Duhovni razgovor o. Gavrila preko Facebooka sa bratom A. A-   A+  

*** Pomaže Bog oče.
 
o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate. Jedva je prošao tvoj zahtev na fejsu da stupimo u komunikacijsku vezu. Nekoliko puta je bio vraćen.
 
*** Hvala Bogu da je sad uspelo. Hteo sam Vas upitati takođe da li ste dobili moj mail?
 
o. Gavrilo - Nije lako sve to popamtit.
 
*** Pisao sam Vam i zamolio Vas da me posavetujete što se pričešćivanja  tiče.
 
o. Gavrilo -  Pitaj sad, kad smo u direktnom internet-kontaktu. 
 
*** Prošle godine sam se krstio pod Ostrogom. Trebalo je tad da se pričestim, a ja nisam znao da se odmah može nakon krštenja pričestiti. Niko mi to nije rekao. Problem je u tome što sam ozbiljnije bolestan i u ovom trenutku imam 45 kilograma težine na 180 cm visine. Pomalo se bojim posta da ne izgubim još koju kilu. Šta mi savetujete oče? 

o. Gavrilo - Najbolje je da se dogovoriš sa sveštenikom koji je zadužen za parohiju kojoj pripadaš.
 
*** Znači savetujete mi da se ovde pričestim gde živim.
 
o. Gavrilo -  Ispovedati se i pričešćivati se potrebno je u svojoj lokalnoj crkvenoj zajednici tj. u okviru parohije kojoj pripadaš, a kad odeš u neku svetinju tj. u neki manastir, onda možeš  i tamo da se ispovediš i pričestiš.
 
*** Kad budem dolazio u manastir,da li moram pred pričest svaki put postiti? Oprostite što pitam, ali me moji roditelji nisu baš puno poučavali u veri. Mama je druge vere, a otac pripada pravoslavnoj duhovnoj tradiciji. Iako me je majka ponešto ipak o veri naučila, ipak sam po želji srca želeo da budem pravoslavan.
 
o. Gavrilo - Od koje bolesti boluješ?

*** Neurofibromatoza 2. To je telesna bolest.  Nasledio sam je od oca. Kažu da je nasledna.
 
o. Gavrilo - Nemoćan si, slabiš i nemaš snage?
 
*** Primetio sam u zadnjih godinu dana da slabim, da mi ponestaje snage, brzo se umaram i imam puno tumora po samoj kičmi i u glavi. Ne čujem najbolje.
 
o. Gavrilo - Ideš li u crkvu? Da li si se nekad ispovedio i pričestio?
 
*** U kolicima sam od 20. godine. Skupljam snagu da odem,a pre  toga sam dosta puta išao, ali do sada se nisam ispovedio niti pričestio.
 
o. Gavrilo - Pozovi sveštenika da ti dođe  da te ispovedi i pričesti.
 
*** Pokušaću i da odem u crkvu, naćiće se valjda ljudi da mi pomognu da se popenjem gore i da budem na liturgiji i da mogu da se ispovedim i pričestim.
 
o. Gavrilo - Za sad da privedemo kraju ovaj naš duhovni razgovor, pa ćemo nastaviti drugi put.

*** Hvala na svemu oče. Molio bih Vas još da spomenete moje ime prilikom molitve pred ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske.
 
o. Gavrilo -  Hoću. Bog blagoslovio. AMIN.

 

9. februar 2010. god.