Како уклонити задах белог лука       A-   A+  о.Гаврило
Бели лук је народни лек, чија су многа својства добила научну потврду. Након његовог коришћења остаје непријатан задах, који може на ефикасан начин да се уклони.

Амерички научници тврде да су пронашли начин да улоне непријатан мирис белог лука. Онима који желе да га неутралишу саветују да попију чашу млека. Експериментално је показано да сиров и куван бели лук уз млечне производе ослобађа мање сумпорних једињења која му дају карактеристичан мирис и укус.

Кључно сумпорно једињење, које белом луку даје лековита својства и карактеристични мирис, алил метил сулфид, се не разлаже приликом варења. Ово једињење се излучује из организма преко пљуваче и зноја. Зато се мирис не може уклонити само прањем зуба.

Бели лук садржи многе витамине и минерале и зато је веома користан, али мирис се задржава више часова, чак и дана након употребе. Аутори студије су изјавили часопису Фоод Сциенце да се освежење даха постиже дејством воде и масноћа на слузокожу уста. Најбоље је залогај белог лука залити млеком.

На добровољцима се показало да што је млеко масније то је јачи ефекат. Неутрализацији мириса белог лука доприносе и друге намирнице као што су печурке, босиљак, першун, нана и цимет. Делују и жвакаће гуме са њиховим мирисом.

Извор
Светлана Сека Балабан
не знам...знам само за црни лук...наједесх се БЕЛОГ
Звездан МилиновицХерцег
Пошто за време поста наравно једемо и бели лук,онда нам млеко не важи,него нам важи ова друга варијанта,са печуркама и осталим биљем које је наведено.
Зоран Рајиц
казу да помазе да се после белог лука изгрицкају 2-3 зрнца кима
Нада Васић
пар листова першуна сажвакати и мирис нестаје, за оне којима смета.
Радмила Јаковљевиц
Такодје и сода бикарбона . Ставити на цеткицу , добро истрљхати зубе у језик . 100% неутралисе мирис од било цега .
Зоран Јовановиц
сто,нема засто,па лепо мирисе :)
Бојан Цониц
Једите персун после лука!
Владислава Васиц Тхиел
Бијели лук је природни антибиотик, превентива здрављу и лијек за многе болести.Заиста је штете што га не можемо јести увијек када пожелимо. Барем код мене је такав случај. Код нас га користимо веома много са посним пасуљем, тако што бијели лук ситно исјецкамо или испресамо, додамо уље, со, по жељи мало першуна, мало воде и са тим прелијемо такозвани "гњечени" пасуљ, затим печене паприке са бијелим луком, маринада за рибу и лигње итд... Листа јела са бијелим луко је заиста велика, а тек сланина са бијелим луком. :) Лично могла би га јести сваки дан. У стварности једем га веом ријетко само ради опаког мириса. Недавно сам чула да жвакањем смрекових бобица можемо неутралисати мирис бијелог лука. Нисам још испробала па не могу да тврдим али дјелије могуће, мада се мирис бијелог лука осјети и приликом знојења. Користим сваку прилику када не идем како се каже, међу људе, да једем бијели лук. Хвала оче Гаврило што нас подсјећате на оно што требамо јести ради здравља, бринући се тако и за наше духовно и тјелесно здравље.
Симо Милашиновић
Да су људи свјесни колико је бијели лук здрав не би никоме сметао његов мирис јер би га сви јели.Ја га лично волим јести али...
Миленковић Петар
Хвала свима на информацији. Ја ниједан оброк немогу смислити без белог лука. Видим да околина негодује, али шта ћу, нешто се мора жртвовати.
Јелена Петраковиц
помазе и мјљевена кафа, поједе се мало мљеве кафе и мирис се неутралисе, мало опоро али дјелује.
Јарослав Цезек
најбољи лек!
Љубица Степић
Врло поучно


(ова тема има 3088 посете)

Прочитано: 15410 пута

Број посјета од 11. Априла 2012. године