Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom N. J. A-   A+  

 

*** Pomaže Bog oče Gavrilo, blagoslovite. Da li ste na vezi kako piše od 09-12 časova i od 17-22 časova.

 

o.Gavrilo - Bog blagoslovo brate N. Nije baš tako kako tu piše vreme, jer je to napisano dok sam ja bio zdrav pre moje operacije. Sad je drugačije i onakvo je vreme mog  uključivanja na skajp, kako mi zdravlje dozvoljava i u skladu sa mojom terapijom koja mi je propisana od lekara.

 

*** Blagodarim na blagoslovu oče Gavrilo. Nadam se da će Vam biti bolje. U molitvama  Vas spominjemo, jer Vas poštujemo i volimo... moja porodica, moj otac, majka i ja.  


o.Gavrilo
- Hvala na molitvama brate. Pitaj.

 

*** Potreban mi je savet oče. Na Ilindan, 02.08. sam raskinuo vezu sa devojkom, koju sam upoznao 19. decembra prošle godine. Bili smo u ozbiljnoj vezi. Mnogo sam je voleo i ona mene. Mnogo patim sad i tražim odgovor i putokaz u životu za dalje. Mnogo je još volim volim. Kako dalje da nastavim? Planirali smo i veridbu na jesen, a ona ima dete iz prvog braka,  pa me grize savest,jer ako je oženim učiniću preljubu. Do sada se nisam ženio. Imam 31 godinu.

 

o.Gavrilo - Kako dalje..., pa bolje je da ste sada raskinuli nego da ste ušli u brak, pa da se rastavljate i još zapetljancija bi bilo da ste imali decu u tom braku neutemeljenom.

  

*** U pravu ste oče kad bolje razmislim. Molim se oče samo da mi Gospod pokaže put. Usamljen sam i molim se  dugo vremena da nađem ženu svog života. Mnogo sam u životu postradao zbog žena. Voleo bih da mi Gospod pošalje čestitu i poštenu pravoslavnu ženu.

 

o.Gavrilo - Ta ljubav,  koju ste imali, bila je površna lubav, koja je lebdela u vazduhu. Bila je to ljubav za druženje i viša je bila prijateljska da se gubi vreme iz dosade. Nije bila obavezujuća i nije bilautemeljena za ozbiljnu za bračnu zajednicu. Izgleda brate da se ti lako zaljubljueš, pa ta ljubav kako dođe, tako i iščezne.

  

*** Tacno je to, ali kakva treba da bude prava ljubav.  Kako ću prepoznati pravu osobu za sebe. Imam dobar posao, godine su me pritisle i težim ka porodici, želim da se smirim i da stupim u svetu tajnu braka. 

  

o.Gavrilo – One te ostavljaju, jer ti nisi stabilan. Nesiguran si za ozbiljnu bračnu zajednicu, pa i one tebe malo prostudiraju; tebe i tvoj karakter i da li si sposoban da se upuste u brak s tobom. Ti bi, ovakav, kakav si sad opet malo pogledao u stranu, a znaš i sam da je ljubomora u bračnoj zajednici psihička bolest, koja se teško da izlečiti. Tek tada nastaju teške komplikacije i zato često dolazi do raskida braka.

  

*** Svestan sam toga oče. Bili smo ta osoba i ja jako blizu braka. Majka mi sad govori da ne treba dugo da cekam da se sve stvari poklope u životu i da treba brzo da reagujem, da budem strožiji o odnosima sa ženama. Čovek treba da bude glava porodice, zar ne oče Gavrilo? Treba da bude takav, kao što je Isus glava Crkve. Želim duhovni mir i blagodat. Težak je put do toga i trnovit, svestan sam svega. Kako da dođem do svog mira i spokoja? Posavetujte me oče. Velika su iskušenja napolju. IMAO SAM VELIKE NAPADE, ALI SAM ODOLEO. 


o.Gavrilo – Sve je to tako, a ova žena koju si spomenuo sa već jednim iskustvom braka od pre , iz predostrožnosi je, da se ne bi se dogodio sa drugim brakom isto i bili isti problemi, tako odreagovala. Što si ti baš sa udatom ženom bio rešio da se ženiš. Zar nisi mogao naći neku približno tebi i tvojih godina.

 

 *** IMA OČE DOBRU DUŠU I VELIKO SRCE I VERUJE U BOGA KAO I JA.

 

 o.Gavrilo - Kolika je tvoja duhovnost kad kažeš da si imao podosta tih prijateljica za provod i zabavu. A ova te je ostavila od silne ljubavi i koliko je bila čvrsta...ta ljubav.

  

*** NISTA MI NE ZNAČE U ŽIVOTU I KAMO SREĆE DA SAM SE MNOGO RANIJE OŽENIO. SADA NE BIH TOLIKO PATIO.

  

o.Gavrilo – Piši malim slovima. Nešto je tu bilo klimavo.

 

*** Istina je. Možda je to još jedno iskušenje, ta moja veza. 

 

o.Gavrilo - Pa sad pati, kad se nisi se na vreme oženio nego si provodio vreme u praznom i bez cilja. Mislio si da ćeš uvek ostati mlad, ali godine idu u nepovrat. Što ne staviš u avatar na skajpu tvoju fotografiju da vidim s kim kontaktiram?

  

*** Da da,godine....Imam već 31 godinu i neću na silu da se ženim. Hoću pre svega ozbiljnu ženu kraj sebe koja će da me poštuje.

 

o.Gavrilo - Meni se čini da ćeš ipak na kraju kad malo ostariš naći neku penzionerku ako malo ne požuriš i ne nađeš neku devojku tvojih godina.

 

*** Oče, ne brinite za fotografiju,jer doći ću ja do Vas i voleo bih da Vas upoznam lično. Mnogima ste pomogli. Slava Gospodu na tome.

 

o.Gavrilo - Dok ti budeš došao do mene, proćiće ti vreme u prebiranja cura, koji bi, a koju ne bi oženio.

 

*** Da li mislite oče da još uvek imam šansu, mnogo sam se razočarao, ali ne padam u očajanje, jer znam da je to veliki greh.

 

o.Gavrilo - Ma kakvo očajanje samo ti daj u oglas i kaži sve što poseduješ i malo još i dodaj, pa da vidiš izbora, jer pojaviće ti se cura kao kad je izbor za mis sveta. E tek tada će nastupiti iskušenja.

 

*** Dobro oče, šta predlažete? To me sve muči. Svom dušom težim ka tome da nađem neku mlađu ženu. A sramota me je da na oglasni način tražim ženu. Više bih voleo da je sretnem , naprimer negde u manastiru, je tako ću znati da je verna i čestita.Da li u pravilno razmišljam?

 

o.Gavrilo - Nađi kao vernik čestitu i poštenu devojku za hrišćanski čestit brak, koja će ti odgajati decu u hrišćanskom duhu da budu čestiti i poslušni i primerni i da se ugledaju na oca i majku. Ne znači to da ako budeš sreo kod manastira neku, da će ta baš biti po izboru, jer kod manastira ima i dosta turistkinja. Ti se uostalom nekao stalno vrtiš i pominješ da bi se oženio ženom, a nikako ne spominješ da bi našao devojku za ženidbu.

 

*** Poslušaću Vaš savet oče. Sve da bude u Slavu Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin. Bože daj.Gospod mi je sve podario u životu, spasao mi je život nekoliko puta. Moraću da to opravdam. Moram da nađem devojku, u pravu ste oče. Da li postoji molitva koja pomaže za to? 
 

o.Gavrilo – Samo si okupiran time da bi se oženio udatim ženama i raspuštenicama ili udovicama i one te jako zanimaju za brak.

 

*** Želim u svome srcu iskreno čestitu devojku i ja..Duša mi je izmučena od silnog lutanja. 

 

o.Gavrilo –  Potrudi se  da stekneš  poverenje i da ta devojka, koju streneš, stekne poverenje u tebe da želiš brak iz iskrene ljubavi, a ne da je ženiš pa bi opet po starome malo i na stranu se družio. Sad se malo odmori i stabilizuj se i zaboravi na prošlost. Reši da postaneš ozbiljan kao zreo mladić i idi svešteniku. Ispovedaj se za sve ono što si zgrešio u znanju i neznanju, a svaka je molitva delotvorna ako je usrdna iz srca i suzom zalivena za učinjene grehe. Ne da je samo duša tvoja izmučena nego ti je i telo izmučeno od neprespavanih noći.

 

*** Oče, iskreno mnogo hvala na savetima umoran sam od muka. Poslušaću Vas. Neka Vas Gospod uvek od svakog zla štiti. Imao sam veliku želju da Vam se obratim za pomoć, i ona je uslišena. Nadam se da će mi se i najveća želja u životu ostvariti i da ću nastaviti da živim Bogougodnim životom zajedno sa voljenom osobom. Hristos posredi nas! Idem oče sada na posao želim Vam svako dobro i sve najbolje Vama i bratiji Vašeg manastira.

 

o.Gavrilo - Bog blagoslovio brate. AMIN. 

 

18. septembar 2009, god. 

 

Pregleda: 5527