Duhovni razgovor o. Gavrila preko Facebook sa - bratom J.Č. A-   A+  

*** Pomaže Bog  oče Gavrilo . Blagoslovite.  Jel imate 5 minuta ?

o. Gavrilo - Bog blagoslovio brate J. Stavi štopericu i kreni. Tu sam.

***Blagodarim. Hvala Vam. Bavim se bavim  sportom i sa Božijom pomoći imam dobre rezultate. 2010. Godine biće  olimpijada za mlade,  pa je moguće da od države dobijem stipendiju za to. Ja to   nikako neću. Kad bi mi neko ponudio manastir ili sport,  ja bih ovo drugo odbacio 10000 km od mene. Najviše  bih želeo da idem na teologiju ili u manastir, ali  roditelji se mnogo trude oko mog sporta. Ja to ne želim, ali moji roditelji žele.  Neću da ih povredim. Ne mogu da nađem način  kako bih im to nagovestio iako su oni verujući ljudi, poste , idu u crkvu svake nedelje. Da li je koristan sport za duhovno uzrastanje ponekad?

o. Gavrilo - Neka,  mlad si,  pa treba negde da se isrtoši mladalačka energija.  Samo se treba čuvati greha i da se ne izgubiš u moru grehovnog sveta,  jer uspesi u sportskim rezltatma mogu da zanesu mladog čoveka,  pa se može izgubiti  i da ne zna gde je i gde se nalazi od  ljudske slave. Može teologija da se  uči,  a sportom se možeš baviti isto. Dobar je sport za telesno zdravlje, a koristan i za duhovno u kombinaciji sa bogoslovljem.   Sport je samo naravno za vreme ljudskog bitisanja značajan i vreme određuje koliko  se čovek može baviti sportom,  a teologiju učiti, to je za dušu korisno, a i za večnost je dobro  da naučiš nauku,  kako se treba živeti kao vernik i pravi hrišćanin i druge učiti i svojim dobrim primerom svedočiti.

*** Ja ne bih želeo da budem mirjanin,nego monah.

o. Gavrilo - Koliko je tebi godina?

*** 15 .

o. Gavrilo - Neka si ti živ i zdrav i imaćeš vremena za sport i ako bude Božija volja i ti želiš da budeš monah,  bićeš i to u svoje vreme,  a za sada si još maloletan i moraš da slušaš roditelje i oni da se brinu o tebi , a ostalo će doći  u svoje vreme. Imaš li  još braće i sestra?

*** Da, imam još trojicu braće i jednu sestru. Ja sam najstariji. Znači, treba da pratim roditelje do punoletstva.

o. Gavrilo -  U manastir te niko neće primiti dok ne budeš punoletan. Takva  su manastirska pravila  i ustav propisan  Svetih Otaca i Crkve za one koji žele da stupe u manastir,  i još kandidat koji želi da bude primljen za iskušenika, treba da je umno i telesno zdrav.

*** Znam to. Neču još.

o. Gavrilo -  Ideš li  ti redovno u crkvu nedeljom i praznicima ?

*** Da, i danas sam bio. Svake nedelje se pričešćujem. Postim ovaj post.

o. Gavrilo - Jesi  li dobar učenik na veronauci?

*** Kad bih je imao, potrudio bih se da budem, ali nema tog predmeta kod nas.

o. Gavrilo - A  nema u zemlji gde živiš veronauka u školi...

*** Nema, a bili su je uveli. Međutim  ustavni sud ju je ukinuo.Šteta. Inače učim i medicinu.

o. Gavrilo -  Odlično je to, pa kad budeš monah, lečićeš monahe.Dobar  si ti i ovako, a najbolja je veronauka koju roditelji predaju svojoj deci  ako su i oni dobri vernici.

*** Tako je  i hvala im. A ako Bog da, ja ću i lečiti tako.

o. Gavrilo - Brate,  prošlo je onih  5 minuta i stigosmo donekle tj.do cilja za danas,  pa ćemo drugi put da nastavimo dalje.

*** Hvala Vam, a i ja moram da idem.  Sutra me čeka škola, pa neko ispitivanje. Moram da učim. Majka mi predaje u školi, u koju idem.

o. Gavrilo - Bog blagoslovio i laku noć.

*** Blagodarim. Laku noć.

o. Gavrilo - Amin.


08. decembra 2009.