Duhovni razgovor o.Gavrila sa sestrom Jovanom A-   A+  

Otac Gavrilo - Bog blagoslovio sestro Jovana!

 http://manastir-lepavina.org/novosti/indexphp/weblog/detaljnije/sretenje u lepavini/

 

*** Pomaže bog Oče!  Eh . . Vi to meni "udarate" čežnju, ja bih Oče "sutra" došla kod Vas, ma znate to i Vi, ali eto. . . vidjećemo se ako Bog da. Lijep tekst i lijepe fotografije. . . Ja volim da pročitam šta ima u okviru manastirskih novosti, vjerovatno što nikad nisam bila u manastiru a na ovaj način mogu da  osjetim bar djelić te atmosfere, svakako da i fotografije dočaravaju sve to.

 

otac Gavrilo - Za sada ste u manastiru Lepavina  na liturgičko duhovnom sabranju pod zaštitom Presvete Bogorodice , fotografijom i tekstom.

 

*** Pa , za početak i to je NEŠTO, kako ste Vi, Oče? Radite li vješbe redovno? Evo ja sam sad "natjerala" mamu i tatu da idemo na stoni tenis.

 

otac Gavrilo - Dobro bi bilo da uzmete malo i duhovno molitvene vežbe,biće veći blagoslov i bolje zdravlje. Osim telesnih vežbi potrebna je i molitva, život bez Gospoda i molitve je kao telo bez  vazduha  - beživotno.

 

*** E , tu moć da nekog  tjeram  nemam, a priznajem da sam vrlo lijena ... a za njih znam da se ne mole uopšte, možda u sebi svojim rječima, ali to se ne zna.

 

otac Gavrilo  -  Ne treba niko da se tera,  nego  im  treba predočiti , lični primer  dati  ili na neke primere ukazati.

 

*** A šta mislite kako bi trebala da im kažem? Pošto je nemam baš stila što se toga tiče, ja ne znam lijepo da sročim priču već  „ s neba pa u rebra".

 

otac Gavrilo  -  Polako i postepeno, prvo sebe  trebaš naterati i svojim primerom pokazati, to je lako samo da se hoće.

 

*** Naše sobe su podjeljene neprovidnim staklom, predpostvljam da oni mene vide uveče kako stojim i da tada znaju šta radim, eventualno tako znaju iz mog primjera za molitvu, ali ne znam kako bi im ukazala na  neophodnost redovne molitve. . . . kada se ni ja sama ne pridržavam toga.

 

otac Gavrilo  -  Molitva može biti i kratka, ali neka bude usrdna. Dobro je da se barem neko  redovno moli u kući i taj će blagoslov molitve biti koristan ,  doneće mir Božiji  toj kući.

 

*** Mislite , ako nas nekad uhvati lijenstvovanje, da je dobro govoriti  ISUSOVU MOLITVU?

 

Otac Gavrilo  -  Da,  treba je izgovarati neprekidno GOSPODE ISUSE HRISTE, SINE BOŽIJI, POMILUJ ME  ili NAS  ...u množini za sve članove porodice.

 

*** Moram da Vam kažem, pošto treba da brzo krenemo,  da mene često obuzme strah kada se molim, znam ja da je to od zlih duhova, trudim se da ne obraćam pažnju na to pa nekako to prevaziđem, ali sinoć  me tako obuzeo neki srah kada sam pogledala na ikonu Majke Božije  ELEOYSA, koja je stvarno prelijepa i pred kojom se molim često, imam utisak  kao da me pomatra, zaista sinoć mi je bilo strašno. Što je to tako?

 

otac Gavrilo - Evo na ovom linku imate upustvo  o umnoj molitvi.

http://www.geocilies.com/byzantion2001/Pravednikbrojanica.html

Budi ti jača od straha, ako je molitva jaka i usrdna  strah odlazi, a posle straha dolazi radost i mir.

 

*** Stvarno je to tako... ali sam ja puna nekih strahova, pa ih nemogu uvijek pobjediti.

 

otac Gavrilo  -  Potrebno je samo ustrajati u molitvi.

 

*** Oprostite Oče, mnogo mi je žao ali sad moram  da idem jer me roditelji požuruju već duže vrijeme, šta ću, kad se trudim da Vam postavim pitanje, Vi mi obično kažete da ne praznoslovim, a ovako kad  ispadne spontano, ja ne mogu da završim razgovor. Svako dobro, Zbogom Oče!

 

otac Gavrilo - Bog Blagoslovio!

 

/Nastavak današnjeg duhovnog razgovora o.Gavrila sa sestrom Jovanom nakon nekoliko časova/

 

*** Moram Vam, Oče ispričati nešto u vezi  ISUSOVE MOLITVE  iz svog iskustva. . .Ja prvo, uopšte nisam znala da se za nju mora dobiti blagoslov da bi se molila, a to sam saznala upravo iz duhovnih razgovora sa vašeg sajta, mislim da je to  bio razgovor sa sestrom Bojanom. Tako da sam je ja govorila u sebi i bez ičijeg  blagoslova. Nekad sam govorila GOSPODE ISUSE HIRISTE, SINE BOŽIJI, RADI MOLITAVA PREČISTE  TVOJE MAJKE, POMILUJ ME GREŠNU, a nekad samo GOSPODE  ISUSE HRISTE, POMILUJ ME GREŠNU. Zatim  sam pročitala da se treba govoriti jedno te isto, kako bi se mi navikli na istu molitvu..sledeće što sam ja tu molitvu izgovarala ležeći, pred spavanje, jer me tad često obuzimao  strah, o čemu sam Vam pisala gore i zbog tog straha ja sam bila sposobna smo da tu molitvu govorim i onda bi on (strah) nestajao kao „rukom odnesen" što se kaže, to je posle toga straha takav  mir, da sam sa ja uvjerila da je to veoma silna molitva. Čak nekad ako me strah probudi usred noći , ja u polusnu počnem to izgovarati i strah nestane, par puta mi se desilo da  je i u snu govorim.

 

Onda sam pročitala, mislim isto ovdje na  sajtu, da početnici koji počnu da se bave tom molitvom, prvo treba da je izgovaraju šapatom uz okretanje brojanice (koju sam u međuvremenu dobila  baš iz Hilandara) ali sam se ja već bila navikla da je izgovaram u sebi. . . i kad sam probala ovako sa brojanicom to nije bilo to, meni je ono okretanje remetilo koncentraciju na riječi, a i čudno mi je bilo da sebe čujem kako izgovaram naglas molitvu. . i eto, sad ne znam više da li treba da nastavim onako kako sam navikla, ležeći, u sebi da je izgovaram ili treba da okrećem brojanicu uz šapat i da stojim? Pri ćemu moram reći da se ja  time ne zanimam danononoćno, uglavnom kad me spopadnu raznorazni strahovi ili nekad u toku dana kad se sjetim, a biva i da se ne sjetim  uopšte. Da li treba da tražim Vaš blagoslov da se bavim tom molitvom uopšte?

 

otac Gavrilo - Da, može i bez brojanice, jer ponekad kao što kažeš okretanjem brojanice se skrene pažnja od usrdnosti, kad se udubi u molitvu. Brojanica nas podseća na molitvu i na određeno pravilo dobiveno od duhovnika..koliko molitvi u toku 24 sata da se ponovi...

 

Naprimer u manastiru Filoteju na Svetoj Gori noću pre nego što počne crkveno molitveno pravilo: polunoćnica,jutrenje, časovi i Sv. Liturgija vrši se kelijno pravilo (za monahe) i to na brojanici, brojanice su sa po 300 čvorića i na svaki čvorić koji se premeće izgovara se  Isusova molitva GOSPODE ISUSE HRISTE POMILUJ ME GREŠNOG, a to kelijno pravilo je  150 velikih metanija, 3 brojanice po 300 čvorića  sa malim metanijama Gospodu, 1 brojanica po 300 čvorića malim metanijama Bogorodici i tada se ponavlja molitva PRESVETA BOGORODICE SPASI NAS GREŠNE,  zatim slijede 3 brojanice po 300 čvorića Gospodu bez metanija i 1 brojanica  po 300 čvorića Bogorodici  bez metanija i to je kelijno pravilo koje je duhovnik odredio za sve monahe u manastiru.

 

Zato su potrebne brojanice, da je lakše izvršavanje molitvenog pravila u keliji, a to pravilo traje 1 sat, nakon kojeg klepa klepalo za početk molitvenog pravila u crkvi. A onda na poslušanjima monasi neprekidno ponavljaju umnu molitvu bilo na glas ili u sebi tako da um uvek bude zaposlen da nebi misli lutale koje kuda, nego da budu usmerene i zaposlene molitvom.

 

*** To sam i ja primjetila kod sebe da se dešava, ako mi naviru neke najgroznije pomisli, ja izgovaram molitvu da ih otjeram tj. uposlim mozak na drugi način,  a to nekad uspijem a nekad ne, predpostavljam da i tu kao i u svemu drugom treba biti uporan. A ovo monaško tj. kelijno pravilo što ste naveli prije Bogosluženja, za mene  kao  običnog početnika naravno  da je previše. A kako Vi znate da ste rekli baš 3OO molitava, mene uopšte to brojanje zbunjuje  tj. odvlači mi pažnju.

 

otac Gavrilo  - Mene si pitala i od mene tražila blagoslov za tvorenje umne molitve, moj blagoslov imaš, čini onoliko koliko ti možeš i gde možeš, ali se trudi da ne zaboraviš  za to duhovno oružje, koje prosvećuje i osvećuje um i srce i odgoni svako zlo koje dolazi od nečastivog bilo u mislima ili delima.

 

*** Hvala Vam, Oče, ja zapravo i nemam koga drugog za to da pitam..a da li je  pogrešno ako ležim i izgovaram u sebi molitvu?

 

otac Gavrilo - Umna molitva može se moliti - tvoriti: stojeći, ležeći, hodajući, radeći razne poslove, a kada se dostigne do apsolutno savršene umne molitve onda se leže i ustaje s molitvom ona se ponavlja i u snu, ali se treba čuvati mašte za vreme molitve, zato se treba samo usresrediti na ponavljanje molitve. Stepen molitve je: usna na glas, umna umom i treća najsavršenija.. srdačna molitva koja silazi u srce, ali za sve ovo je potreban post, ispovest..i kruna svega ovog što je rečeno i spunjeno, to je priprema za sjedinjenje sa Gospodom kroz Sv.TAJNU PRIČEŠĆA, ako nema Sv.TAJNE PRIČEŠĆA onda UMNO SRDAČNA molitva ostaje prazna tj. mehanička bez života i PUNOTE, kao telo bez srca  što biva beživotno u duhovnom smislu.   Bog blagoslovio!

 

Na dan Sv.Simeona Bogoprimca, 2009.god. 

Pregleda: 7249