Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa sestrom J. A-   A+  

*** Pomaže Bog oče.Blagoslovite. Smijem li nesto da Vas pitam. Htjela bih danas na ispovijest, pa pa me zanima, ako nešto ruzno mislim o nekoj konkretnoj osobi, da li samo kažem da se kajem što ružno mislim, ili I ime te osobe.
 
o. Gavrilo - Bog blagoslovio sestro. Moraćeš da ispovedaš ako si naljutila "policajku".
 
*** Hvala oče. Znam za roditelje da treba reći, nego nisam znala za druge ljude da li treba.

o. Gavrilo - Pa, ni brata ne smeš da na ljutiš. Jesi li pročitala zadnje razgovore sa fejsa.
 
*** Nešto mi je zadnji moj razgovor s Vama baš bio žalostan. Baš hoću da konkretno pitam da li se recimo treba reći prilikom ispovijesti o npr. bratu Petru da mislim loše, ako slučajno o njemu mislim, ovo navodim kao primjer samo, ili da kažem da loše mislim generalno o nekoj osobi bez imenovanja osobe.
 
o. Gavrilo - Prvo da kažem za prošli razgovor da ti je takvo  bilo raspoloženje u tom trenutku. Htela si da se samoopravdavaš, ali ništa od samoopravdavanja.
 
*** Ma, samo sam rekla kako stvari stoje,  a izgledalo je kao da Vas napadam i kao da ja neću da se spasem i živim ispravno. Zato mi je izgledao žalostan taj razgovor.
 
o. Gavrilo - Sve se to beleži. Angel piše dobra dela,  a đavo zabeleži u svom beležniku grešna dela, pogotovo telesna, a naročito beleži "veze" van braka. Ostavlja belege.
 
*** Danas bi trebalo da izbriše iz sveščice, ali je najgore sto ja znam da će se to ponovo tamo upisati. Da li je grijeh ako ja to ispovijedim, jer se stvarno kajem za to, ali opet znam da će se ponoviti. Ne bih da izigravam da ne znam.
 
o. Gavrilo - E, trudi se da se ne ponavlja, jer se ne zna kad će kucnuti zadnji čas. Evo danas dođe mi jedan mladić u crnini i sav žalostan beše. Pitam ga šta se dogodilo, a on veli da mu je umro  brat. Pitam ga kako se to desilo kad uopšte nije bolovao. On kaže da je uveče otišao u dikoteku i kad se vratio kući stalo mu srce da kuca i iznenada upokojio se bez da je od nečega bolovao, a bilo mu je 33 godine. Tako i ti malo razmisli o tome. Treba se obuzdati, obuzdati strasti mladalačke.

 *** Znam oče da treba obuzdavati strast. U tome je i problem što znam.
 
o. Gavrilo - Telo buja, ali mu treba staviti dizgine i razmišljati o večnosti i o zadnjem času i o  večnim paklenim mukama.
 
*** Mislim da ne bi toliki problem meni bio da se ja obuzdam. Ja bih znala zašto to radim, ali opet će sad ispasti da prebacujem na drugog krivicu. Ćutim i mučim se. Ne bih ja da Boga iskušavam, a tako ispada, ali se opet jedino mogu nadati u nJegovu dugotrpeljivost i mnogomilostivost.
 
o. Gavrilo - I za života se ispašta radi činjenja greha.
 
*** Osjećam predukus tih muka zbog toga i nema mira.
 
o. Gavrilo - Onda uzdržavaj se do udaje i venčaj se u crkvi. Stavi sankcije čoveku ili kako bi ste Vi rekli mladiću s kojim si u "vezi".
 
*** Mislim da su njemu i ova 4 posta godišnje previše. On kaže meni i da se ne bi ženio prije nego poživimo zajedno 6 mjeseci. Tako sam i ja mislila prije da je najbolje prvo malo živjeti zajedno, ali  sada ne mislim tako. I ovako sam u mislenoj agoniji. Nikom to ne pričam, sem Vama, a I kome bih, pa svi bi me gledali kao da sam luda.
 
o. Gavrilo - Onda si ti kriva, jer njega uvodiš u greh, a i sebi činiš greh. To znači da dupliraš sve. Kako dalje onda? Uostalom danas je normalno u svetu ono što je za pametnog nenormalno, i obratno. Ti sad i razmisli šta ćeš i kako ćeš i kojim putem; desnim ili levim.
 
*** Ja bih desnim, ali sam trenutno u nekakvoj kaljuzi. Voljela bih samo da se iščupam nekako za jedno godinu dana.
 
o. Gavrilo - Kud onda?
 
*** Mislite za godinu dana kuda onda? Pa nadesno.
 
o. Gavrilo - Posle godinu dana misliš na udaju?
 
*** Da, udaja za jedno godinu dana. Samo sam realna, jer ako sve bude kao sad i ako Bog da da se doživi.
 
o. Gavrilo - Dečko te neće bez diplome, a samo ti je još malo ostalo do diplome na fakultetu.

*** Nadam se da ću završiti u tom roku ako se malo dovedem, koliko toliko u red, pa će onda biti i udaja, ali prije toga će biti ovako kako jeste. Ne mogu lagati. Ipak što se bliži cilj, to se daljim čini. Kad me čovjek pogleda, rekao bi da nemam nikakvih problema, a  u stvari se višestruko mučim u sebi i sama sebe i samu sebe.
 
o. Gavrilo - On on neće ženu za surfanje po internetu, nego da mu rađa decu i kuva ručak i sve ostalo što treba da radi jedna domaćica.
 
*** Ma,  sve ću da radim. Ja sam Vam domaćinski tip, samo ne volim da učim i to je sve. 

o. Gavrilo -  Ne treba još puno do završetka faksa i diplome.
 
*** Ohrabruju Vaše riječi.Još 4 ispita ima, ali statistički gledano,  ja sam dala prošle godine samo 1 ispit. Po logici nekoj studiraću još 4 godine. Šalim se malo. Ne  mogu više moji da me trpe, pogotovo što je sve na "policajkinim" plećima.Vidim da je na izdisaju. Ona ne puši više od mjesec dana i mnogo sam ponosna na nju. Odjednom prestade.

o. Gavrilo - Nisi mogla da završiš, jer si bila prezauzeta, ali sad i ti  smanji surfanje i knjigu u ruke. Zagrej stolicu i uči. Vidiš kako se one odrekla tog poroka pušenja, tako se i ti  odreci svog i malo manje surfaj, pa  ćeš završiti i ta dva ispita i diplomu dobiti na kraju i udaćeš se,  a ovako sve nešto nezavršeno bude.

*** To mi sve  kažu. Ja baš nikog izgleda ne slušam. Dobro ste Vi jednom rekli. Moraće i to na papirić za ispovijest i na popravak tj. remont-generalku uz Božiju pomoć. Oprostite mi oče, što me trpite. Volim Vas.
 
o. Gavrilo - Eto,  danas smo imali insperativan razgovor i koristan za dušu i daljnje razmišljanje kako dalje u životu ovozemaljskom da bi zadobili nebeski.
 
*** Meni je svaki razgovor sa Vama, svaka Vaša riječ dragocjena, ali  po ograničenosti svojoj ja to ne shvatam odmah, nego tek naknadno.Kad budem imala 60 godina, ja ću  shvatiti ša ste mi pričali. Još sam "umrljana", pa je konekcija nerijetko slabašna. Hvala Vam oče.
 
o. Gavrilo - Bog blagoslovio. AMIN.


25. decembar 2009. god.