Duhovni razgovor o. Gavrila preko Facebooka sa bratom Ž. A-   A+  

*** Pomaže Bog. Blagoslovite.
 
o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate.
 
*** Kako ste oče, jeste li zauzeti? Verovatno jeste, jer svi bi da pitamo ponešto..  

o. Gavrilo - Pitaj slobodno sad, kad si me dobio.
 
*** Trebalo bih oče da se ispovedim. Čuo sam da može i pismom. Ne ide mi dobro, jer ne činim dobro.
 
o. Gavrilo -Ispovest ne može preko pisma. Treba da ideš svešteniku u tvoju parohiju na ispovest. Ideš li redovno u crkvu nedeljom i praznicima?
 
*** Ništa od toga ne radim, a želim da promenim to. Neki strah me prati odavno, strah od ljudi, strah od zaposlenja. Ne mogu izolovan biti ipak.
 
o. Gavrilo - Jesi li kršten? 
 
*** Kršten sam. Pitam se, eto ima li neke nade. Čuo sam za Vas da ste oštri, ali pravedni.
 
o. Gavrilo -Nisam baš strog kako ti je preneto. Koliko je tebi godina? 

*** Imam 30 godina. Znam da niste previše strogi, nego upravo toliko koliko je potrebno. Od rane mladosti bojim se ljudi, čak toliko da nisam smeo da izađem na ulicu. I sad me to prati, ali hvala Bogu manje, mada još uzimam male doze leka.

o. Gavrilo - Kako živiš u zatvorenom prostoru? Kako ti je taj strah došao, kako i zbog čega?
 
*** Izlazim ja i vani, ali nekako mi se ne da da upoznajem nove ljude. Držim se nekog kruga koga sam dobro upoznao. Sve novo me plaši, a strah sam imao još kao dete. Kada sam bio u osnovnoj školi bio sam stidljiv i crveneo sam se kad bi me neko nešto upitao, a za vreme nastave kada bih nešto znao, nisam smeo od stida da se javim da to kažem. Onda sam napustio školu. Bio sam inače odličan đak. Niko nije razumeo poremećaj koji se zove socijalna fobija.
 
o. Gavrilo - A kako si u školu išao kada si od detinjstva imao taj strah?
 
*** Nešto sam Vam napisao kako kasnije napuštam školu. Sada bih voleo da napišem još nešto, ali strah me je i stidim se. Sve to koči nekada manje, nekada više.
 
o. Gavrilo -Piši i upiši slobodno.
 
*** Pogrešio sam u pisanju. Htedoh reći da sam hteo da nešto UPIŠEM, neki fakultet, a ne da NAPIŠEM. Mislim da ste me razumeli. Imam sina. Bilo me je sramota i da šetam sa njim. Sve što radim, a neko posmatra, mene zbunjuje i tad što znam, ja odjednom više ne znam.
 
o. Gavrilo -Živiš li u selu ili u gradu?
 
*** U jednom gradu u Banatu.
 
o. Gavrilo -Kreni malo u crkvu više.
 
*** Hoću oče. Razmišljao sam o tome.
 
o. Gavrilo -Tvoj strah je duhovne prirode i može da se odstrani.
 
*** Nadam se oče. Puno sam grešio i grešim i toliko u pomislima se borim, jer  mi dođe pomisao gde se vređa Presveta Bogorodica i Duh Sveti tj. sve ono što znam da je Presveto. Borim se sa tim i smatram da je ta pojava posledica greha. Hvala Vam na posvećenom vremenu.Sada mi je ipak lakše, kada znam da se taj strah može ukloniti. Imao sam u planu doći kod Vas u Manastir Lepavinu, ako Bog da.
 
o. Gavrilo -Dobro. Kad se budeš rešio da dođeš, ti dođi.
 
*** U redu, oče Gavrilo. Hvala još jednom. Puno je onih, koji čekaju na odgovor od Vas, pa da Vas ne zadržavam. Setite me se u molitvi oče. Blagoslovite.
 
o. Gavrilo -Bog blagoslovio brate. Amin.

 


9. februar 2010. god.