Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa - sestrom M.G. A-   A+  

*** Pomaže Bog oče. Poslala sam Vam poruku,  ali mi niste odgovorili , jer  sigurno niste videli. Molim Vas kad vidite da mi odgovorite ako ste u mogućnosti. Cenim vaše mišljenje. Živi bili.
 
o. Gavrilo - Ne mogu ja sve poruke da spazim koje mi dolaze, jer ima vas 1000 koji mi se javljate.
 
*** Verujem. Nema veze, jer ja cu čekati koliko god treba. Znam  da ne možete da stignete.
 
o. Gavrilo - Sad te vidim na profilu na slici sa ovcom. Znaš li da muzeš ovce i praviš sir?
 
*** Iskreno, ja ne znam ni da se muzu, a i ne volim da ih jedem. Svinju svinju, ali njih mi je žao. Žao  mi je, jer je nezna i lepa, a svinja mi već nije tako draga i lepa.
 
o. Gavrilo - Pa, odakle bi bio ovčiji sir ako ne bi  muzli ovce.
 
*** Ja nisam nikad jela ništa od ovce ni pila. Nisam se interesovala pošto ne želim to da jedem.

o. Gavrilo - Pa, gde ti živiš,  na kojoj planeti? I gde si našla ovu ovcu za fotogafisanje?
 
*** To je ovca  od moje bake, a ona ih ima 30, celo stado, male i velike.
 
o. Gavrilo - I ti među njima.

*** Nisu mogli da me isteraju iz štale. Sela sam dole na seno i igrala se sa njima. Ljubile su me, a  baba mi se smeje. Kaže: "Vidi što je luda, pa izlazi odatle. Udariće te ovan. " Ovan došao i ja ga mazila I nije me udario.
 
o. Gavrilo - Odakle si ti?

*** Iz Srema.
 
o. Gavrilo - Ima jedan dečko koji ima ovce, a traži čobanicu preko fejsa.
 
*** Stvarno??? Svašta ima na fejsu

o. Gavrilo - DA!

*** Ne vredi. Imam momka i živimo zajedno. Valjda će mi kupiti jedno jagnje i magarca ili magaricu. Ima ovde komšija magaricu malu i mnogo je lepa i pitoma. Tom momku neka je sa srećom i da nađe čobanicu lepu i pitomu kao što su i ovce. I super!

o. Gavrilo -  Ove sa fejsa mnogu su našminkane i sirotice nemaju ni odeće u šta da se obuku. Onako sirote lagano obučene.

*** To je oče takvo vaspitanje i ovo ludačko vreme pa utiče.
 
o. Gavrilo - Poneka nema ni neku plahtu da se malo više pokrije. Slaba vajda od čobanice sa fejsa.
 
*** Nisam ni ja bolja što se tiče oblačenja iskreno, ali  polako sazrevam,  pa ću se valjda sa godinama i obući. Još sam mlada, pa baš i ne razumem sve stvari u životu i nemam toliko mudrosti.
 
o. Gavrilo - Ovde se ne vidi na profilu da te je pokrila ovca i zakrila.
 
*** Na toj slici imam helanke i duks, ali kad je toplo i nemam baš odeće na sebi.
 
o. Gavrilo - Pitaj ti baku kako su se cure oblačile u njeno vreme kad je ona bilo u tvojim godinama.

*** Znam za one  haljinice do dole, ali tanke. Sad nema oče takvih gde da se kupi. Ja bih to nosila, ali bi mi se svi smejali. Ja volim te stvari koje su one nosile u njihovo vreme. Sad niko neće to da nosi, a ja bih.
 
o. Gavrilo - U njeno vreme momak i devojka ašikovali su preko ograde ili kod ovaca,  ali pod nadzorom roditelja iz daljine.

*** Znam i zato je sve i bilo normalno i sve su rađale i imali su sve na selu, a sad od silnog razgolićivanja nema ni poroda ni normalnog odnosa. Sve ja to znam. I ja hoću bebu već dve godine. Pokušavam sa dečkom,  ali ne ide.
 
o. Gavrilo - Danas se čuje kako su momak i devojka u vezi tri ili četiri godine i za to vreme ljubav se ohladi i dosadi im biti zajedno i raziđu se. Onda bude plač i jadikovanje momka za devojkom i devojke za momkom i onda potraga kod vračara da ih ponovo satavlja, ali od toga ništa,  niti on momak više, niti ona devojka mogu lako da nađu  pravu ili pravog. Jedino se opet da nađu slični sličnima, ali teško je i to kad su godine prošle uzalud.
 
*** E, ja imam pravog. Zajedno smo 4 godine i mnogo ga volim, ali nešto nam ne ide za bebu.
 
o. Gavrilo - Sad je to momentalno tako.

*** Ja verujem da će trajati ceo život A vračare me ne zanimaju niti ta đavolja posla.
 
o. Gavrilo - Jeste li u crkvenom, blagoslovenom braku?  Ako niste venčani u Crkvu onda je to sve klimavo.
 
*** Oče,  mi nemamo para ni za hleb,  a kamo li da se uzmemo. On ne radi,  a ni ja  nigde da nađem posla. Otvorio je firmu za suvenire. Samo poreze plaćamo i to nam naši pomažu. Ovi popovi, ako mogu tako da ih nazovem, naplaćuju venčanje i po 10 hiljada. Mi želimo da se uzmemo, ali od čega?
 
o. Gavrilo - Zato to i tako ide kada živite van crkvenog braka. To nije brak, već se dvoje udružili da žive zajedno. To traje samo privremeno, ali lako to prijateljstvo dođe do rakida,  jer nema blagoslova crkve.

*** Znam ja to, ali mi planiramo da čim budemo imali para sve to uradimo . Sve me to nervira kad bez para ne mogu više ni pred Bogom da kažem koga volim i koga hoću za životnog saputnika. Proklete pare sve su unistile. Sve lepo i čisto je dobilo cenovnik.
 
o. Gavrilo - Nisu proklete pare, jer bez njih nema od čega sa se živi.
 
*** …a ni da se formira bračna zajednica.

o. Gavrilo - Mi ovde ne pričamo o parama, već o moralu i grehu.
 
*** Znam oče,  ali kako da se uzmemo kad nemamo para da platimo venčanje. Mi se stvarno volimo i verni smo jedno drugom, ne svađamo se i poštujemo se.
 
o. Gavrilo - Na kredit. Jeste li vi verujući i idete li redovno u crkvu nedeljom i praznicima?
 
*** Ja jesam, a on nije, jer ima jednu barikadu što se tiče crkve.
 
o. Gavrilo -  Kako misliš na brak sa onim koji  ne veruje ni u šta.
 
*** Objasniću Vam njegovu barikadu. Mama mu je šizofreničar i išla je kod nekog sveštenika,  a taj po 500 evra uzima. Kažu da je on  neki vidovnjak. Moj momak je bio dete kad je mamu tamo vodio.
 
o. Gavrilo - Neka je ona išla, ali kakve to ima veze sa vašim brakom?

*** Moj momak, tadašnji dečak se razočarao  šta je taj uradio njegovoj mami i sad je  razočaran u sve. Polako ga vraćam ja na pravi put.

o. Gavrilo - Nije to nikakav razlog. To je samo izgovor.
 
*** To  mu i ja kažem, ali on je kivan na sve i ne može da shvati da zarad njega jednog ne treba sve da osuđuje. To mu je greška.
 
o. Gavrilo - Dala mu je novac, zato što je imala,  a da nije imala, ne bi ni otišla da joj vidi budućnost  ili prošlost. Što je bilo, videla je, a što će biti, videće. Mogla je ići u manastir i bez da joj neko pogađa i mogla je u manastiru da zapali sveću za zdravlje i mogla je nešto da stavi na ikonu kao  prilog za manastir,  a ne neku određenu cenu da plati da bi joj se nešto reklo.Što je tražila, to je i našla, pa zato nije im niko kriv do njih dvoje sami, tvoj momak i njegova majka. Eto,  toliko da završimo ovaj današnji duhovni razgovor.
 
*** U pravu ste oče. Samo pare je pozajmila,  pa je morao da vraća sin.

o. Gavrilo - Ima taj sveštenik svoga Vladiku, a  mi nemamo šta da vidimo. On nikoga ne zove da dođe kod njega, već ljudi sami idu. Ludi idu zato što ne znaju šta crkveni način života znači, i  da trebaju ići redovno u crkvu nedeljom i praznicima, i da poste postove kako je crkva propisala da se ispovedaju da se pričešćuju, da sveštenika pozovu da im osvešta kuću kada je vreme za to, za vreme slave  ili uskršnjeg posta, da im blagoslovi kuću. Kad se nešto dogodi po kući ili neka šteta bude brzo idu kod vračare da im kaže šta da čine umesto da odu svešteniku da im on očita molitvu ili da ih posavetuje šta da čine u duhovnom pogledu. To je sve posledica verskog neznanja. U narodu nema prave vere, nego postoji samo sujeverje. Da završimo sad razgovor. Bog blagoslovio. Amin.
 
*** Blagodarim oče Gavrilo. Amin.


22. decembar 2009. god.