Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom R... A-   A+  

-    Pomaže Bog o.Gavrilo!

otac Gavrilo – Bog blagoslovio, brate!

-  Šta Vi mislite o slučaju Crna Reka? Verovatno ste u toku dešavanja oko slučaja  Crna Reka.

otac Gavrilo – Šta ja imam da mislim.  Ima ko da misli  o tome,  naravno prvo roditelji kako su odgajali i vaspitavali svoju decu.

- Mislite li da je medijski udar na Crkvu i duhovne stvari velik?

otac Gavrilo – Dogodio se u jednom manastiru u Latviji sličan slučaj. Manastirska uprava rešila da primi one koji su bili ovisnici od droge. Kako se oni nisu mogli a ni hteli prilagoditi poretku i manastirskom tipiku iguman i bratstvo otpuste “pacijente” ovisnike, zato što bi  manastir narušio svoj tipik po kome monasi žive. A roditelji su svoju  rodjenu decu bili doveli  tu drugima na brigu da bi oni bili “ bezbrižni”.

- Ovde se radi o Rehabilitacionom centru, mislim da su roditelji nemoćni za takve stvari. Mislim da samo  Duh Sveti može da ih spase. U takvim centrima jedino mogu pronaći spas.

otac Gavrilo – Mogu, mogu roditelji . . . samo nema verskog vaspitanja u našem narodu, da su ta deca imala  da se ugledaju na svoje verujuće  roditelje (kao dobre uzore), nebi  ti mladi ljudi dosepli  u takva stanja u kojima se sada nalaze.

- U svakom slučaju versko vaspitanje mnogo znači, ali zato što ga skoro uopšte nema to i  jeste najveći problem,(lečenje  na “suvo”). Čovek sebe pronalzai i dolazi do Bogopoznanja što je i najvažnije.  Mislim da su takvi rehabilitacioni centri u okviru Crkve od veoma velikog značaja. Ne znam koji drugi centar osim duhovnog bi mogao toliko pomoći ugroženim ljudima, koji su doživeli na zemlji pakleno stanje.

otac Gavrilo – Lečenje ima uspeha kada je dobra  organizacija  i  kada “pacijenti” imaju ljubav i pažnju koju nisu imali u domu svojih roditelja.

- Mnogo je dece bez roditelja u mreži narkomanije, ljubav je u svakom slučaju najvažnija. Često ugledni roditelji imaju  decu koja imaju problem sa  narkomanijom. Pa šta možemo da kažemo narodu koji je u takvim problemima u okviru narkomanije? Reč  je veoma bitna.

otac Gavrilo – Više  danas zla  brate ima u svetu nego dobra, možemo mi celu noć o tome da razmišljamo  ali nikakve koriste od toga, to može čak preći i u praznoslovlje. Ko nas zašto pita, niti smo mi neka sila da ispravimo nepravdu koja vlada  celim svetom. Neka se svaki pastir  brine za svoje ovce  i  njihove duše za koje je odgovoran pred Bogom.

- Vi se bavite jednim humanim radom tj. spasenjem ljudskih bića Rečju Gospodnjom.

otac Gavrilo – Jedino možemo da se molimo Bogu da urazumi i prosvetli um onima koji nisu razumni i čiji su umovi pomračeni slavom  ovog prolaznog  života na zemlji . Za sve ostalo neka odgovaraju odgovorni, a mi idemo na odih. 
Bog te blagoslovio brate i neka ti je srećan sutrašnji praznik Vaznesenje Gospodnje. AMIN!

Na praznik Vaznesenje Gospodnje, 2009. godine

Pregleda: 2725