Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom S. A-   A+  

*** Pomaže Bog, oče Gavrilo, blagoslovite! Drago mi je i  čak pomalo čudno što Vas mogu ovako kontaktirati. Pa, prvo da kažem nešto o sebi.
Imam 23 godine. Potičem iz ateističke ili komunističke porodice, a i kršten sam tek 2003. godine. Imam želju da Vas vidim i da razgovaram sa Vama o svojim ličnim i porodičnim  problemima,  koji su uzajamno povezani. Za mene su oni dosta ozbiljni i duboki i imam potrebu da razgovaram baš sa Vama oče,  jer mi za njih treba neko ko ima iskustva u radu  sa ljudima, a da je istovremeno utemeljen u vjeri. Prosto vjerujem da biste me Vi mogli najbolje razumjeti i posavjetovati. Posjetio sam sajt manastira Lepavine i stekao veliko povjerenje u Vas,  a istovremeno  primejćujem da ste otvoreni za ljude. Jer, da bih popričao sa nekim o onome što me muči, neophodno mi je povjerenje pre svega, ali i da znam da sagovornik želi da me sasluša.

Ja imam želju da se približim Crkvi i duhovnom životu, ali mi to nije baš polazilo za rukom, jer mi se to činilo teškim baš zbog mojih porodičnih i ličnih problema.
Medjutim, ipak vjerujem da to nije tako teško kako se meni čini, i zato i želim da razgovaram sa Vama, jer očekujem da mi pomognete da malo bolje sagledam situaciju, koja se meni ponekad čini dosta teškom. Velika je sreća kada čovjek ima nekog kome može makar samo da ispriča svoju muku, ali, u ovom trenutku bih volio da mi pomognete da spojim svoju trenutnu situaciju sa duhovnim, odnosno crkvenim životom.

 U mom mestu se često organizuju poklonička putovanja do manastira Lepavine. Planirao sam da i ja podjem sada 22. februara. Interesuje me da li biste Vi, oče, jednom mogli odvojiti malo vremena za duhovni razgovor, ne mora to da bude sada, već kada Vi budete mogli, za mjesec, dva, tri, četiri, kada budem došao sa  pokloničkom grupom u manastir Lepavinu? Ako treba, ja bih dolazio jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca do manastira, pa ako se desi da Vi imate vremena za razgovor, ja bih Vam bio veoma zahvalan.

 o. G a v r i l o: Bog blagoslovio, brate! Možeš da kažeš sve, da pitaš sve i preko Skajpa u okviru DUHOVNIH RAZGOVORA, jer za vreme pokloničkog putovanja, ja zaista nisam u mogućnosti da obavim bilo kakav kvalitetan duhovni razgovor.  A, ako se ne nadje dovoljno vremena za duhovni razgovor, onda to nije na duhovnu korist i neće se postići pravi cilj. Pre svega, za vreme pokloničkih poseta, tu , Bogu hvala, uvek bude i po nekoliko stotina poklonika, drugo, mnogi bi tada želeli da porazgovaraju sa mnom, ali, meni je to i zbog mog zdravstvenog stanja gotovo nemoguće.  Odmah posle Svete Liturgije ja imam obaveznu terapiju i odredjeni režim, strogo utvrdjen od strane doktora. Naime, ja odmah moram da uzmem insulin i ostale lekove, zbog čega mi je potreban kratak odmor,  nakon čega ja ponovo ulazim u crkvu da odslužim Moleban ispred Čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Lepavinske za duhovno i telesno ozdravljenje onih, koji su za to došli, gde se imena, kako njihova, tako i njihovih srodnika, pominju u molitvi ispred Čudotvorne Ikone. Moleban i osvećenje stvari, koje poklonici donesu za blagoslov,  traje skoro sat vremena,  tako da poseban razgovor ni sa kim nije izvodljiv. Ali, onoliko  koliko mogu, toliko i dajem i to uglavnom ovako preko Skajpa, pa, i preko Skajpa ne mogu uvek, jer na skajpu imam oko 700 registrovanih za duhovne razgovore. Dogodi mi se da se odjednom jave po desetoro, svako bi hteo da razgovara i normalno je da očekuje odgovor na postavljeno pitanje. Zato ja, kada vidim ko kakve potrebe ima,  prema svojim moćima i njihovim potrebama i odgovaram.

Primetio si da svaki dušekorisan razgovor obrađujemo i stavljamo na sajt u rubriku „SAVETI DUHOVNIKA I ODGOVORI NA SVAKODNEVNE NEDOUMICE VERUJUĆIH LJUDI". Ako se otvori ta rubrika, može da se pročita ono što je objavljeno, a sasvim je sigurno da u tim duhovnim odgovorima svako sebi može  naći odgovor za mnoge duhovne nedoumice, koje ga lično muče.

Ovi duhovni razgovori se uglavnom objavljuju anonimno, tako da je ime sagovornika samo meni poznato. Jedino su objavljena imana braće i sestara, koje ja lično poznajem, koji su mi bliski i koji prihvataju da im se ime objavi.  Ove duhovne razgovore objavljujem na sajtu da bi i drugi imali duhovnu korist od njih, da bi i drugi mogli sebi da nadju odgovor na mnoga njihova pitanja.

Kao što vidiš,  ova rubrika je veoma posećena i čitana, eto, primera radi, od 1. februara do danas, 16. februara,  na statistici posećenost i čitanost je 6.360 posetilaca. Znači,  toliko je puta bilo ulaza na stranice ove rubrike.

Medjutim, svakako dodji da se pokloniš našoj Svetinji, čudotvornoj Ikoni Presvete Bogorodice Lepavinske.

*** Hvala Vam, oče. Onda ćemo se čuti preko duhovnih razgovora. Sve najbolje. I, pomenite me u molitvama svojim. Laku noć, oče, blagoslovite!

 

 o. G a v r i l o: Bog blagoslovio i laku noć!

 

Na dan svetog Simeona Bogoprimca, 2009. godine

 

Pregleda: 3447