Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom M... A-   A+  


otac Gavrilo - Bog blagoslovio.

*** Blagodarim oče Gavrilo. Dosta sam čitao o Vama i o Lepavinskom manastiru i tako razmišljajući, riješih da Vam se javim. Nisam baš vičan crkvenom bontonu, pa mi ne zamjerite. Postim ponekad, mada mislim sa nisam baš neki velikivjernik

otac Gavrilo -  Jesi li sreo nekad nekog velikog vernika?

*** Mislim da ima ljudi koji su stabilni u vjeri i životu. Ja ,čini mi se, čitav život lutam,tražim sebe...

otac Gavrilo -  Koliko ti je godina brate?

*** 45. godina.

otac Gavrilo -  Kako to da do sada nisi našao sebe?

*** Nisam oženjen,nemam stalno zaposlenje...

otac Gavrilo - A čime se uopšte zanimaš?

*** Trenutno radim kao čuvar u jednoj mežunarodnoj organizaciji, ali sam prosvetni radnik,između ostalog...

otac Gavrilo - Jesi li verujući, odlaziš li nedeljom i praznicima u crkvu na bogosluženja?

*** Verujući jesam, idem povremeno u crkvu, uglavnom praznikom, ali nisam redovan. Borim se, a ponekad da se natjerivam da idem u crkvu.

otac Gavrilo - S kim živiš, sa roditeljima ili sam?

*** Živim s majkom.

otac Gavrilo - Jesi li sa sela ili iz grada?

*** Živim u predgrađu, širi gradski rejon Banja Luke.  Majka mi je puno bolesna. Ima veliki uticaj na mene. Ako ona nesto ne želi, onda ja ne želim da je rastužim.

otac Gavrilo -  Šta te je povuklo da mi se javiš preko skype-a?

*** Dugo vremena želim da se ispovedim i ovo mi je, čini mi se najlakši način. I da li se to može na ovaj način?

otac Gavrilo - Jesi li se ispovedio nekad?

*** Jesam. Ispovijedio sam se nekoliko puta u našoj lokalnoj crkvi, mada mislim da je to bilo formalno u smislu pitanja. Nisam govorio svoje grijehe svešteniku, nego me je on uopšteno pitao.

otac Gavrilo - Ne može na ovaj način da bude ispovest. Ispovest je sveta tajna pokajanja. Moraš ići u crkvu kod sveštenika da se ipovediš.

*** Bio sam i kod oca Joila prije 10 godina. Tad sam se na pravi način ispovjedio. Kod nas je u crkvama velika gužva, pa se ispovijest obavlja na brzinu, pogotovo na praznike.

otac Gavrilo - Na ovaj način možemo duhovno da komuniciramo u vidu duhovnog razgovora, ali to ne može da zameni ispovest. I možeš ti ići kod sveštenika u bilo koji dan, samo se najaviš za ispovest i da imaš duhovnu potrebu neku.

*** Da, oče. Ipak želim da Vam objasnim i u ovom vidu. Muči me to što gotovo ništa u životu ne mogu da završim, ili završavam jako teško i sporo.

otac Gavrilo - Pa dobro ako je sporo, ali je sigurno.

*** Ne mogu da se vežem za jedno zanimanje, a kad nađem posao,vrlo brzo se zasitim svega...takođe ni za jednu ženu...veze sa ženama su mi površne.

otac Gavrilo - Jesi li  bio ženjen?

*** Nisam. Mnogo mi smeta što moja majka hoće da učestvuje u mojim vezama, da bira, ili pak da planira moj brak. To  nikako ne mogu da prihvatim.

otac Gavrilo - S kim ćeš ti  da se ženiš,  to je tvoj slobodni izbor, ali sad si malo zakasnio za ženidbu, jer sve ide u svoje vreme.

*** Pa, jeste, a ona želi da prije nego umre,  ja se oženima da bi ona ostvarila to da bude srećna baka. Inače smo mnogo propatili. Ja sam jedinac, a sestra mi je mlada umrla. Otac i majka se nisu slagali u braku.

otac Gavrilo - Pitaš li ti nju na koji način se ona udala za tvog oca.

*** Ona to stalno priča i spominje kao strašnu grešku.Ona čak kaže da nije podnosila moga oca,ali se ipak udala. I sada ,kao pokojnika, spominje ga u negativnom kontekstu.

otac Gavrilo - Verovatno da se nisu slagali, ako su po nečijem nagovoru sklopili brak ili brak iz interesa, jer onda verovatno je da taj brak nije bio iz ljubavi.

*** Iz priče znam da se ona udala za njega, samo zato što je smatrala da joj je vrijeme da se udaje. Otac se kasnije propio.

otac Gavrilo - U kojoj godini starosti se udala za tvog oca?

*** Sa 24-25 godina.

otac Gavrilo - Zašto ti se otac propio, iz razočarenja ili zbog žalosti? Ona se udala u najlepšim godinama.

*** On je imao težak život. Bio je ratno siroče. Odrastao je u domu. Majka ga je ostavila i preudala se...Možda je malo i društvo uticalo. Bio je građevinski radnik.

otac Gavrilo - Koji je odnos godina bio između tvog oca i majke?

*** Otac je bio mlađi jednu godinu, čini mi se, a moguće da su bili i vršnjaci. Ne zna se baš tačan datum njegovog rođenja, jer su knjige izgorile u ratu.

otac Gavrilo - Pa dobro nije potrebno da se baš tačno zna koliko je godina razlika bila, ali makar približno. Nisam ja neki islednik, nego eto ovako pitam, kad već o tome  diskutujemo. A najpre je moguće da se on propio zbog drušva. To je najčešće kad se neko propije, a ako nije čvrstog karaktera.

*** Moguće je. On je volio društvo. Živjeli smo u Drvaru, mjestu koje je poznato po komunističkom nasljeđu  i blijedom vjerskom naslijeđu. Tokom rata smo počeli slaviti Svetog Jovana i okrenuli se vjeri.
Kad moju majku zamolim da okadi kuću ili da dovedem popa da osvješta novu kuću, ona se buni. Neće uvijek da me posluša. Smatra da sam joj između ostalog i ja pokvario život,jer neću da se ženim. Ja međutim ne bih mogao da zamislim brak sa mamom u kući. Smatram da bi to bio pakao. Znam da je odavno bilo vrijeme za ženidbu. Ne želim da umre nesretna. Moj život teče ionako bez cilja.

otac Gavrilo - To bi bilo pozorižšte bez para između svekrve i snaje, a ti među njima.

*** Da. Moja majka smatra da ona sve zna i da na sve ima pravo, da uređuje i moj i svačiji drugi život, a moj posebno. Kad pomislim na to, eksplodirao bih.

otac Gavrilo - U brak bi se trebalo ulaziti iz ljubavi, a ne po želji majčinoj i ona da ti bira.

*** Moram ovo da Vam kažem. Prije mjesec dana našao sam pod jastukom hodžin zapis. Odmah sam ga bacio u toalet i pustio vodu. Kad sam joj to rekao, ona je poludjela. Obilazila je pored toga prije mnoge manastire, pa čak i lepavinski. Neku ženu je našla, koja joj je onda preporučila hodžu da napravi zapis.

otac Gavrilo -  Kojeg je zanimanja tvoja majka,  da nije neka pravnica?

*** Ne. Ona je domaćica. Ima dvije kuće, tri diplome,ali džaba kad nema sreće.

otac Gavrilo - Izgleda da bi ona želela u svemu da bude dominantna. Kako mi to opisuješ izgleda mi da nije ona baš neka obična domaćica.

***  Upravo tako. Možda griješim oče, ali ona mi ne da da se oženim. Vrlo je inteligentna i pronicljiva.

otac Gavrilo - Vidi se da bi bi bila dobar advokat.

*** Odrasla je u porodici od sedmoro djece, gdje je njena majka,a moja baka najveću odgovornost prenosila upravo na nju. Ona zato smatra da ima pravo da svima daje savjete i koriguje život. Sad je jako bolesna. Ima tumor na plućima. Meni je jako žao.

otac Gavrilo - Znači da je ona bila najodvažnija u porodici.

*** Ona je jaka ličnost.

otac Gavrilo - Zar je bolest ne smiruje?

*** Njoj imponuje da neko s kim ona priča i druži se ima neke titule. Liječi se. Borimo se svim sredstvima da joj pomognemo.  Radila je u zdravstvu, pa joj mnogi doktori koje zna izlaze u susret i pomažu.

otac Gavrilo - Znači ona više drži titularnu palicu.

*** Žao joj je što nije ispunila neke svoje životne ambicije, a nisam ni ja.

otac Gavrilo - Hajde sad da malo ostavimo po strani nju i neka ona živi svoj život, a ti je slušaj i poštuj kao majku.

*** Posavjetujte me oče...

otac Gavrilo - Od čega vi živite, vas dvoje i ima li ona penziju?

*** Ima penziju i očevu ratnu invalidninu. Ja radim za platu.

otac Gavrilo - Ti imaš povremeni posao, kako si spomenuo?

*** Da.Ovo je posao po ugovoru.Produžava se svake godine.  Neizvjesno je do kada će trajati. Radim kao čuvar.

otac Gavrilo - Čitaš li ti kakve duhovne knjige?

*** Čitam i molim se Bogu naveče iz pravoslavnog molitvenika.  Čitam i tekstove sa sajta lepavinskog manastira, slušam Radio Svetigoru i duhovne pouke na youtube-u.

otac Gavrilo - Hoće li i tvoja majka s tobom zajedno da se moli Bogu?

*** Rijetko, pogotovo otkad sam onaj zapis bacio. Ona smatra da sam sad sve pokvario, što je ona naštimala, jer sam,eto bio začaran...Kad nešto spomenem,ona me presiječe. Kaže da popovi pričaju svoje, a mi ćemo raditi svoje. Ona želi da mi pomogne, ali na loš način. Jedino kad je bila mnogo bolesna ioperisana iišla na hemoterapiju, onda sam joj čitao ,između ostalog i Akatist Presvete Bogorodice Lepavinske. Ona izgleda vjeruje u instant rješenja.

otac Gavrilo -  Pitanje je koliko je duhovno prosvećena tj. zahvaćena sujeverjem.

*** Ona je brzo nakon što me je rodila sa mnom išla nekoj ženi,jer je bila mnogo psihički bolesna. Ona joj je nešto bajala i navodno pomogla. Od tada ona samo to radi i u to vjeruje.

otac Gavrilo - Znači pročitao si joj Akatist Majci Božijoj Lepavinskoj?

*** Jesam i ona je tad rekla da joj je to lijepo  slušati. Sad ne znam da li bi ona to prihvatila...moram tajno da se molim, inače bi izbio sukob. : Oče, moram priznati da sam i ja bio zaglibio  nekim ženama, koje su radile nešto sa bioenergijom.

otac Gavrilo - Moli se tajno, a pita je da li bi htela i ona da sluša da joj ti čitaš na glas.

*** Čitao sam joj, a ona malo sluša, pa prestane. Molitvnik je ipak ona donijela iz manastira Lepavine i nalazi se kod nje u sobi.

otac Gavrilo - Pa neka i to je dobro.

*** Imamo i osvećeno ulje iz manastira.

otac Gavrilo - Znači bila je na hodočašću u manastiru Lepavini.

*** Htjeo sam da joj pustim Radio Svetigoru, a ona me odmah upitala ko me je  to nagovorio aludirajući na jednu ženu s kojom sam se zabavljao,a za koju ona smatra da je donijela zlo u kuću. Majka mi je inače bila  u manastiru Lepavini i tri puta pod Ostrogom. I to nije, po njenom mišljenju kao donijelo  željene rezultate.

otac Gavrilo - Šta je ona očekivala, da  nije htela možda da dobije snaju u kući?

*** Upravo to. Jednom sam čuo kad se ispovjedala ikad ju je sveštenik pitao šta ima da ispovijedi. Ona je odgovorila: "Da mi se sin oženi!"

otac Gavrilo - To nije ispovest, nego želja.

*** Jasno da nije, ali ona je to tako shvatila. Postila je svake mlade nedjelje, a ja joj tražim da i ja postim, a ona kaže:"Postiću ja za tebe."

otac Gavrilo - To je njeno versko znanje i obrazovanje...

*** pre izvijesnog vremena je pitam da li posti, a ona reče: " Čemu?", valjda prebacujući mi da sam ja sve pokvario sa onim zapisom od hodže.

otac Gavrilo - To je NJENA VERONAUKA.

*** To me mnogo muči, a rješenja pravog nema.  Ne poštuje me nimalo i jedva čeka da je neko podrži kad nešto loše priča o meni...

otac Gavrilo - Ti zapuši uši i nemoj da slušaš šta  sve o tebi priča, jer bićeš mirnji i spokojniji. Izgleda da si ti vernik, a ona poluvernik sa dozom sujevjerja.

*** Trudim se da budem vjernik.  Znam da su mi Bog i Presveta Bogorodica pomogli u mnogim situacijama.Teško mi je, kad me ona ogovara.  Mislim da mi tad sve ruši.

otac Gavrilo - A šta ćeš, mora nešto da priča, bilo šta i korisno i nekorisno.

*** Jeste.

otac Gavrilo - Brate da privodimo kraju ovaj naš današnji razgovor.

** Hvala vam oče. Lakše mi je. Nadam se da ću imati još prilike da s Vama razgovaram. Mnogo sam slušao o Vama.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio brate. Kad imaš duhovnu potrebu,  javi se pa ćemo produžiti, gde smo stali.

*** Blagodarim oče Gavrilo na blagoslovu.

otac Gavrilo - AMIN.

*** Amin.13 septembar 2009 god.

Pregleda: 8940