Duhovni razgovor oca Gavrila sa sestrom M... A-   A+  

*** Pomaze Bog oce Gavrilo! Blagoslovite oče.

otac Gavrilo -Bog blagoslovio sestro M.

*** Hvala Gospodu! U ovom vremenu su veliki izazovi. Teška su vremena.  Mnogo znači molitva i blagorodni Vaš trud i preko interneta.

otac Gavrilo - Trudim se sa onim čega imam. Evo i malo cveća ovde ima, 2000 cvetova koje je o.Vasilije snimio.
http://picasaweb.google.com/ovasilijehttp://www.svetigora.com/node/6039

*** Zahvaljujem oče Gavrilo. Bogu hvala, i moja deca i moj muž smo svakodnevno u molitvi. Iako živimo brzim tempom. Deca su visoko obrazovana. Rade u državnoj ustanovi, molitvom počinjemo i završavamo dan. Bez toga bi bilo teško.

otac Gavrilo - Hvala Bogu. Neka vam Gospod podari sve što želite što je korisno za dušu.

*** Hvala! I Vama svako dobro i da Vas još dugo posluži zdravlje i  da Bog da da uskoro dođem u Manastir.

otac Gavrilo - ...i da što manje bude paradnih  šetnji po ulicama Beograda,  a više molitve i bdenjia u hramu Svetog Save na Vračaru.

*** Daće Bog da ovo zlo koje dolazi i koje nam se nameće, ode što pre i da ne padne na naše porodice i na naš napaćeni narod. Upoznala sam gotovo sva mesta ovde. Putujući poslom, uvek smo odvajali neko vreme i za naše veličanstvene manastire, od Zrenjanina, Fruške gore, Đunisa, Gornjaka, Vrdnika, Bukova. Duša mi se ispunila lepotom koju imamo. Daće Bog da to zlo ode.

otac Gavrilo -... malo poteže, jer igubio se osećaj za lepo i plemenito i za ono što je najsvetije za čoveka koji je stvoren po liku Božijem. Vladavina  je jačeg nad nemoćnim. Ne shvata se  da je svaki čovek dete Božije, a mi braća po Bogu stvoreni. Vi ste osetili lepotu svetinja,  koje ste obišli, zato što posedujete dobrotu i plemenitost. Radite za ono što je dobro i plemenito sa tog mesta, gde jeste.

*** Nije teško biti dobar. Mislim da je ono drugo teže. Ja sam izabrala ovo. Moram da Vam napisem jedno iskustvo. Svratimo moj suprug i ja u manastir u Izvoru, a manastir je Svete Petke, i tako svratimo da se poklonimo i prinesemo molitvu. U dvorištu manastira, podalje od nas, jedna veoma stara monahinja šeta. Nije nas ni videla. Ulazimo u crkvu, kad trči mlada monahinja sva zadihana i pita: " Ko to treba molitvu?" Naravno da mi uvek trebamo molitvu, pa kažemo da smo to mi. Monahinja reče na to da nema oca, nije tu, i da ostavimo imena da zapiše, pa kad otac dođe.... Kad u to iza nas otac viče: "Tu sam!"
Monahilnja se iznenadi:" Otkud Vi oče? Ko Vas je zvao?". "Niko", odgovori otac. Eto ko traži, daće mu se...i još mnogo toga lepog smo doživeli. Na Ostroguje bilo neopisivo. Pomislila sam obraćajući se Bogu da ako je taj osećaj samo kap lepote i blagodati, kakvo li je tek more u kojem uživaju pravednici.

otac Gavrilo -
Jeste da ima iskušenja, ali bez njih se ne može kao što dobar domaćin ne može da postigne nešto što je dobro, a da ne prođe bez neke povrede bilo koje vrste.

*** Naravno, mnogo toga smo moj suprug i ja prošli, kroz decu, kroz posao, kroz porodicu, ali Bog je milostiv. Bili smo 5 godina u Etiopiji. Veran  je narod tamo. Posti. Bogu se moli. Nemaju gotovo ništa, ni stolice, ali najveseliji narod. Crkvu kad vide na 100 metara udaljenosti, krste se i klanjaju se do zemlje. Bog se za sve pobrinuo, ali ovo vreme je napada na dusu. Ne može covek da ne reaguje, a ne sme da reaguje, ni u društvu ni na poslu.

otac Gavrilo -
Jeste taj narod je bogobojažjliv i imaju velike duhovnike i askete koji se mole sa svoj narod da izdrže u svim nevoljama koje ih snalaze i koje imaju, ali veilka nagrada na nebu ih čeka od Gospoda, jer život na zemlji je kratak i nevolje su prolazne, ali ko pretrpi do  kraja biće spašen i naslediće CARSTVO NEBESKO među anđelima i među svima svetima na nebu u raju večnome.

*** Da. Treba samo krenuti tim putem, upoznati lepotu. Put se sam otvara, samo treba srce otvoriti. Međutimu kada je ovo prolazno ljudima draže, onda i ne biraju put i ne razmišljaju o ceni. Ako pricate sa ljudima o ljubavi, sve im je sumnjivo, a ako nešto loše,
odmah prihvataju i nadograđuju.

otac Gavrilo -
Ono što imaju ljudi u srcu i čime su obuhvaćeni, to lakše i prihvataju i sa time se još više nadgrađuju ili ograđuju.

*** Hvala Vam oče. Blagosovite! Od srca Vam želim mnogo uspeha u Vašoj misiji i Vašem trudu za dobrobit svih nas.

14. septembar 2009 god.
 

Pregleda: 3134