Status

Духовни разговори оца Гаврила са братом И.      A-   A+  

- Помаже Бог, оче, надам се да Вас не прекидам у неком послу. Немам микрофон тренутно, надам се да Вам не смета комуникација преко тастатуре.

о.Гаврило - Бог благословио, брате И.

- Јако сам срећан што сам ступио у контакт са Вама, макар преко Скѕпеа.

о.Гаврило - Може и преко тастатуре&хеллип;

- Хвала. Волео бих са Вама да продискутујем о једној теми, надам се да имате мало времена.

о.Гаврило - Можемо и овако да контактирамо. Имам времена&хеллип;

- Тема о којој бих волео да попричам са Вама је "намера". Имам једну моралну дилему у вези са намером. Доста сам тражио по интернету световне одговоре о овој теми, али мислим да бисте Ви могли да ми кажете нешто више о томе. Наиме, ако урадим нешто из добре намере, а неко други то схвати погрешно, да ли сам учинио грех? Или ако сам несвесно хтео најбоље на неки начин некоме да пошаљем поруку, а тај неко је ту поруку схватио на потпуно погрешан начин, да ли сам ја крив за то или особа коју ту поруку није схватила?

о.Гаврило - Зависи од садржаја поруке. Има разноврсних порука, добронамерних, али и злонамерних односно грешних.

- Наравно. Конкретно у мом случају, могу рећи да сам нека врста песника, само на другачији начин, тј. снимам једну врсту музике. Понекад мој текст има двосмислено значење, или кроз неки негативан пример у песми желим да укажем на то где су други погрешили или где греше. Већина људи ће вероватно схватити поруку, али шта се дешава са онима који то схвате на погрешан начин? Ја се сматрам у том случају веома одговорним.

о.Гаврило - Зато ти шаљи позитивне поруке, да из њих избијају радост и мирноћа.

- Схватам. Али ако опишем нечији лош пример у својој песми и на крају песме укажем како је тај неко уместо негативног пута могао изабрати много бољи, ваљда нисам учинио нешто лоше? Као што знате, растем са младим људима који иду странпутицом и гледам како многи пропадају сваког дана због различитих ствари. Ја имам намеру да кроз песму укажем тим младим људима како могу да живе без многих лоших навика које су стекли у данашње време.

о.Гаврило - Да би неко указао на нешто негативно код других и покушао да исправи њихов погрешан пут, било кроз разговор било кроз песму, он сам мора да буде исправан, мора да буде добар пример. Тада ће други прихватити оно на шта указује. Од тебе су добре и похвалне племените намере.

- Да, оче. Ја сам много тужан зато што у данашње време многи музику користе у зле намере. Ја мислим да уметнику на првом месту не треба да буде зарада од свог рада, већ треба да му буде мотив то што својим порукама може позитивно да утиче на некога.

о.Гаврило - Да, само и код младих људи има племенитости.

- Наравно, али ми се чини да многи више уживају у томе да буду плаћени за своју глупост, ако ми дозволите тако да кажем, него да могу позитивно да утичу на људе макар немали новац, небитно да ли су у питању песници или било који други уметници.

о.Гаврило - Није све црно, има и светлости овом свету, поготово међу младим светом, омладином&хеллип;

- Слажем се са Вама. Не мислим ни ја да је све тотално црно, али сам приметио (пошто и ја спадам у млађе људе, имам 20 година) да већина младих нагиње ка материјалним стварима, а не жели да поради на духовним. Увек има и позитивних примера, али ето, понекад се растужим кад видим како многи гледају на свет.

о.Гаврило - Треба помоћи младом човеку, посебно они који су позвани на то, духовни пастири, они морају да пружају пример и позивају неверне, да ободрују оне који имају мало вере, да не би изгубили и то што имају, и још да утврђују оне који су чврсто у вери, да до краја држе кормило брода у рукама, јер разни ветрови дувају са свих страна.

- Зато сам се и обратио Вама, јер мислим да Ви разумете ово о чему причам. Стварно је дивна идеја комуницирати овако, имати могућност комуникације са људима као што сте Ви, макар и преко интернета. То младим људима много значи.

о.Гаврило - Да, али многи не разумеју корист од употребе ових технолошких достигнућа у сврху мисионарења.

- Да, зато мислим да бисте Ви, оче, могли посаветовати и друге духовне људе из разних манастира да направе овако нешто као што сте Ви урадили. Ово је, по мени, можда и најбољи начин у приближавању људима и мисионарању. Кад бисмо имали много више људи којима бисмо могли, као Вама, овако да се обратимо, имали бисмо и боље, здравије друштво у целини.

о.Гаврило - Ја се трудим да умножим таланат од Господа који ми је дат.

- Даће Бог па ће и други духовни људи кренути Вашим стопама. Не бих Вас више задржавао за данас, јако ми је драго што смо ступили у контакт и што сам имао прилике за овај разговор. Има још доста тема о којима бих волео да причам са Вама, али неком другом приликом, када будете имали више времена.

о.Гаврило - Брате И., имам ја увек времена за оне које ми се обраћају ради духовног разговора.

- Знам, оче, али вероватно и Ви имате доста посла, па некада не волим да будем на сметњи људима као што сте Ви. Волео бих само да ме се сетите и поменете у молитви пред иконом Пресвете Богородице. Чуо сам да је Лепавина диван манастир, волео бих да дођем једном код Вас када будем имао прилике и да се лично упознамо, ако да Бог.

о.Гаврило - Даће Бог да се и лично сретнемо и упознамо.

- Ја се искрено надам.

о.Гаврило - За све што је добро и што је за спасење душе мора се имати времена.

- Хвала Вам још једном на овом духовном разговору, оче. У сваком случају ћу Вас контактирати поново, а даће Бог и да се сретнемо некада. Одох.

о.Гаврило - Кад год будеш имао потребу за духовним разговором, јави се слободно, добар си ми саговорник.

- Хвала Вам, стварно ми је драго ако је тако. Има много духовних тема о којима бих волео да причам са Вама, али за данас сам решио да разговарамо о овоме. Молим се Господу за вас. До следећег разговора збогом, оче.

о.Гаврило - Радујем се и ја да што чешће контактирамо на духовну корист. Бог благословио и лаку ноћ, брате.

- Такође, оче, све најбоље до следећег разговора. Збогом и лаку ноћ.

о.Гаврило - Амин.

(7. јуни 2011.)
Број посјета од 23. Априла 2009. године