Duhovni razgovor o. Gavrila preko Facebooka sa sestrom J. A-   A+  

*** Oče Gavrilo, blagoslovite. Želela bih da Vas pitam za savet, ako može?
 
o.Gavrilo - Bog blagoslovio. Može.
 
*** Hvala oče. Imam problem sa majkom od svog dečka. Mi živimo u zajednici, i u početku je sve bilo odlično, slagali smo se, ali u poslednjih pola godine ona mene stalno gnjavi. Meni je neprijatno da joj kažem bilo šta, a dečko joj je skrenuo pažnju. Kažite mi, molim Vas, šta da radim i kako da se postavim?  Vredna sam, zaista sve radim po kući, ali njoj to očigledno nije dovoljno.
 
o. Gavrilo - Ne razumem kako ti je dečko, a živite zajedno. Ako živite zajedno onda nije on dečko niti ti više cura,  nego ste se vi već uselili u kuću. Onda ona nije  nije majka tvog dečka s kim  živiš,  već bi se  moglo reći da je pontencijalna svekrva,  a zna se kakav je odnos između svekrve i snahe. Mora da bude malo komplikovan. Ako bi bilo sve uredu, tada ne bi bilo sve normalno. Mora da se dogodi i po neka besplatna pozorišna scena,  a te scene ponekad su ujedno neka vrsta kućne besplatne terapije.
 
*** Razumem sve to, ali nikada nismo imale problema. Sve što joj je smetalo, ja sam na sebi promenila, ali sad shvatam da nisam trebala. Mislila sam da će se promeniti. Ranije je meni pričala kako joj nije draga žena od starijeg sina (oni imaju dete),  a sad su se njih dve udružile protiv mene. Ja zaista volim svekrvu, i poštujem je. Moja porodica i oni se znaju od ranije.Svekrva je udovica, i ja zaista gledam da joj olakšam sve. Peglam njen veš, ne dam joj da diže ništa teško, kuvam, perem. Školu nisam završila, i trenutno sam nezaposlena. Možda nju to nervira, mada ne znam. Nije da ne doprinosim u kuću. Imam i ja neka svoja primanja. Bojim se da ne skrenem sa puta. Noćima se budim plačući. U snu plačem. Danima sam napeta, nervozna i jako mi je teško.
 
o. Gavrilo - Ima i drugi problem kod vas, a to je bračni problem. Brak nije brak ako nije blagosloven od Crkve,  a živeti životom van braka  povlači sa sobom i duhovne posledice i o tome treba malo razmisliti.
 
*** Planiramo da se uzmemo, ali sad nismo u zavidnoj finansiskoj situaciji. Naravno da želimo da nas Bog blagoslovi  i našu vezu, koja će tada već biti pravi  brak.
 
o. Gavrilo – Inače u životu ima različitih problema, a čovek se treba navikavati na njih da bi ih savladao,  ma kakvi oni bili.
 
*** Ja sam se plašila da uđem u brak takođe, jer sam se pribojavala da ako se svađamo sada, možda ćemo i u braku biti još gori, a onda je kasno da se menja bilo šta. Verujem da je brak za ceo život, i trpela bih čak i najgore samo da brak opstane.
 
o. Gavrilo - Početna bračna ljubav bude kratko vreme kao i sve ostalo u životu, a kad dođu deca i sve ostale obaveze u porodici,  ljubavi bude,  ali ona jenjava sa godinama i gomilanjem drugih životnih obaveza.
 
*** Naravno da je tako, ali ipak nešto stane kao  poštovanje bračnog druga. Bar je meni moj otac tako pričao kako su pokojna majka i on bili u braku 30 godina. Sad je on udovac, i meni pomaže da bih i ja imala dug brak.
 
o. Gavrilo – Pitanje da li postoji više ljubav ili ne prestaje da se razmenjuje, kao što  prestaje problem snahe i svekrve onda kad  naiđe opaka bolest gora i od karcinoma,  koja se teško da izlečiti,  a to je ljubomora. Ona najčešće razara bračne zajednice. To treba imati u vidu.  Toliko za sad. Bog te blagoslovio.

*** Blagodarim oče.

o. Gavrilo – Amin.13. januara 2010 godine