Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom B... A-   A+  

*** Pomaže Bog. Blagoslovite oče.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio brate.

*** Blagodarim. Oče već par godina osećam monaški priziv, ali nemam hrabrosti da to kažem roditeljima, inače imam 21 godinu.

otac Gavrilo - Kada sam ja prvi put osetio priziv za monaški put, nikom to nisam kazivao, već sam odmah odlučio da to bude,  a to je bilo kad sam imao 11 godina i sa nepunih 17 godina krenuo sam u manastir tako da to nije niko znao, niti sam ikome otkrio tu svoju tajnu. Evo za godinu dana će se napuniti 48 godina otkako živim svoj život u manastiru. Tako i ti, ako si odlučio, kreni i nikom ne kazuj nego se pripremi za trpljenje i smirenje. Život u manastiru nije lak, ali je spasonosan.

*** Hvala oče na ukrepljenju, a kako da znam da je to volja Božija i da je pravo vreme.

otac Gavrilo - Spremi se i kreni, jer nije potrebno oko toga filozofirati i preispitivati to, jer bi to značilo da nemaš odlučnost za monaški život.

*** To je znači moje kolebanje,preispitivanje, a možda i radoznalost nepotrebna. Ipak čvrsto sam to odlučio, ali sačekaću još malo da se pripremim i takođe bih trebao izabrati manastir. Molim se Bogu da mi pomogne i da mi da odlučnost. Molio bih Vas da mi date neki praktičan savet u vezi sa gore navedenim.

otac Gavrilo - Nemoj mnogo da biraš manastir, nego gde te srce najviše vuče, tamo idi. Svuda te iskušenja podjednako čekaju, a takođe se bez iskušenja  ne može živeti u manastiru. Dobro se naoružaj, kao što sam ti rekao trpljenjem, smirenjem i spremnošću da izvršiš svako poslušanje, koje ti je određeno od pretpostavljenih bez pogovora i roptanja i bez osuđivanja drugih.

*** Glavnu prepreku predstavlja moje veliko strahopoštovanje, koje osećam prema svom telesnom ocu, i da nije toga već bih sigurno bio u manastiru Evo već tri godine se redovno molim Bogu da me udostoji monaštva i sve vreme sam čekao neku posebnu pomoć Božiju, ali u zadnje vreme mi se čini da ustvari Bog čeka mene da napravim prvi korak. Moja najveća dilema je da li čekati još neko vreme, dok se ne ustroji pogodnija situacija, ili je to baš iskušenje što tako razmišljam i treba ga odjednom preseci. Pošto sam trenutno student, spreman sam da sačekam još par godina, dok ne završim studije, ali sebe u budućnosti vidim kao monaha, i moja želja iz dana u dan raste pogotovu u vreme posta.

otac Gavrilo - Ako osećaš priziv da budeš monah, nemoj dugo da oklevaš. Gvožđe se kuje, dok je vruće i nemoj o tome mnogo da razglašavaš, a bolje je da niko ne zna tvoju nameru, jer će ti put za manastir  biti uspešniji. Imaš li ti još braće i sestara?

*** Imam stariju sestru. Ona je udata. Ja živim sa roditeljima kad sam na raspustu, a za vreme nastave sam u Beogradu. Svake nedelje dolazim kući. Moji roditelji nisu pobožni, a ja sam stekao pobožnost još kao dečak čitajući svetootačke spise.

otac Gavrilo - Preporučio bih ti da na neko vreme odeš u neki manastir kao u goste da vidiš, kako je u manastiru i kakav je to život manastirski, a da ujedno ne prekidaš studije. Inače roditelji će lakše prihvatiti tvoj odlazak u manastir, ako se zaista  sasvim odlučiš za monaški život.

*** Ja na fakultetu imam puno obaveza i teško da bih mogao da nađem vreme da budem u nekom manastiru i da istovremeno studiram. Čini mi se da bi mi bilo lakše da jednostavno pobegnem od kuće.

otac Gavrilo - Uradi onako kako ti smatraš da je najbolje u ovom slučaju i odmeri tvoju rešenost i odlučnost. Predaj se Božijoj volji, a ja ću se za tebe Bogu moliti da ti se želja ispuni da pođeš putem Rastka Nemanjića Svetog Save,  prvog Arhijepiskopa, prosvetitelja i učitelja Srpskog.

*** Hvala Vam puno oče Gavrilo. Vi ste prvi čovek sa kojim sam razgovarao o ovome. Čini mi se da mi je baš trebalo da me neko na ovaj način ukrepi. Takođe ste mi otklonili neke nedoumice i shvatam da je na meni da učinim prvi korak i da ne treba puno da filozofiram. Ja sam ubeđen da ću u skorije vreme otići u manastir samo da prikupim još malo hrabrosti, ali osećam da mi neće trebati puno.  Pre nego što smo započeli razgovor, pomolio sam se Presvetoj Bogorodici da Vas prosveti,  i stvarno  sam Vaše reči shvatio kao iz usta Božijih. Ne bih da Vas više ometam. Još jednom hvala na svemu i želim Vam sve najbolje i da se vidimo ako Bog da u Carstvu Nebeskom.

otac Gavrilo - Takođe brate, a  ti se moli usrdno Gospodu i Presvetoj Bogorodici da ti daju snage i ustrajnosti na putu, kojim si naumio da pođeš Bogu i da  posvetiš  dušu  monaškom pozivu.

*** Za to se molim više nego za bilo šta drugo.

otac Gavrilo - A možda se i pre na ovoj zemlji prolaznoj, ako Bog da i ako budemo živi i zdravi, sretnemo i radost podelimo.  Bog te blagoslovio i ukrepio u istrajnosti na putu spasenja i spasavanja svoje duše, čiste i pravedne.  AMIN.


Na dan sv. muč. Andreja Stratilata 2009 god

 

Pregleda: 4161