Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa-bratom Đ.S. A-   A+  

 *** Pomaže Bog oče Gavrilo. Blagoslovite.
 
o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate Đ.
 
*** Imam 12 godina i gledao sam Vas na Vašoj stranici, a i mama mi je bila 2 puta u manastiru Lepavini, pa mi je pričala o ljepoti manastira. Ja sam iz Republike Srpske.
 
o. Gavrilo - Hvala brate  na javljanju. Jesi li dobar đak u školi?
 
*** Odličan sam đak,  a imam vjeronauku, mada još nikako se nisam pričestio.
 
o. Gavrilo - Kakva je smetnja da se nisi  do sad pričestio?
 
*** Jednom sam postio 7 dana, pa sam greškom jeo prije pričesti, a sada namjeravam iduću sedmicu postiti,  pa ću se, ako Bog da,pričestiti uz Vaš blagoslov.
 
o. Gavrilo -  Hoće li ti to biti  prvi put da se pričestiš?
 
*** Da.
 
o. Gavrilo - Kako vas je učio veroučitelj da se pripremate za Sv.Pričest.  Koliko dana  postite i kako, i pripremaš li se za ispovest?
 
*** Nije nam to govorio, već šta znači postiti u smislu duhovnog čišćenja.
 
o. Gavrilo -  Ali, kako duhovno čišćenje i na koji način, i šta je potrebno za duhovno čišćenje? Da li vam je veroučitelj svešteno lice ili svetovno?
 
*** Vjeroučitelj nije oženjen, pa mislim da nije svešteno lice. Govorio je da je potrebno  da ne jedemo mrsnu hranu i da ne mislimo zlo nikome i da činimo dobra djela i da idemo u crkvu.
 
o. Gavrilo - Ideš li ti redovno u crkvu, a i ne odgovori mi zbog čega se nisi  do sada pričestio, kad si odličan đak?
 
*** Rijetko idem u crkvu, mada se nadam da ću ubuduće cešće ići.
 
o. Gavrilo -  Je li ti daleko  crkva od kuće? Kako je s drugom djecom sa veronauke  i idu li oni redovnije u crkvu; nedeljom i praznicima?
 
*** Blizu mi je škole crkva. Mi smo preselili prošle godine u ovaj grad, a dok smo živili na selu naš dolazak u crkvu je bio obavezan,jer je vjeronauku predavao otac Staniša, a ovdje djeca  slabo idu u crkvu.
 
o. Gavrilo -  Pa pokaži im ti primerom tvojim, pa neka se  druga deca ugledaju na tebe. Budi primer i ugled među tvojim vršnjacima. Kad budeš porastao, upamtiće sve to i pominjaćete.
 
*** Hoću oče,  a ja sam i predsjednik  u razredu. Oče, molim Vas blagoslovite  moju mamu, tatu i mene, i našu novu kuću. Imena mojih roditelja znate.
 
o. Gavrilo -  Vidiš da su ti dodelili i funkciju u tvom razredu, pa moraćeš da se potrudiš kao predsednik u razredu da ih motivišeš da češće odlaze u crkvu i da veronauka ne bude samo radi ocena, već da ono što na veronauci nauče, da i u životu sprovode.
 
*** Hvala Vam na razgovoru oče Gavrilo i nadam se da ćemo se čuti poslije moje pričesti, pa da Vam kažem kako je bilo,  a moja velika želja je da posjetim manastir Lepavinu, a i Vas.
 
o. Gavrilo - Hvala i tebi brate na ovom večerašnjem duhovnomrazgovoru. Bog blagoslovio i laku noć. AMIN.
 
9. decembar 2009. god.