Duhovni razgovor o. Gavrila preko Facebooka sa sestrom A. A-   A+  

***  Pomaže Bog oče Gavrilo. Blagoslovite.  Ja Vas ne poznajem lično, ali bih volela da Vas upoznam ovim putem i da podelim sa Vama neku misao, neki savet.
 
o. Gavrilo - Bog blagoslovio sestro. Zato sam ovde na  fejsu da se ovako duhovno virtelno upoznamo.
 
*** Neobično je,  ali pošto je tehnologija toliko napredovala, treba je iskoristiti na dobro, na napredak.
 
o. Gavrilo - Tehnologija je toliko uznapredovala da je cela zemaljska kugla postalo jedno globalno selo. Starija generacija malo teže prihvataa savremenu tehnologiju i malo su oprezni.
 
*** U pravu ste, oni ne vole promene i plaše se promena. Danas je sve dozvoljeno, ali nije nam sve na korist , kako kaže apostol Pavle, zato treba biti obazriv.
 
o. Gavrilo - Samo da ne bude tako da taj strah ne pređe u neku vrstu bolesti.
 
*** U pravu ste, strah ume mnogo da zakoči ljude.
 
o. Gavrilo - Dešava se tako  da tumače razne vrste simbola i u tim simbolima vide negativno  i opasno kao npr.  razne vrste kodova i brojeva,  a pri tome najosnovnije učenje i temelj vere  ne poznaju.
 
*** Da, mislim da su mnogo sujeverni, više veruju običajima, a ne posvećuju se suštini vere.
 
o. Gavrilo -  Teško shvataju ono što im se u crkvi propoveda i što ih duhovni pastiri poučavaju.
 
*** Oče , htela sam Vas pitati, zašto u današnje vreme sve više devojaka i momaka je usamljeno i  niko ne želi porodicu, pa se granica godina za udaju i ženidbu  dosta pomerila.
 
o. Gavrilo - To je po mom mišljenju dosta uslovljeno  materijalnim stanjem i egzistencijalnim pitanjem kako će neko stvoriti porodicu kad je ekonomska kriza, pa ako se stvori porodica, onda ta porodica od nečega treba da živi I pitanje se postavlja s čim će decu da hrani i da ih školuje i drugo.Pri tome se izgubio i patrijarhalni način življenja.
 
*** Da, ali je dosta teško da takva omladina od 30 godina ostane neporočna i čista kakva bi trebala  da bude do samog stupanja u hrišćanski brak.
 
o. Gavrilo - Kad prođe 30 godina više se nema volje za ženidbu i udaju, a do tih godina se naviklo  da se živi bez obaveza i odgovornosti, a upravo obaveze i odgovornosti su sastavni i bitan deo porodičnog života.

*** A šta da rade oni koji žele porodicu i imaju mogućnosti i volje, ali ne mogu da upoznaju pravu  osobu, normalnu za brak?
 
o. Gavrilo - Previše biraju i prebiraju i naučili su da žive iz veze u vezu i pri tome se upadaju  u razne mreže iz kojih se posle teško izvlače.
 
*** Najbitnije je voleti neku osobu,a ne možes ući u brak bez emocija, a ne možeš sebe ni naterati  da nekog zavoliš.
 
o. Gavrilo - Kako će se devojka udati za nekog ili obratno kad su promenili stotinu veza tako da  niko nije siguran čak i da brak sklope da li će dugo u njemu opstati.
 
*** Ipak brak je to za ceo život.
 
o. Gavrilo - Nekad je to bilo, a danas je retkost da su čvrsti brakovi i dugovečni.
 
*** Ja se bojim da neću naći odgovarajuću osobu, a toliko želim porodicu i decu.
 
o. Gavrilo - Ako ga želiš, naćićeš ga,  ali  sigurno da nećeš naći momka koji nije imao nikakvu vezu,   jer su danas većinom vezani bili ili jesu.
 
*** Ja nisam imala nijednu dugu vezu.
 
o. Gavrilo - Može da se dogodi da ćeš naći i naići na momka koji nije bio u vezi. A u tvom kraju  možeš naći momka, ali sa sela. Na selu su bolji i nisu kao u gradu što se tiče tih "veza".  Može se naći barem za lek neki mladić čestit da nije bio u vezi.
 
*** Ovo mesto nije daleko od grada, a i selo  se iskvarilo dosta. Nije to kao pre.
 
o. Gavrilo - Sestro, da polako privodimo kraju ovaj naš večerašnji duhovni razgovor,  pa ćemo drugi put nastaviti. Bog blagoslovio. AMIN. 
 
*** Nadam se. Blagodarim.  Oče, sve najbolje, molite se za nas.
 


(21. Januar, 2010.)