Duhovni razgovor oca Gavrila sa bratom Stefanom A-   A+  


***  Pomaže Bog, oče, blagoslovite! Dobro jutro i dobro trpljenje! Oče, prvo da Vam javim da je moja mama trenutno na liječenju. U školi su mi zaključene sve petice, a dobio sam nagradu škole, a i od moje razrednice, uzornog rimokatoličkog čeda, pa bih radost da podijelim sa Vama.

otac Gavrilo - Bog te blagoslovio, brate Stefane! Pomolićemo se za tvoju mamu, a za školu čestitam!!!

 ***  Hvala oče, mnogo mi znače Vaše riječi. A na ovoj Web stranici vidim da je nešto novo. ( http://www.novinar.de/2009/05/11/skandalozno-vladika-hristifor-na-fejsbuku.html). Oče, šta Vi mislite, da li je ovo u redu?

 otac Gavrilo - Treba koristiti sve moguće metode u propovedanju. Pastir treba da se nadje na svakom mestu, da vidi gde mu se nalaze ovce, pa da ih vrati u svoje stado, ako je neka zalutala u tuđi tor. Misionarski rad od  začetaka Crkve podrazumeva širenje žive reči u svim  krajevima.  Ovde se ne radi o klanjanju tehnici, već o korišćenju tehnike, pa i facebook-a u misionarskoj metodi slično kao što se drvena daska koristi za pisanje ikona, a nije sama sebi svrha.

Neki neprosvećeni bi prateći tu krivu logiku, smatrali da se ovde radi o klanjanju drvetu i nekom vidu idolopoklonstva. U krajnjoj liniji bi i molitve u kamenim zdanjima crkvenih hramova, neki posmatrali kao klanjanje kamenom idolu.
Apostoli i prvomučenici  su propovedali i među neznabožcima i među Jevrejima.  Crkvena istorija pamti takve napade.

***  Tehnika je uznapredovala znatno i omogućila nam sve pogodnosti u komuniciranju, i mnogo toga za zbližavanje ljudi, ali, da li nam je sve na korist, to samo svako za sebe može da zna?

 otac Gavrilo - Ovi što pišu negativno, oni su svetovnjaci i izgleda da nisu u krilu Crkve. Njih treba vratiti da budu u svom toru, odakle su se odmetnuli. Može se dodati da bi se trebali i poučiti u istoriji nauke i tehnike, pa čak i starih zanata, tako da bi otkrili da
fundamentalni principi i metode na kojima počiva čak i moderna tehnologija u glavnome svoje izvore imaju u dubini hrišćanstva.
Tokom zadnjih vekova malo se pomutila i izgubila ta svest da nit današnje nauke, tehnologije, pa i facebook-a vuče svoje poreklo iz najdubljih oblasti pamćenja Crkve iz čijeg krila se ova civilizacija i otuđila i zato doživljava krizu. Jedan od glavnih zadataka Pravoslavne Crkve danas je da čovječanstvu ovo predoči. Ko ima uši da čuje i oči da vidi.

***  Svakako, oče. To bi moglo biti slično onoj priči o bludnom sinu. Neki mudar čovjek reče da kad bi samo ova priča bila u Svetom Pismu, sve bi bilo rečeno.

 otac Gavrilo -  Ali, potrebno je da neko i ovako piše i daje svoja zapažanja, da bi pastiri bili budniji nad svojim stadom i da bi bili još revnosniji i jasniji u širenju Jevanđeoske istine. A istina je i da Hristos, Pobeditelj smrti silazi u dubine ada, i da  i tamo dela.
Oni treba da koriste očinske metode da duhovna deca i ovce ne odlutaju u tuđe stado, kod drugih pastira, "vukova u ovčijim kožama"...

***  I iz radoznalosti često odemo u zalutala područja, pa se ili teško vratimo ili se nikad ne vratimo... Neki dođu pametniji, a neki sa teškim ranama, ali ni malo pametniji, jer je "sunce tuđeg neba" hladno i neće da nas grije... A čovjekova sloboda je bezgranična u smislu samog postojanja, ali ograničena ispravnim rasuđivanjem što se stiče iskustvom pravednog življenja, slično molbi majke Marka Kraljevića "NEMOJ, SINE, GOVORITI KRIVO,VEĆ PO PRAVDI BOGA ISTIINOGA".

Evo, oče, upravo čitam sa sajta manastira Lepavine razgovore sa duhovne tribine. Zaista ima dosta Vaših korisnih pouka, ali i praznoslovlja nekih učesnika. Mislim da je prisustvo Mitropolita Hristofora na fejsbuku slično Vašem korisnom prisustvu na tribini, a praznoslovlje na tribini je slično praznoslovlju ovih samozvanih "revnitelja" i sl. Razlika je samo što su na tribini bili ljudi, koji vjerovatno nisu imali pokvareno praznoslovlje, nego su se malo izgubili zbog neprosvećenosti. Tako sam se i ja nekada saplitao...
Oče, laku noć i blagoslovite!

otac Gavrilo - Bog blagoslovio. Laku noć. AMIN

RUSKI PRAVOSLAVNI FACEBOOK - http://www.basebook.ru/

Na dan, svetih apostola Jasona i Sosipatra, 2009. god.

Pregleda: 3028