails.php?album=4848616 Otac Sava je svojim rukama izgradio put od magistrale do manastira. Veliki konak je on počeo.
Boro Markovic
Mnoge neobičene i čudne stvari su se desile dok sam radio kod oca Sava. To je čovek za mene i mnoge koji su bili kod njega Duša koja izaziva uvek suze kada ga se setim.
Mirjana Jovicic
Blagoslovite o.Gavrilo, ovaj manastir, Mati Jelena igumanija, sestrinstvo - ostalo mi je u najlepšoj uspomeni. Tamo smo sa horom "Sv.Arsenije" pevali Liturgiju za Crkvenu Novu 2009.godinu, po Tipiku Svetog Save, na koji sam u mojim Sremskim Karlovcima naučena od malena.Ne mogu zaboraviti ljubaznost monahinja i visok nivo organizacije svih manastirskih poslova - pa je svetinja kao iz bajke, lepa, a svakom gostu divna pažnja pružena...Čujem da se danas tamo dešava nešto strašno, pa molim da umnožimo Molitvu za Mati Jelenu i sestre.

 

o.Gavrilo
Prizor iz nacionalnog parka Etosha u Namibiji.
Zebra strpljivo čeka na red dok se bivoli na pojilištu ne napiju vode. Primer strpljenja iz životinjskog sveta...
Svetlana Ležaić
"Sve od Tebe očekuje,
da im daješ hranu na vreme (svoje),
kad im dadeš, oni se okupljaju.
Kada otvoriš ruku Tvoju, sve i sva se ispunjuje dobrotom...
Neka je doveka slava Gospodnja,
radovaće se Gospod delima Svojim."
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Divan prizor reda i strpljenja.Nama ljudima to i nije jača strana.Misao u glavi čovjeka stvara žurbu.Takvim ljudima želim sretan put ,a lično se držim one stare poslovice: Strpljen ,spašen.
Dragica Mamić
Praštajte oče,ali diveći se ovom skladu u životinjskom svijetu,ubrzo se rastužih kad sam zamislila ljude na ovom izvoru ,kakva gužva i nered bi tu nastao i kako nebi poštovali jedni druge .......,a Bog nam je darovao razum i po njemu se razlikujemo od životinja....!???
Dunja Neda
Pomaže Bog,oče Gavrilo! " Zebra strpljivo čeka na red..." ,a ljudi,uglavnom,nemaju tu vrlinu,iako znamo da su strpljenje i trpljenje nešto što je usko vezano uz reč Božiju i dete Božije.Hvala Vam,oče Gavrilo i svako Vam dobro od Gospoda! Amin! Bože daj!
Natasa Ilic Milovac
Divna pouka iz zivotinjskog sveta. Izabrali Ste Oce odlican primer.
Stana Meseldzija
Strpljivo čekaju i ako se malo pričeka ne mari niko ne "gunđa i ne viče"- životinjsko carstvo -našli vodu i zadovoljni.
 


o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje: Manastir FENEK
Jakovo - Surčin

Manastir Fenek je muški manastir u sremskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Fenek Manastir Fenek
Manastir se nalazi u blizini Jakova, 25km od Beograda, nekada opština Zemun a sada Surčin. Iako geografski ne pripada Fruškoj Gori postoji velika istorijska povezanost sa fruškogorskim manastirima. Manastirska crkva posvećena je svetoj mučenici Paraskevi (praznuje se 26. jula odn. 8. avgusta po novom kalendaru).

Prema narodnom predanju manastir je sagrađan u drugoj polovini 15. veka a osnovali su ga Stefan i Angelina Branković. Prvi pisani zapis o manastiru nalazi se u mineju jeromonaha Zaharija iz 1563. Za razliku od fruškogorskih manastira Fenek je ostao pod turskom vlašću sve do 1717. Zapisi iz 18. veka svedoče o tome da je stara manastirska crkva bila podignuta u drugoj polovini 15. veka u duhu srpske srednjevekovne arhitekture. Nova crkva podignuta je u periodu 1793-1797. i osveštana je za vreme igumana Vikentija Rakića koji je napisao istoriju manastira. Manastirska kapela posvećena sv. Petki sazidana je 1800. na mestu stare, nad bunarom za koji se veruje da ga je sagradila mati Angelina Branković. Za ovu vodu se u narodu verovalo da ima čudotvorna lekovita dejstva.
Nenad Badovinac
Osim naziva fruskogorski manastir, neki manastir Fenek nazivaju i treci Beogradski manastir, uz dobro poznate manastire: Vavedenje i Slance.
NemanjaiDanijela Mladenovic
Uz lepu sliku Crkve i konaka, trešnjice su posebno primamljive.
LJiljana Botić Vilotić
Blagoslovite oče Gavrilo! Hvala Vam što nam bar na ovaj način pomažete da upoznamo ljepotu naših manastira.U Domu Božijem nalazimo sve ono što nam je potrebno: Nadu ,ljubav ,svjetlost i duhovno smirenje.Slava Tebi Gospode u vek vekova Amin!
Dunja Neda
"...Zaista je stvorio!...!" Prelep manastir i priroda kao i u svakom deliću Božijeg sveta.Hvala oče,Gavrilo! Svako Vam dobro,amin.Bože daj!
Natasa Ilic Milovac
Svidja mi ovaj novi pravac u kojem idemo. Upoznati se biserima nase duhovnosti - manastirima. Gde god da misao padne, pogled se zaustavi na manastiru. Daj Boze da ih ima jos vise. Hvala Oce.
Stana Meseldzija
Hvala Bogu divota. Samo da posećujemo naše svetinje i manastire, hvala Vam oče dragi Gavrilo da na ovaj način gdje ne možemo doći ipak upoznamo naše svetinje.

Pročitano: 9489 puta