Duhovni razgovor o.Gavrila preko Facebook sa - bratom I.P. A-   A+  

*** Pomaže Bog oče. Mogu li sad da Vam se javim. Tražio sam nešto na netu i slučajno sam našao Vaše duhovne savjete preko intereta, pa sam odlučio da Vam se obratim.
 
o. Gavrilo -  Bog blagoslovio. Možeš sada da se javiš. Kako si brz i hitar. Brzo si mi se javio.
 
***  Ne znam da li će se baš razumjeti,  ali ću Vam objasniti nekako.
 
o. Gavrilo -  Potrudiću  se da te razumem.

*** Radio sam cijelo ljeto na primorju i kada sam se vratio kući, počele su neke stvari da mi se dešavaju. Imao sam svakakve snove i nisam mogao da spavam noću i nisam imao potrebe nikako za spavanjem. Budio sam se u hladnom znoju i nisam smio da ustanem od straha, a po prirodi nisam strašljiv.
 
o. Gavrilo -  Taj  duhovni problem nije samo kod tebe,  to se kod mnogih dešava da se žale da ih takvi problemi muče kao  nespavanje i neki neobični strahovi, pogotovo je to prisutno kod mladih.
 
*** Da,  ali ja sam postao skroz neko drugi. Po danu mi se dešavalo da mi dođe kao da ću da umrem, a sa ruku mi se znoj cijedio i mrzio sam sam sebe.
 
o. Gavrilo -  To dolazi  od neduhovnog  načina života.
 
*** Nisam vas razumio.
 
o. Gavrilo -   Polako, i  nemoj tako da brzaš.
 
*** Izvinite oče.

o. Gavrilo -  Kako ćeš da razumeš kad ne čekaš odgovor. Koliko ti je godina?
 
*** 23.
 
o. Gavrilo -  deš li redovno u crkvu nedeljom i praznicima,  postiš li,  ispovedaš li se i pričešćuješ li se redovno ili ponekad?
 
*** Upravo sam o tome htio da pričam.
 
o. Gavrilo -  Da pitaš u vezi toga?
 
*** Da.  Dugo nisam išao na ispovijest i pričešće dok mi se to nije počelo dešavati i govorili su mi da idem kod gatare, a  ja nisam htio i otišao sam sa drugom kod sveštenika.
 
o. Gavrilo -  Odlično si uradio što nisi išao kod gatare. Sad ćemo morati da prekinemo razgovor i nastavićemo za 30 minuta.
 
*** Znaci da nastavljamo za 30 minuta.
 
o. Gavrilo -  Da. Inače da dodam da bi bilo još veće iskušenje da si otišao kod gatare, a i ovako. Za 30 minuta znači.

*** Tu  smo za  30 minuta.


(....   30 minuta kasnije ........)

 
***  Ja sam opet tu oče.

o. Gavrilo -   I ja stigoh.

*** Da nastavimo?
 
o. Gavrilo -  Možemo. Taj problem, koji ti imaš,  je  prolazan. Samo treba dosta truda da se duhovno ispravnim životom živi da bi ga prevazišao.
 
*** Ja se bojim da mi nije neko nešto ugatao i ubacio u stan pošto to kod nas rade, idu gatarama i vidovnjacima.
 
o. Gavrilo -   Mladi mnogo čine ono što je za dušu štetno i grešno,  a ne znaju šta je greh. To dolazi od njihovog neznanja.
 
*** Šta da radim ako mi je to neko uradio, nešto mi mađijao? Pitam Vas zato,  jer se moja porodica susretala sa tim.
 
o. Gavrilo -  Jesi  li se ikad ispovedio?
 
*** Prije mjesec dana prvi put i u nedjelju.
 
o. Gavrilo -  Ako nisi baš potpuno,  trebalo bi da odeš kod sveštenika-duhovnika na ispovest. Jesi li postio i pričestio se?
 
*** Išao sam i bilo mi je bolje. Prestali su teški snovi jedno 7 dana do sad, ove nedjelje.

o. Gavrilo -  Trebalo bi da tako nastaviš,  da živiš ispravnim hrišćanskim duhovnim životom i i da se ne opterećuješ sa tim nekavim mislima da ti je nešto napravljeno od strane nekih koji ti ne žele dobro.
 
*** Sad je to sve prestalo,  ali se plašim da se ne vrati ili da ne bude nešto gore, jer znam naprimjer sta su mojoj majci radili.
 
o. Gavrilo -  Mnogi su danas opterećeni sujeverjem,  a ne žive u pravoj veri i po Svetom  Pismu i Svetim Ocima.  Neće ti biti ništa ako ispravno duhovno živiš. Iskušenja će uvek biti,  ali lakše će se podnositi.
 
*** Šta da radim sa članovima porodice koji ne poste i ne idu u crkvu?
 
o. Gavrilo -  Svako za sebe je odgovoran za svoj način življenja i trebali bi svi u kuči da žive ispravnim hrišćanskim životom kako je crkva propisala. Eto,  brate malo smo razgovarali o duhovnom životu i kako je potrebno živeti i biti dobar vernik. Za sada da završimo, pa ćemo drugi put da nastavimo.
 
*** Hvala Vam oče i ostanite u zdravlju.
 
o. Gavrilo -  Bog blagoslovio i laku noć. Amin.

 

7. decembar 2009. god.