Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa - bratom V.M. A-   A+  

*** Blagoslovite! Dobro veče iz Moskve.

o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate Mihailo. Jesi li  stigao živ i zdrav u svoju keliju?

*** Jesam oče. Let je bio miran.

o. Gavrilo - Da, da kad u avionu  leti molitvenik.

*** Nisam molitvenik oče, ali svakako molim Gospoda da mi pomogne u molitvi. Let je bio miran zbog Vaših molitva i molitve majke.

o. Gavrilo - Je li ti ovo kapa od nekog sportskog kluba?

*** Koja kapa oče? Ako se dobro sjećam, nisam ostavio u manastiru kapu?

o. Gavrilo - Jesi li  pogledao našu zajedničku fotografiju u mom albumu na fejsu?

*** Jesam oče! Predivna uspomena, samo što ne stojim estetski.

o. Gavrilo - Mislim na ovu kapu što si stavio na glavu na slici za profil.

*** To je samo tanka zimska kapa, jer je fotografija iz otvorenog vagona voza. Hladno je bilo za glavu.

o. Gavrilo - Naučićeš kao glumac da se ponašaš, i moraćeš  i estetski da stojiš,a još i bolje kad budeš diplomata. Zar ti nije bilo zima kad si se tako lagano obukao kao u sred leta kad su najveće vrućine?

*** To i jeste bilo  ljeti. To je fotografija iz Kine. Bilo je meni hladno  tijelu, ali je jakna bila u ruksaku. Čovjek treba prvo da čuva glavu. Dakako da se čovjek mora držati lijepo. U pogledu budućnosti, neka Gospod za mene odabere ono što On zna da će biti korisno za spasenje duše. Ja samo pišem svoj doktorat, a Gospod će sam da me smjesti.

o. Gavrilo - Srećno i uspešno da završiš započeto.

*** Hvala oče! Molite Bogorodicu i Gospoda da mi daruje ustrajnost, pokornost, smirenje i snagu volje da sve radim u Ime Njegovo Sveto. Pozdravite dragu braću i iskušenike. Stalno vas se svih sjećam.

o. Gavrilo - Sa blagoslovom Gospodnjim.

*** Do skorog javljanja na Face-u ili preko Skype-a.

o. Gavrilo - Da, brate i ti budi pozdravljen i blagosloven. Hvala na javljanju. AMIN.


NAREDNI DAN*** Blagoslovite oče Gavrilo! Da li imate vremena da mi pomognete oko jednog pitanja?

o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate Mihailo. Može.

*** Ako znam da se sve u svijetu odvija isključivo po Božjoj volji i Njegovom dopuštanju, i da je važno truditi se čuti Volju Njegovu i stalno Mu uznositi blagodarenje za sve, da li se trebam moliti i za neke "sitne", konkretne stvari? Da li to protivriječi vjerovanju da Gospod sam zna što je najbolje za nas?

o. Gavrilo -  Prepusti Božijoj volji.

*** U redu. Prepustiti se Volji Njegovoj i stalno mu pojati blagodarenje i Aliluja u srcu svome, a kako postići u svijetu svest o smrti? Mnogi starci i svetitelji su pisali da treba da se živi svaki dan kao da je posljednji, stalno uznositi srce ka Bogu.

o. Gavrilo - Brate Mihailo, sad su  me napali skajpovci i fejsbukovci i nisam koncetrisan na odgovore,nego ako nije kasno saberi pitanja, pa ćeš mi se javiti posle emisije Radio Blagovesti.

*** U redu oče, oprostite mi. Slušat ću radio, pa onda kasnije ću se javiti.

o. Gavrilo - Tako ćemo napraviti dobar  razgovor, a ovako je sve s brda s dola.

*** Uzdam se u Vaše riječi, jer Vi sami najbolje znate svoj raspored. Slažem se.

POSLE ODREĐENOG VREMENA...

*** Da li ste slobodni oče Gavrilo? Ako Vas napadaju skajpovci i fejsbukovci, onda mogu navratiti neki drugi dan, jer nije ništa hitno.

o. Gavrilo - Evo, samo momenat da završim jedan razgovor, pa možemo onda.

*** Kako Vaše zdravlje oče?

o. Gavrilo - Nepromenjeno isto kao kad si bio ovde kod nas.

*** To znači da ste vedri, veseli i spremni za šalu.

o. Gavrilo - I za fizikalne zdravstvene vežbe.

*** Veoma su  korisne. Nadam se da ćete uvijek ustrajati u njima. Oče, kako da molim Gospoda o duhovniku? Ja ga nemam, a veoma bih htio da imam duhovnog oca. Ne mogu ja sam sebe da vodim kroz duhovni život.

o. Gavrilo - Veoma je to lako. Imaš dobrih duhovnika   u Moskvi  i možeš da izabereš koga smatraš da najbolje duhovno rukovodi. Najbolji je onaj koji najbolje razume mlade, eto kao što je otac Sergej Ribko koji okuplja mlade oko sebe, jer on razume jezik mladih i njihove duhovne probleme.

*** Da li to znaći da mogu samo da dođem do jereja i pitam ga da me vodi i da li da bude mlađi ili stariji?

o. Gavrilo - To je tvoj  izbor koga ćeš za duhovnika, a bolje bi bilo nekog starijeg i duhovnog iskusnijeg i koji ima dobar duhovni skener.

*** Tako se i meni  čini oče. Ja sam griješnik i znam da zaboravim svoj grijeh,a ako dobar duhovnik bude skenirao, neće moći grijeh da se sakrije.

o. Gavrilo - Oči su ogledalo duše i teško se može  šta od greha sakriti,a to može da primeti i vidi onaj,koji ima dobar duhovni videoskop. Uostalom vezano za greh, bolje je  da ga ti zaboraviš i da ga više ne činiš.

*** Poznajem jednog protu, koji mi se jako sviđa. Služi u manastiru Svete Kneginje Jelisavete, otac Viktor Bogdanov. On malo priča, star je i ima vrlo dobre oči, pa ču ga pitati.

o. Gavrilo - A da li dobro čuje? Ako je star, moraćeš glasnije da sa njim o duhovnome razgovaraš,a čim on služi u ženskom manastiru, to znači da je dobar i iskusan duhovnik.

*** Dobro čuje on, i pažljiv je.

o. Gavrilo - E, onda  pitaj, da li hoće da te duhovno rukovodi. Posle nemoj da menjaš kao što pojedini mladi menjaju duhovnike, pa sad kod ovog,pa opet kod drugog, jer to nije baš preporučljivo.

*** Razumem. Čitao sam mnogo pouka. Duhovni otac mora da bude jako dugo, čak i do smrti i da ti stvarno bude otac, a ne poznanik. Htio sam Vam još reći da sam bio na liturgiji
koju je služio patrijarh Ćiril . To je za mene bio dar od Gospoda.

o. Gavrilo - Sad si pun blagodatnih darova i čuvaj ih. Redovno idi u crkvu i na bogosluženja nadeljom i praznicima, posti, ispovedaj se i često se pričešćuj i zaboravi na staro društvo dok još ne ojačaš duhovno, pa ćeš malo i misionariti među njima da nekog privedeš veri.

*** Trudim se oče Gavrilo. Jako je teško to društvo ostaviti. Zovu, pišu, interesuju se. Iako milošću Božjom, ima u njih nekih promjena prema Crkvi. Neću ja s demončićima da se igram, jer su jači od mene a ja sam duhovno slab.

o. Gavrilo - Samo ti tvori umnu molitvu GOSPODE ISUSE HRISTE, POMILUJ ME GREŠNOG.

*** To radim oče, a i  Bogorodice Djevo radujsja u sebi govorim isto polako i sabrano, kao što ste danas čitali na Radiju Blagovesti o molitvi.

o. Gavrilo - Zaboravio sam kad si bio kod nas da ti dam za blagoslov brojanice,ali mi mnogo nismo razgovarali o umnoj molitvi i kratko je vreme bilo.

*** Dobro je da ste ovo spomenuli, jer sam kupio brojanice u Kijevo-pečerskom manastiru u Kijevu, ali nemam blagoslov za njih, a kod Vas sam vidio kako se SVE MORA RADITI PO BLAGOSLOVU.

o. Gavrilo - Odlična je ova knjiga koju sada čitam na Radio Blagovesti " SVETI OCI O MOLITVI ",u kojoj  se govori se o tvorenju UMNE MOLITVE da se ne padne u PRELEST ako se ne radi pravilno. Ti  eto sad kad budeš imao duhovnika, ti ćeš raditi i slušati ga kako ti on bude savetovao.

*** Da,  oče. Mi u svijetu smo slabi duhovni vojnici i možemo lako da odemo sa pravog puta. Zato i trebamo da nas vode stariji. Prelest nas okružuje i ja je se bojim.

o. Gavrilo - E, pa sad zato treba leći u krevet i spavati da se nebi grešilo. To izgleda da je najbolje i bez ikakve brige spavati, ali se treba i čuvati ovog virusa,koji najviše zahvata mlade, virusa "lenjivitis", jer to je opasniji virus od ovog "svinjskog".

*** Ja  sam najgori u "lenjivitisu". Opasan virus.

o. Gavrilo - E, brate da polako završimo ovaj duhovni razgovor, pa ćemo drugi put nastaviti.

*** Sve najbolje oče, laku noć i Gospod da Vas čuva i bratiju.

o. Gavrilo - Bog blagoslovio i laku noć. AMIN.


17. decembar 2009. god.