Duhovni razgovor o. Gavrila preko Facebooka sa bratom T. A-   A+  

o.Gavrilo - Bog blagoslovio.
 
*** Blagodarim oče. Slava Bogu. Kako ste oče? Da li mogu da dobijem od Vas blagoslov da Vam se obratim i pitam za neke stvari oče?

o.Gavrilo - Može brate.

*** Ja sam prilično emotivan čovek oče. Takvog sam soja. Vi to sigurno znate. Oženjen sam i imam dve kćeri koje su krštene. Oženio sam se oče na brzinu i nesvesno i nikako oče ne mogu da zavolim svoju ženu. Ona se prema meni se odnosi jako bez dubljeg poniranja u činjenicu da oboje imamo u biti ista osećanja, možda skrivena i na svoj način posebna ujedno. Kaže da me ne voli i da je samnom samo zbog dece.
 
o.Gavrilo - Kako to ženidba na brzinu?
 
*** Ne znam oče pošto tada pre nego što sam se oženio voleo sam se sa jednom devojkomm i bio sa njom 8 godina i prekinuo se naš odnos,  pa eto nekako slepo i u razočarenju sam se oženio sa ovom sadašnjom ženom. Već 8 godina se mučim uzalud. Boga molim, postim, redovno se pričešćujem. Teško mi je.
 
o.Gavrilo - Gde ti je ta prva devojka? Jesi li ti ostavio nju ili ona tebe, pa na brzinu zavoleo sadašnju suprugu koja ti se podsmeva?
 
***  Niti je ona mene ostavila, niti ja nju,  već njeni roditelji nisu dali da se uda za mene. Bili smo sprečeni. Ona je isto tako udata sad. Pre 3 godine sam upoznao jednu devojku iz centralne Srbije i nju sam zavoleo, ali ne telesno, već jako duhovno smo se vezali. Mnogo mi je pomogla da spoznam Boga i da počnem sve da verujem.
 
o.Gavrilo - Kako to da je osam godina trajala ta "veza", pa ste je raskinuli, a toliko ste se voleli?
 
*** Otac od te devojke sa kojom sam bio 8 godina bio jako bogat, a ja nisam iz bogate porodice, pa nije nikako hteo da ona bude sa mnom i silom je udao za drugog čoveka.
 
o.Gavrilo - E, brate, ali ti menjaš ženske i kako će neka da ima neka u tebe poverenje?
 
*** Ja nisam želeo da prekinem sa tom devojkom sa kojom sam bio 8 godina, već je to bilo prisilno od strane njenog oca, a moja greška je što sam se oženio sa sadašnjom ženom bez ljubavi.

 o.Gavrilo – Podrobnije objasni. Znači uzeli ste se bez srca...
 
*** Bez srca. Od kada sam se oženio, svi su mi govorili da tokom vremena ću da je zavolim. Dade nam Bog dve kćerkice. Jako volim svoju decu, ali u braku mi je teško pošto moja žena me nimalo ne poštuje, povrh svega mi se ne volimo.
 
o.Gavrilo – Onda sada budi sa ovom.  Zavoli je, jer imaš decu, jer ste se venčali crkveno.
 
*** Nismo venčani crkveno oče.
 
o.Gavrilo  - Kako to ti vernik, a živiš u necrkvenom braku?
 
*** Ne mogu oče nikako da je zavolim. Ona ne veruje u Boga i ne da mi da čitam Bibliju i ometa me svaki put i nagovara čitam
 
o.Gavrilo - Jesi li decu krstio?
 
*** Da.
 
o.Gavrilo - Čudan je taj tvoj brak. Ti ne voliš ženu, ni ona tebe, a imate dvoje dece. Kako da se ima dece, jer decu donosi  ljubav?
 
*** To me muči oče. Tako su divne moje kćerkice. Molim se Bogu da pomiluje mene grešnog. Ne znam šta da radim i kako da izađem iz ovog na neki način. Sve sam pokušavao. Jedino mi bude  lakše kada se čujem sa tom devojkom iz srednje Srbije, jer sa njom pričam samo o Bogu i takve stvari i zajedno se molimo Bogu.
 
o.Gavrilo - Kako uopšte funkcioniše bračna zajednica,  da li barem govorite jedno sa drugim ili samo mimikom se sporazumete?
 
*** Nikako oče ne funkcioniše. Ona ni ne primećuje da sam ja tu kao obični drugari kada se sretnu na ulici. Ništa zajedničko nemamo.

o.Gavrilo - Au, brate.
 
*** Molim se Bogu oče samo da ne poludim od svega, jako mi je teško. Bojim se, jer nemam više snage za to.

 o. Gavrilo - Mora da je kod tebe nešto da je tako njeno srce kameno prema tebi.
 
*** Verujte mi da sam domaćin i da radim i da donosim hleb i sve što je potrebno za kuću.Niti je vređam, niti sam je ikada udario ili napao.
 
o.Gavrilo  - Koliko je tebi, koliko njoj godina?
 
*** Ja imam 34, a ona 32 godine.
 
o.Gavrilo – Pa, dobro približni ste u godinama i sada su Vam najbolje godine.Moraš se malo snaći da te zavoli žena.
 
*** Šta mi predlazete oče? Šta da radim? Molim Vas, pomozite mi. Nema šta ne radim. Oče, verujte mi. Neće, oče, nikako. Neće ni u istom krevetu da spava samnom.
 
o.Gavrilo - Moli se Bogu i dalje da ti podari smirenje i trpljenje.
 
*** Molim se, oče neprekidno. Reci te mi samo ovo oče. Zašto kada se čujem sa tom pomenutom devojkom ,  ja osećam energiju i volju za život i meni je puno bolje. Kako je moguće i da se ne čujem sa njom, a ja i ona osecamo sve lepe ili ružne stvari iako nismo u kontaktu. 

o.Gavrilo - Najverovatnije da ova tvoja žena oseća tu energiju, kako je nazoveš i da ta energije ide prema toj iz S..., jer žena ima dobar osećaj da čovek gaji osećanja prema nekoj drugoj, a  ne prema sopstvenoj ženi s kojom živi.
 
***  Ali kako je moguće da ja tu devojku toliko zavolim i da ona mene zavoli i da ne možemo jedno bez drugoga? Ja sam tu devojku upoznao pre 3 godine što znači da ona nije bila prisutna do tada kako bi mi smetala da zavolim svoju ženu, jer ja svoju ženu nisam prevario nikada, nisam na to ni pomislio dok nisam upoznao ovu pomenutu devojku.
 
o.Gavrilo - Onaj nepomjanik šalje "signale" na obe strane. Tako da tvoja žena najverovatnije oseća to
 
*** Kako jedino sa tom devojkom osećam neko blagostanje i jos više verujem u Boga i zajedno se Bogu molimo i vodila me u Ostrog i svuda oče i ja od kada sam upoznao nju sve više i više volim Boga, a  ovde sa mojom ženom ne da čak ni sveću da upalim pred ikonom i kada počnem da se molim pre spavanja Bogu njoj to smeta i odjuri me u drugu sobu.
 
o.Gavrilo -  A šta ću ti brate, kad si to sam izabrao da se na brzinu ženiš.
 
*** Bio sam u bunilu oče. Nisam ni bio svestan toga. Tada sam konzumirao i pomalo alkohola.
 
o.Gavrilo -  Izgleda da su kod tebe ubrzane emocije, te se lako zaljubljuješ, a tako se lako i razljubljuješ, jer već si drugu isplanirao, pa tako te one na brzinu ostavljaju.  Mislim na ovu tvoju s kojom živiš, pa ohladnela prema tebi.
 
*** Oče, ona mi je i sama rekla da se udala za mene samo da bi imala decu.
 
o.Gavrilo - Verujem ti ja, ali kad si ti lak na emocije.
 
*** Sama mi je to rekla.
 
o. Gavrilo - Šta da radim oče, molim Vas pomozite mi nekako.

 ***  Jako mi je teško. Verujte mi.
 
o.Gavrilo - Šta da radiš. Trpi ćuti, ćuti i trpi dece radi i budi dobar čovek i otac svojoj deci i trudi se da zavoliš ovu koja je s tobom. Odgajite decu.
 
***  Hvala Vam oče.  Oprostite što sam Vam oduzeo malo od Vašeg dragocenog vremena.

o.Gavrilo -Zavoli posao koji radiš i kroz njega zaboravi na muku.
 
***  Da li je greh oče da se čovek bavi sa muzikom pošto sam ja muzičar i sviram po svadbama, jer jedan poznat monah mi je rekao da je greh što sam ja muzičar.

o.Gavrilo - A znači i to svirac po svadbama, to si ti, pa koje će žena da poveruje mužu koji svira po svadbama?
 
*** Šta to znači oče? Da svi koji sviraju su neverni svojim ženama, ili?
 
o.Gavrilo - Ma, koliko da je on veran postoji sumnja  od sopstvene žene. Ljubomora je neizbežna.

***  Ja jedino od toga živim. Drugo nemam šta da radim. Od muzike hranim celu porodicu.
 
o.Gavrilo - Pa ne znam koliko je blagosloven novac koji se zaradi po svadbma na ljubavnim pesmama koje opijaju ljude u zanosu tih pesama.
 
*** Tako je oče to, jer su mi već bili rekli i još neki o tome. Šta drugo da radim? Zbunjen sam i jako mi je teško. Duša me boli. Vapaj sve veći  i veći. Noćima nemam sna i mira. Samo kroz molitve.
 
o.Gavrilo - U Boga se uzdaj i u njega traži mir duši svojoj da te izvuče iz te tvoje zavrzlame, a samo se čuvaj greha koji je za dušu poguban. Eto, brate da polako da završimo ovaj duhoni razgovor za sada pa kad osetiš duhovne potrebe, javi se ponovo.

***  Hvala Vam oče od sveg srca. Obratio sam se na nekoliko mesta,  ali eto Bog mi otvorio vrata kod Vas što znaci da ste sada Vi moj duhovnik. Bogu Slava i Hvala.
 
o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate i laku noć. AMIN.
 

27. april 2010. god.