Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom N.N. A-   A+  

*** Pomaže Bog oče Gavrilo. Blagoslovite.

otac Gavrilo -
Bog te blagoslovio brate.

***  Pričao sam Vam prošli put o lenjosti,  i naveli ste prvenstveno snagu MOLITVE  kao spasilački OBRAZAC, kroz koju se stiče blagoslov da se uspešnije čovek izbori sa iskušenjima ove vrste,  ali danas bih i o dubljem  problemu očaja da Vas pitam. Očajan sam zbog drugih ljudi, jer ne misle o svom spasenju. Postoje neka dva mladića od 50 godina, a nisu oženjeni i ne rade nigde, a blizanci su. Ponekad pomislim da hoće da se spasu, pa se razočaram.  Oni kao da su poludeli na neki način .

Predstavljaju se da su pobožni, a sve druge ogovaraju iz svog okruženja . Želim da im pomognem, a oni kao da su se predali bez borbe. Ponekad se zanesem i pomislim kako ja imam zadatak da motivišem ljude da se promene, pa se razočaram u sebe. Hteo bih oče Gavrilo da se svi spasu, a poslednji ja . Tužno je ponekad što moje opomene niko ne sluša i ne shvata ozbiljno. Oprostite oče, što vam trošim dragoceno vreme . Radujem se, a ne znam zbog čega !

otac Gavrilo - Raduješ se, posetila te blagodat i čuvaj je.  Kako mladići od po 50 godina, pa to su ljudi.

*** Oni se ponašaju kao da su mladići.

otac Gavrilo -
Verovatno da se tako osećaju.

*** Nego najviše volim da sam sam i da čitam knjige,da idem u Crkvu, da se molim  Bogu i bavim se rekreativno sportom.  Moj najveći problem je što se zadovoljim samo 7 dana ovakvim podvizima, pa opet po starom radim i dopuštam sebi svašta. Imam uvek opravdanje usled pogrešnog mišljenja. Počnem da se opravdavam idejama, koje me okružuju. Sada moram  stvarno da se potrudim da budem ponovo rođen u duhovnom smislu ! Ja sam gord i  zbog toga grešim.Negde sam pročitao da je greh  potencirati svoje ja i da je to gordost, a to mene muči. Izabrao sam pogrešno oružje protiv strasti, a to je gordost, a nisam smiren nekad, kada bih trebao da budem. Pao sam pod uticaj drugih ljudi i ponekad se ponašam bahato i hladno prema drugim ljudima. Shvatićete iz ovoga što sam zapisao da živim bez ljubavi bližnjih i da sam posvećen samom sebi i previše,...zbog očaja.Pomaže mi svaki Vaš savet.Neprestana molitva mi najviše pomaže oče Gavrilo !

otac Gavrilo -
Samo se ti brate trudi da duhovno napreduješ, a ako ti osećaš da tebe drugi ne vole, voli ti ceo svet i stavi ga u tvoje maleno srce i ono će se rasplamsati radošću. LJUBAV zrači i oseća se kao struja na žici, koja se prenosi preko dalekovoda da osvetljava sve i zagrejava vaseljenu dobrotom hrišćanske ljubavi. Ljubav je jača od svih oružja sveta, koje je čovek izmislio da bi uništavao istinu da je Bog stvorio čoveka iz ljubavi i da svi u miru živimo kao deca NEBESKOG OCA. Mržnja i uništenje čoveka je delo satane koje izlazi iz na pakla.

*** Primetio sam da satana hoće da uništi sve što je dobro. Nije mi jasno da neko mrzi ljubav i ne podnosi ljubav u svojoj blizini, pa tone sve dublje i dublje i to da smatra da je raj. Oče, veliki je Bog!
Imam 30 godina i voleo bih jednog dana da imam svoju porodicu, ali se plašim da to neću doživeti zbog toga, što mnogo cenim i poštujem brak kao zajednicu dve osobe koje vole Boga. Imao sam mnogo negativan primer u svojoj porodici kad je brak u pitanju i plašim se da se upustim u brak. Mogu da živim samo sa osobom, koja je skromna i pobožna. Nenametljiv sam oče Gavrilo i strpljiv i poštujem sva ljudska bića.

otac Gavrilo -
Daće Bog da i to bude. Samo se ti malo potrudi da nađeš devojku po tvome srcu.

*** Veliki je Bog. Ja sam se uvek nadao da će to Bog da uradi umesto mene, jer sam stidljiv.  Neka mi Bog odabere. Ja samo znam da volim, ostalo ne znam.  Neću nikog da ubeđujem, i molim da se upozna samnom. Pokušavao sam ja dosta puta da popričam sa nekom devojkom iskreno, pa sam doživeo duhovni bol, ali sam se molio Bogu i prevazilazio sam to dostojanstveno. Bog me nikad nije izneverio !Počeo sam da Vas nerviram oče, jer sam samoljubljiv. Oprostite mi ! Budite strpljivi samnom, jer ovo je samo proces ozdravljenja, kroz koji prolazim. Samom sebi najviše zameram, jer sam dozvolio da se ovoliko razbolim duhovno. Žalosno je, u kakvom sam stanju da živim bez ikakvog cilja u životu. Nekad sam želeo Carstvo Nebesko, ali me strasti odvukoše od tog cilja.

Kajem se zbog toga. Nisam još dovoljno jak da zacrtam svoj cilj - Carstvo Nebesko. Naučio sam da živim u iluzijama, da tešim sebe i da se podsmevam samom sebi opijen zadovoljstvom strasnog života. Smučilo mi se da ponižavam samog sebe. Stidim se. Najgore od svega je, što sam Gospodu naneo bol svojim ponašanjem. Opaka je bolest samoljublje. Volio bih oče da opet budem zdrav, oprostite mi. Nikada ja u stvari nisam bio zdrav duhovno. Stalno sam bio bolestan, ali sam to vešto skrivao.

otac Gavrilo -
Bog te blagoslovio brate. Nemoj  brate da se ustručavaš. Piši i kaži sve što te muči i boli.Trudim se da imam ljubav i strpljenje za onoga, koji mi se sa iskreno obrati za duhovnu pomoć i da pomognem sa onim načinom koji mi je Gospod dao, pa da i ja drugima dam da svi jedni drugima pomognemo pri duhovnom ozdravljenju.

*** Još se stidim oče. Sinoć mi je doletila Vaša molitva kao melem na ranu. Kad sam posle razmislio, šta sam sve napisao, ja sam se obradovao, jer sam svoje pravo lice bez ulepšavanja pokazao. Oprosti mi Gospode za sve! Meni je uvek bila želja da ogolim i iznesem pred sebe svoj greh i da ga osudim, ali je jače bilo zadovoljstvo tim grehom. Lažno je to bilo smirenje oče Gavrilo. Moj život je začinjen grehom. Voleo bih da se probudim iz ovog sna i da se izborim sa samim sobom na najbolji način.

otac Gavrilo -
Uvek su ikušanja prisutna, dokle je god čovek živ, ona ga prate, ali se ne treba predati. Potrebno se izboriti. Bog blagoslovio AMIN


Na dan Sv. proroka Samuila 2009. god.
 

Pregleda: 3140