Duhovni razgovor o. Gavrila preko Facebooka sa sestrom A. A-   A+  

***  Blagoslovite, oče Gavrilo!

o. Gavrilo - Bog blagoslovio.

***  Slava Bogu što sam Vas dobila! Kako ste, oče?

o. Gavrilo - Zato me zovete, da me pitate kako sam? Hvala Bogu, dobro sam.

***  Slava Bogu što ste dobro! Zovem Vas da porazgovaramo.

o. Gavrilo - Dobro, recite.

***  Javljam se iz Makedonije. Oprostite, oče, pitala bih Vas nešto u vezi sa odnosom prema duhovniku, o tome bih želela da popričamo. 

o. Gavrilo - Šta se dogodilo, imate li neki nesporazum s duhovnikom ili nešto drugo?

***  Oče, nisam našla duhovnu hranu kod njega. Skoro pet godina vodimo običan razgovor.

o. Gavrilo - Daje on duhovnu hranu onoliko koliko ima ili onoliko koliko smatra da ćete Vi primiti. Ako bi bilo više od toga, Vi biste se natovarili, pa biste ostavili i ono što imate.
 
***  Oprostite, oče, i za ono što ga pitam kaže mi: ne treba ti. Kad god dođe kod nas u kuću i upitam ga za savet o nekom pitanju, kaže: pusti to. Nikako da mi da pouku kao duhovnik. Ne možemo mi sami sebe da rukovodimo. Imala sam spontani pobačaj zbog zdravstvenih problema i posle toga sam ga pitala da li treba da držim neko molitveno pravilo, i opet isto: ne treba ti.

o. Gavrilo - Po tom pitanju ja Vas ne mogu ništa posavetovati. On je Vaš duhovni lekar kojeg ste izabrali i pokušajte da sa njim nađete zajednički jezik.

***  Zaista ne znam, oče, i osećam veliku muku što o ovome moram da pričam. Ja sam kriva!

o. Gavrilo - Ima bolesnika koji odu lekaru da ih leči, a onda ne slušaju tog lekara kojeg su sami izabrali, nego oni njega savetuju koje lekove i kakvu terapiju da im propiše. Tada taj lekar više nema ni volju da se trudi oko onih koji neće da ga slušaju. Tako je i sa duhovnicima.

***  Oče, sa radošću bih ga slušala, ali šta da slušam? I kad dođe kod nas, protiv svakoga govori kakav je. Ako mu nešto kažem, posle nekog vremena od drugih njegovih čeda čujem ono što sam mu ispričala.

o. Gavrilo - Međutim, ima i obratnih primera. Može se ponekad dogoditi da ni lekar nije imun na pojedine bolesti, na primer na neki virus koji se lako širi, pa mora za zaštitu da stavi masku na usta da se ne bi i on zarazio.

***  Jedan dragi monah sa Svete Gore došao je jesenas u našu kuću. Njegovu sam fotografiju stavila u ram i kad je došao moj duhovnik, ugledavši sliku počeo je da govori: gle ga, ovakav je, onakav je... Sve je to govorio pred mojim suprugom. Ne znam, oče, samo molim Gospoda da mi prosvetli pomračeni um. Duhovnik nam je doneo grožđe od svete loze sv. Simeona Mirotočivog i osvećeno ulje iz skita Svete Ane i vodu sa izvora, dao pravilo da se pročita i pred suprugom rekao: ovo ti možeš da izdržiš, ali za tvog supruga ko zna!? I još mnoge druge stvari pred suprugom govori. A moj je suprug tek otkako je stupio u brak sa mnom počeo da ide svake nedelje na Božanstvenu liturgiju i da posti, inače pre toga nije, zato što nije odrastao u verujućoj porodici, otac mu je bio vojno lice.

o. Gavrilo - Pa što ste zakačili fotografije na zid, dovoljno je što imate ikone?! Možete sliku svog duhovnika, iz poštovanja prema njemu, da imate u kući, ali ne među ikonama. To sam video u mnogim kućama pobožnih ljudi - stavili neke žive duhovnike među ikone. To čine iz neznanja. Slika duhovnika se stavlja na neko drugo mesto, kao obična slika, tamo gde su i porodične slike. Da niste i Vi stavili fotografiju tog monaha među svetitelje, pa Vam se zbog toga duhovnik zamerio, a nije Vam mogao kazati?

***  Fotografija nije stavljena među ikone, nego na posebno mesto, gde stoji i slika mog duhovnika.

o. Gavrilo - Ne mogu se imati dva duhovnika, već samo jedan, i njega treba slušati. Ako neko ima dva duhovnika, ništa neće biti od duhovnog napretka. Tada bivaju ovakve situacije kakve ste Vi opisali.

***  Oče, samo je jedan duhovnik, a monah sa Svete Gore je jerođakon. Oče, da li da ostanem kod svog duhovnika i da trpim?

o. Gavrilo - Evo, ovde je jedan koristan tekst na ovu temu o kojoj smo pričali, pročitajte da bi Vam to bilo jasnije: http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=4420

***  Spasi Gospodi!

o. Gavrilo - Bog blagoslovio, sutra ćemo nastaviti ovaj duhovni razgovor. Amin.

***  Oprostite, oče, pomolite se za mene grešnu!4. januara 2009.