PRIRODNE LEPOTE BOŽJEG SVETA I BOŽJIH NARODA - INDIA Bihilai A-   A+  

   "... Sve si premudrošću stvorio" (Ps.103,24) 
o.Gavrilo
Prirodne lepote Šumadije
Dragana Berak
Yes, beautiful, very beautiful....
Roland Glamočić
podsjeca me ova slika,kad sam bio coban,slican ovoj dvojici,imao sam i ovakvog hrta,sarplaninca...e to su bila dragocjena vremena!
Natasa Ilic Milovac
Ne zna se ko je ovde lepsi i sladji, da li kravice, il pas cuvar ili ova dvojica decaka. Vredno rade i doprinose blagostanju porodice.
Dunja Neda
Da nam požive dječica u radosti i zdravlju,amin,Bože daj! Hvala oče Gavrilo i svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke.Amin! Bože daj!
Milena Puaca
I ja provedoh djetinstvo uceci i cuvajuci krave.Ljepota.
Stana Meseldzija
Kako su srećni i radosni, napasli i dobro nahranili lijepe kravice a one će im dati dosta mlijeka-i opet svi zadovoljni uz vjernog pratioca -prelijepo!
Zlata Bogdanovic
Dino...+++
Karic Goran
to su bili lepi dani,...
Dragana Bukara
ovo je danas retkost ...Srbadijo u selo
Stana Ruzic
Tako su nekad deca odrastala u uspesne ljude i domacine a danas hoce samo da uzivaju i cuvaju svoje JA
  
 
 

o.Gavrilo
Prirodne lepote Rusije
Ljlijana Schuberth
Edelweiß..prelpo cvece..
Milkica Stanarevic
Prefinjena . Savršena . Lepota .
Natasa Ilic Milovac
Kontrast boja i bogatstva prirode. Divno.
Dunja Neda
Zaista je stvorio sve premudrošću svojom: i lepotu prirode,i lepotu duha,i lepotu pravednih Puteva Njegovih i Zakona Njegovih.Sve je to Gospod Bog naš poklonio nama - čoveku svom!I Gospodu našem pripada svako poklonjenje,poslušnost i ljubav,amin!
Anka Mijatovic
Bozja basta.San snova.
o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje, Živopisna Resava kolevka duhovnosti

Manastir Manasija, Resavska pećina i vodopad Veliki buk neke su od lepota koje krije pritoka Velike Morave u slivu od 65 kilometara

Mesto za dušu!

Na oko 130 kilometara jugoistočno od Beograda, ušuškana u blizini Despotovca, nalazi se zadužbina despota Stefana Lazarevića - manastir Manasija (ili manastir Resava). Ovaj nekadašnji kulturni centar despotovine sagrađen je početkom 15 veka, a u svojoj istoriji zabeležio je i pustošenja i razaranja.
Od centra Despotovca manastir je udaljen oko dva kilometra. Manastirski kompleks čine Crkva Svete trojice, trpezarija i savremeni konaci, a mogu se uočiti i ostaci nekadašnje Despotove palate.

O tome koliko je zdanje zaista bilo grandiozno, svedoče ostaci trpezarije, koja je dugačka 32 metra, a široka oko 17 metara. U nju je moglo da se smesti 300 osoba, što je čini najvećom srednjovekovnom trpezarijom u Srbiji.

Odbranu manastira činile su kule, preciznije njih 12, povezanih bedemima. Poslednja odbrana zdanja je Donžon kula, u kojoj se moglo živeti za vreme opsadnog stanja.

Crkva se nalazi u sredini porte i posvećena je Svetoj trojici. Sa desne strane od ulaza nalazi se grobnica despota Stefana Lazarevića, a njegove mošti izložene su u kivotu.

Samo 20 kilometara od ovog kulturno-istorijskog spomenika u Babinoj glavi nalazi se Resavska pećina. Iako je turistima dostupno samo 800 metara staze kroz pećinu dugačku čak 4,5 kilometara, to ne umanjuje oduševljenje koje izazivaju ove prirodne lepote. Bez obzira na to da li se u razgledanje pećine upustite usred leta ili zime, obavezno ponesite topliju garderobu, jer je temperatura u ovoj jami tokom cele godine sedam stepeni.

U podnožju planine Beljanice, tačnije u spomeniku prirode Lesine, nalazi se vodopad Veliki buk, pravi dragulj Gornje Resave. Staza koja je nedavno uređena vodi sve do vodopada, čija je visina oko 20 metara. Iako ovaj spomenik možete da posetite cele godine, najlepši je u proleće, kad se niz njega, uz veliku buku, u duboko jezero sliva ogromna količina vode (10 kubnih metara u sekundi).
Kurir 10.05.2012.
Miodrag Novakovic
Veoma mi se sviđa. Odlično fotografsko rešenje prostora...i kontrast je lepo rešena iako nije bilo jednostavno. Dubinska oštrina odlična, kao i boje !
Stana Meseldzija
Predivno! Koja samo ljepota i kako u kamen uklesano i uređeno
Zlata Bogdanovic
U Manastiru Manasiji sam krštena, i rodjena kraj njega. Ova brda su - jorgovani, pa kad dodje proleće miriše sva okolina. Hvala Vam oče Gavrilo za ovu postavku! +++
Natasa Ilic Milovac
Svaki pogled na svetinju, svaki dodir kamena prenosi molitve i energiju vekova. Bog nam je dao ovakve svetinje da se hranimo i opstanemo. Slava Bogu.
Dunja Neda
Pravo savršenstvo!Gospod je veliki i sve može po milosti svojoj,i sagraditi,i srušiti,ali uvek voleti.Slava Gospodu,i sada,i uvek,i u sve vekove vekova,amin! Hvala oče Gavrilo i svako Vam dobro od Gospoda i Presvete Majke,amin.Bože daj!
Verica Petrovic
Manasija sad smo bili za 1 maj
Radovan Janosevic
Boze hvala ti na tvojim darovima...
Vasilija Dujic
prelepo di se to nalazi
  
 


 

o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije, zaseok
Stana Meseldzija
Divno uređeno zelenilo i šljivici.
Natasa Ilic Milovac
Ususkan i zasticen u zelenilu, a pogled ide u daljinu. Ovo su slobodni ljudi.
Olivera Kavajin
Veoma lepo
Nedo Mihajlovic
staro klasicno selo
Nedo Mihajlovic
predivni reljef

 


o.Gavrilo
Prirodne lepote Rusije
Slavica Kosanovic Vucenovic
Bas je ovo jedna lepota koju samo Gospod moze stvoriti ali zato je morao stvoriti i onog ko ce ovo da naslika a i onog ko ce da nam pokaze. :) Zivi i zdravi bili.
Stana Meseldzija
Prava ljepota -a kako divno nebo i crvenilo i u vodi se preslikava-predivna fotografija ,a tek koliko lijepo je i vidjeti u prirodi.
Natasa Ilic Milovac
Kakve neodoljive boje. Prelepo.
  
 o.Gavrilo
Manastir Piva Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Manastir PivaManastir Piva se nalazi u Plužinama u plemenu Piva, a deo je Eparhije Budimljansko-nikšićke. Manastirska crkva Uspenja Presvete Bogorodice podignuta je između 1573. i 1586. godine od strane Mitropolita Hercegovačkog Savatija Sokolovića, potonjeg Patrijarha Srpskog.

Radovi manastira su vršeni u tri navrata: zidanje 1573—1586, slikanje fresaka u glavnom delu hrama 1604—1605, fresaka na svodu priprate 1604. i živopisanje ostatka priprate 1626. godine.

Savatijeva zadužbina podignuta je na mestu gde je i ranije postojala crkva posvećena Uspenju Bogorodice. Pivski manastir je sagrađen ubrzo pošto je 1557. godine Patrijarh Makarije Sokolović obnovio Pećku Patrijaršiju uz pomoć brata od strica, velikog vezira Mehmeda Sokolovića.

Manastir je prenet 1982. godine zbog izgradnje hidrocentrale na reci Pivi.
Evica Cavic
Srbija je puno Bozjih lepota hvala nasome spasitelju.
Natasa Ilic Milovac
Manastir prenet... E moj Boze, spasi nas.
  
 

  
 

o.Gavrilo
Sve lepote Srbije OBEDSKA BARA

Područje Obedske bare nalazi se u jugoistočnom Sremu između naselja Kupinovo, Obrež, Grabovci i reke Save, svega 40km zapadno od Beograda. Uže područje Obedske bare čini korito takozvana “Potkovica” i viši deo terena kupinske grede takozvano “Kopito”. Specijalni rezervat prirode Obedska bara se prostire na površini od 9820 hektara, a zaštitna zona na 19 611 hektara.

Korito Obedske bare je ostatak napuštenog korita Save, čiji glavni tok sada teče južnije. Još pre 6000 godina ovde je proticala preteča reke Save, a pre 4500 godina njen sporedni tok, da bi se pre 2000 godina formirala mrtvaja, od koje je nastala močvara kakvu poznajemo.

Obedska bara je povezana sa rekom Savom samo tokom visokih vodostaja kanalom Revenica. Tokom niskih vodostaja Save voda otiče kanalom Vok. Obedska bara se napaja vodom i dotokom podzemnih voda i slivanjem površinskih voda sa lesne zaravni. Većina okana i bara presuši u vreme sušnih godina i pri kraju leta.
Ljubomir Novakov
neznam samo zasto je sada remete i diraju neki ljudi kad je rezervat seku sume kopaju kanale strasno sta rade
Natasa Ilic Milovac
PRroda na dlanu, obedska i Carska bara su stvarno stanista divnih zivotinja i ptica.
Natasa Ilic Milovac
Mene podsete na daleku istoriju kad je ovo podrucje bilo mocvarno.


  


o.Gavrilo
Prirodne lepote Rusije boje močvare
Ratko Hercegovac
predivno je pravi raj božiji
Milena Puaca
Prava raskos boja.
Olivera Kavajin
Bozanstveno
  
 


  

Vera Babic Djordjevic
,,sveta" krava ima prednost...
Natasa Ilic Milovac
Susret starog i novog.


  


o.Gavrilo
Prirodne lepote Srbije i svetinje Manastir Suvodol Duga je, neobična i surova istorija ove srpske svetinje, smeštene nedaleko od granice prema Bugarskoj. Iako su podaci o nastanku Bogorodičinog manastira, kako Suvodol često nazivaju, veoma skromni, zna se da je nastao još u 11. veku, između 1004. i 1008. godine, kada je Vizantija osvojila Vidinsku oblast. O tom vremenu govore zapisi putopisca Sopiensa don Šopa, a i neki sačuvani spomenici. Već krajem istog veka crkvu su srušili Kumani, a njenom zatiranju doprinela su i neka druga lutajuća plemena.

Prema predanju, crkvu je obnovio kralj Milutin, da bi konačni oblik dobila u vreme kneza Lazara. O tom periodu nema pisanih podataka. Sačuvan je samo Marinkov jevanđelistar, s kraja 14. veka, koji je sa još nekoliko dokumenata poklonjen Srpskoj kraljevskoj akademiji. I o kasnijim periodima podaci su veoma skromni. Ostao je zapis Josifa Pančića – koji je sa svojim licejcima boravio u Suvodolu 1863. godine – da je manastir obnovljen u potpunosti i crkva živopisana 1645. godine. Sve arhive ovog manastira uništene su u ratovima: stara za vreme srpsko-turskog, a nova u vreme sukoba sa Bugarima............
Saša Lazić
Pa to je sve istorija koja je utrla neizbrisiv trag našem postojanju...i da se opet manastiri zatru opet će se dići iz pepela...
Natasa Ilic Milovac
Manastiri kao luconose osvetljavaju zemlju nasu a molitve se uzvisuju ka Bogu i stite ovaj narod od jos vece pogibelji. Sacuvaj nas Gospode, molim te. Manastiri su nase najvece blago, vecita riznica, mudrosti i blagodeti, veciti oslonac i sigurnost.

Bila sam u manastir Suvodol.Prelepo je.
  
 

Pročitano: 10312 puta