Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom N.N. A-   A+  

 *** Dobar dan. Mogu li popričati sa Vama?

otac Gavrilo - Može. Samo o duhovnim temama.

***  Pišem Vam već nekoliko dana i ne odgovarate mi, a želio sam da se posavetujem sa Vama. Imam djevojku i 5 godina sam sa njom, ali pravim mnoge gluposti sa drugim devojkama, udatim ženama i neudatim. Ja se izvinjavam, ali sam  stvarno želeo da popričamo, jer je moja tetka bila  kod Vas u manastiru i rekla mi je da Vam se obratim i da mi sigurno možete dati savet.

otac Gavrilo - Ima vas na skajpu registrovanh skoro 1000, pa ne mogu svima i odmah da odgovorim.

*** Ja imam  inače duhovnika. Svaki put kad odem kod njega, on mi priča da se ženim.

otac Gavrilo - Slabo ti slušaš savete duhovnika.

*** Priznajem, tačno je to.

otac Gavrilo - Znaću da ti dam savet, ako mi budeš ispričao.

*** Mislim da volim moju devojku, ali svaki put odem kod druge.  Ona to ne zna. Ne posvećujem joj dovoljno pažnje i svađamo se radi nebitnih stvari.

otac Gavrilo - Koliko ti je godina?

*** 23.

otac Gavrilo - Pa kad sve to stižeš sa mnogim devojakama. Samo kad budu saznale da ih varaš, nastradao si.

***   Roditelji moje devojke su se razveli, a ona je odlučila da živi kao podstanar negde drugo. Sada treba da se preseli u novi stan, ali dok ne nađe stan, došla je kod mene... Uostalom smatram da sam još mlad i da smem još da idem sa devojkama, barem dok se ne oženim. Sad se već osećam  kao da sam oženjen, jer smo skupa i ne mogu da švrljam okolo toliko. Znam i da ne treba tako. Sve one druge znaju da imam žensku i nijednoj to ne smeta.

otac Gavrilo - Veliki greh činiš.

***  Kada nisam znao da je ovo grešno što radim, nije mi bilo teško. Mislio sam, da dok nisam venčan, da nije greh ako imam odnose sa mnogim  devojkama. Sad me je ponekad strah  da mi Bog neće dati da imam svoju decu ili nešto slično  ako budem nastavio sa ovim.

otac Gavrilo - A što, ti ih snabdevaš sa namirnicama sa pijace.

*** Ne, nikada nijednu nisam počastio. Sretnemo se ovako preko interneta, pa pričamo, one se svlače pred kamerom i onda se vidimo, pa...Ni sam ne znam zašto, ali imam puno uspeha kod devojaka.

otac Gavrilo - A ova tvoja došla da ti kuva.

*** Pa moja majka, i ona kuva. Ova devojka radi u cvećari i spava u mojoj kući. Mislim na moju djevojku da me ne shvatite pogrešno.

otac Gavrilo - Da, svaki greh povlači i posledice ako ostane neokajan i dalje se  ponavlja.

*** Osuđivan sam zbog piraterije, jer sam na crno presnimavao filmove i prodavao ih. Lepe pare sam zaradio od toga. Moj duhovnik mi je rekao da je i to  greh, ali ne znam zašto, kad nikome ne činim time nešto loše. Moj duhovnik ne želi da me pričesti i zato što ne smem da imam seks pre braka, a ja imam.

otac Gavrilo -  Ne smeš, zato što je to smrtni greh i zabranjeno je po pravilima Crkve pričestiti one koji žive u bludnom grehu pre blagoslovenog braka. Ni u blagoslovenom braku se ne sme padati u greh sa drugim ženama.

*** Stvarno ne znam šta da radim. Moja majka pre mene je imala jedno dete. Nekoliko dana nakon rođenja  ono je preminulo. Posle je opet ostala trudna. Susedi jednoj se tada javila Presveta Bogorodica i rekla: " Da ovo dete  dođe kod mene u crkvu i 3 puta da uđete s njim na prednja  i 3 puta da izađete na zadnja vrata i da kažete: s bebom ulazim i sa bebom izlazim. "
Moja majka je tako uradila i ja sam se rodio bez posledica. Posle se ta suseda odselila u Australiju. Od svega ovoga što se dalje događalo dalje, prijateljica ta iz Australije ništa  nije znala, ali nakon  2-3 godine opet joj se javila Presveta Bogorodica i rekla joj: " Ja sam pomogla, a oni mi ne donose  dete da ga vidim. Ja želim dete da mi ga donesu, da ga vidim." Prijateljica je to odmah prenela mojima, sve što joj je rečeno, i moji su me odmah odneli u crkvu. Do sada sam mogao nekoliko puta da budem mrtav, pao sam sa terase, udarila me je struja i još mnogo toga mi se dešavalo, ali me Presveta Bogorodica čuvala. A sve ovo što sam Vam ispričao da radim sad, plaši me. Želeo bih da odem da se pokajem i da uradim sve što treba, jer se plašim da ne odem u
pakao. Inače kad odem da se ispovedim,  ponovo malo zatim počnem sa istim grehovima i padam. Šta da radim?

otac Gavrilo - Ako budeš nastavio ovako, i ako se ne pokaješ za učinjene grehove i ne prestaneš s tim, put za pakao ti ne gine. Put ti je na ovaj način popločan do vrata pakla i svirači će te još ispratiti i sve te lepe cure. A kako će ti tamo biti, to ćeš i sam osetiti i videti. Ali, ali, odatle nema više povratka, tamo su večne i neprolazne muke.

*** Sad ste me uplašili.

otac Gavrilo - Treba odmah da prestaneš s grehovima,u koje si do sada padao i odmah da ideš na ispovest kod duhovnika. Ni časa ne čekaj, a sve te tvoje poznanice, imaj ih kao duhovne sestre.

*** A da li je greh ako ne radim ništa u pogledu bludnih radnji, a samo mogu li onda da gledam kako se svlače pred kamerom i slično? Mogu  da izdržim bez seksa sa drugima, ali ne znam da li ću moći da izdržim ako ne kontaktiram i gledam te ženske preko interneta.

otac Gavrilo - Nemoj ništa grešno o njima da misliš.  Sve zaboravi i uzmi strogi post. Samo strogim postom se smiruje mladost i obuzdava telo da se ne greši i ne kalja duša.

*** A sa mojom devojkom, ni sa njom ne smem?

otac Gavrilo - Ni sa njom ne smeš da bludničiš dok je ne uzmeš za ženu i ne venčaš se u crkvi.

*** Ja mislim da mogu da izdržim da ne odem sa drugom,  ali samo bih želeo da  vidim preko video snimka i webcam-a sta rade druge i kako rade. Što se tiče ženidbe, ja ću se ženiti, ali sačekaću bar još jednu godinu.

otac Gavrilo - Eto, nije to dugo, da sačekaš, a da li si ti baš siguran da ćeš je uzeti za ženu,  i još uz to da opet  ne činiš ništa što je grešno s njom? I  mani ti te tvoje kamere i presnimavanje. Onda činiš još dodatni greh, dupli greh, jer i druge podstičeš na grešnost i navodiš ih na iskušenja.

*** Oženiću je 100 %, jer mislim da je volim. Mislim da je ona prava za mene. Ona ne ukrade ni 10 dinara u prodavnici, u kojoj radi. Prepoštena je. Ja sam joj bio prvi, pa želim da je uzmem.

otac Gavrilo -  I za 1% ode duša.

*** Imam  još jednu iz drugog grada. Gledamo se preko kamere i sa njom mi je  lepo, ni tu  ne znam sta ću da radim, ali 99% planiram život da provedem sa ovom, što sam sad s njom. Bojim se ipak da ću da odem u pakao, moraću da se ispovedam.

otac Gavrilo - Izgleda da ti brzo menjaš pamet i odluke, pa ćete jednog dana sve cure ostaviti, neće imati poverenje u tebe. Ne samo da treba da se ispovedaš već i da prestaneš da grešiš.

*** Moja devojka ne zna ništa. Kad sam s njom, sve mi je lepo, ali je ljubomorna, a ova druga ima 29 godina i do sada nije pokazala ljubomoru. Barem se tako postavlja. Ovo je svet čulni i vizuelni. Možda bolje da čuvam ono što imam, nego da trazim drugu. Evo nedavno sam bio i sa jednom doktoricom, koja ima 43 godine i vrsnica je sa mojom majkom. Mislim da imam uopšte problem sa ženama. Ne kradem, ne pušim, ne drogiram se. Ništa od toga ne radim. Ali kad su u pitanju žene, onda je to druga priča. Ne znam da li je greh i to sa filmovima, dvd-ima.

otac Gavrilo - I to je greh.

*** Kakav, zasto?

otac Gavrilo - Šta ti radiš i čime se zanimaš?

*** Nisam  krao. Ništa slično nisam radio. Snimao sam sa interneta, po  celu noć sam radio i za to plaćao ljude, što su radili za mene tj. prodavali filmove. Pa ja sam i kao kuvar i kelner  radio i sa dvd-snimcima. Od svega prvog sam pre  uzimao  smešne svote novaca, 100-150 evra. A od dvd-snimaka  sam zarađivao za mesec dana do 1500 evra. Jednom čoveku sam platio da snima moju devojku i mene i da to prodaje. Celo veče. Prvi put u životu sam video tolike pare, pa sam kupio motor, kola. Ništa nisam prokockao, sve sam dao za dobre stvari, za jelo, računar, za regal, biro. Nikada ne trošim pare uzalud, nikada ne dajem ženama pare, probao da uzimam pare od žena, a ne da dajem.

otac Gavrilo - Ma mani ti te pare, to je grešan novac i od toga nema sreće, to proklet novac, jer time navodiš ljude na greh,  od toga nema blagoslova Božijeg.

*** A zašto navodim ljude na greh ako gledaju film i ono što svakodnevno svakako viđaju po televiziji?

otac Gavrilo - Pa šta sad, ti snimaš religiozne filmove koje su korisne za spasnje duše ili...

*** Imam snimljene i religiozne filmove i Bibliju za slušanje, pesme nekih poznatih ličnosti,  pa snimao sam i od poznatih zvezda. Sviđa mi se Bruce Willis

otac Gavrilo - Jel samo to, a zašto gledaš kroz ove web-kamere, koje si mi spomenuo prethodno.

*** Svlače se žene. Rekao sam Vam to da sam bio sa ženama. Ova doktorica što sam je spomenuo, to mi je druga udata s kojom sa bio.

otac Gavrilo - Šta ti znači to willis?

*** Kad sam u muškom društvu, ja se ponosim tim...Bruce Willis je glumac. Willis mu je prezime. Inače da se vratim ovome što me muči. Kada odem naime sa nekom devojkom prvi put, ja ću sve da uradim...i posle toga ona želi da me poljubi, ali ja više ne želim ništa sa njom, ni da je dodirnem. Želim da je izbacim sa balkona kad pomislim, kakva je. Setim se moje devojke, i pomislim, zašto sam joj to uradio, jer ona to ne zaslužuje. Posle me opet porobi strast, i opet bude isto.

otac Gavrilo - To ti ja ne znam, šta je. Ne razumem se po pitanju tih izraza i imena.

*** ...pa kao Bruce Willis u filmu "Umri muški", ili recimo Leonardo di Caprio u "Titaniku". Nego nije to bitno. Pomenuo sam Vam samo zato da Vam kažem da sam radio naporno da  te dvd-snimke na crno snimam i da sam to prodavao. Nisam krao ni lagao i zanimalo me je zašto je to greh. Ako je krađa autorskih prava u pitanju, pa primera evo  ima, recimo i onih koji nisu u crkvi, a prodaju Bibliju. Crkva treba da uzme tu pare, ali ako neko drugi nema pare i prodaje Bibliju, pa i on može da uzima neki dinar.

otac Gavrilo - Pa šta ćemo brate, da li će biti neka korist od ovog duhovnog razgovora, da li će se nešto promeniti na bolje u pogledu duhovnome, ili je ovo vreme prošlo u prazno. Kako se tebi to čini? Samo se ti čuvaj da ne dobiješ neku zaraznu savremenu bolest, koja se teško da izlečiti, pa da pakao  počne na ovoj zemlji.

*** Na ovoj zemlji se ne plašim ni od čega. Neka počne, ako treba, pa šta bude, jer smo svi tu neko vreme, i onda umiremo.

otac Gavrilo - Pa ako se tako radi, počeće  pakao  još na ovoj zemlji.

*** Ja se plašim od pakla večnog. Ako treba celog ovog života da budem u paklu, to je ništa spram večnog pakla. Ne želim da me đavo uzme. Od drugog nečeg se ne bojim, pa čak i da me kola pregaze i šta god da bude, samo da ne odem u pakao.

otac Gavrilo -  Pitam te, da li ćeš imati ti neku duhovnu korist od ovog našeg današnjeg duhovnog razgovora.

*** Želim normalnu platu, da živim normalno, deca da mi trčkaraju u dvorištu,  blizance najviše volim, i to je sve. Posle svega ne želim pakao, plašim se toga. Nekada pomislim,ima onih što se drogiraju ili ubijaju, pa oni padaju u mnogo gore grehove nego ja, što idem sa ženama.
Lakše mi je nekako da pričam sa Vama nego sa mojim duhovnikom

otac Gavrilo - E pa moraćeš sve to  tvom duhovnom ocu reći da te posavetuje na dobro.

***  On me savetuje, ali treba da se najavim i ne osećam se  slobodno kad pricam s njim. Ne znam  zašto. Strah me je ili sramota, nemam pojma. Ovo Vam sve kažem, jer vi obraćate pažnju na mene. To je ono, što mi se sviđa.  Svaki put kad odem negde da kažem što me muči, sve je na brzinu.

otac Gavrilo - Brate za danas da završimo. Bog te blagoslovio.

*** Da, da, video sam da je prošlo 12. Hvala Vam na savetima i hvala što ste me poučili. Ne znam kako da ja Vas otpozdravim. Da li i ja Vama da kažem..., ali ja nisam dostojan.

otac Gavrilo - Eto na kraju za danas veliko AMIN.

*** AMIN. Večna je slava Bogu.

otac Gavrilo - Nekoliko dana si bio uporan sa javljanjem i pokušajem kontakta preko skajpa, i eto ipak si me dobio sa tvojom upornošću.

*** Jeste, ja sam svaki put uporan ako želim nešto i uglavnom uspevam. Hvala vam još jednom na vašem dragocenom vremenu i što ste pričali samnom. Ne bih da Vas zadržavam. Nadam se da ćemo opet moći popričati. Želim zaista da Vas nekad i uživo vidim.

otac Gavrilo - I drugi put. Ako Bog da, da se i uživo sretnemo i vidimo.

*** Nadam se.

otac Gavrilo -  Još jednom veliko AMIN.

*** Pa i ja ću da kažem AMIN i da se slavi ime Božije.

otac Gavrilo - Evo šaljem ti link, RADIO BLAGOVESTI, pa kad budeš imao vremena i volje možeš da slušaš od 22-23 h.


Na dan Svetog mučenika  Ipolita 2009. god.

Pregleda: 6729