Duhovni razgovor oca Gavrila sa sestrom B... A-   A+  

*** Pomaže Bog. oče! Blagoslovite! Imate li malo vremena za mene? Trenutno sam u nekoj nevolji, pa me interesuje Vaše mišljenje.

otac Gavrilo - Bog blagoslovio. Možemo da razgovaramo samo o duhovnim temama, a ako te zanima moje mišljenje, onda za sva pitanja treba prvo da odeš kod svog parohijskog sveštenika, jer on najbolje poznaje tebe i tvoj duhovni život. Znači, da li si  vernik i da li redovno, dakle svake nedelje i praznika ideš na bogusluženja u crkvu?

*** Hvala Vam,  oče, učiniću kako ste me savetovali.

otac Gavrilo - Ja samo poznajem duhovni život svojih vernika, koji redovno pohađaju bogosluženja u manastiru Lepavini. Znaš,  svaki lekar poznaje zdravsteno stanje svog pacijenta. Tako je i u crkvi. Svaki sveštenik poznaje duhovno stanje svojih vernika, koji pripadaju njegovoj parohiji.

 *** U pravu ste, oče, potpuno Vas razumem.

otac Gavrilo - Kako ja mogu nekoga da savetujem, a ne poznajem ni njega, ni njegove probleme, a ni okolinu u kojoj  živi? Zbog toga je ne mogu da znam ni uzrok njegovih problema? Zato je neophodno da svaki sveštenik sasluša svog vernika i da po tome i da savete i pouke kako bi došlo do poboljšanja njegovog zdravlja, duhovnog i telesnog.

U Crkvi je isto kao i u medicini. U medicini imaš svog ličnog lekara opšte medicine, a u Crkvi imaš svog parohijskog sveštenika-duhovnika. Kod svog ličnog lekara opšte prakse imaš lekarski katon u kome lekar ima sve podateke o tvojim bolestima od kojih si bolovao, a  kad treba da se ide kod specijaliste, moraš dobiti uput od svog lekara, jer specijalista neće da te  primi bez tog uputa. Tako je isto i kod tvog parohijskog sveštenika. I on isto mora da poznaje tvoje duhovno zdravlje, pa će on odlučiti da li će da te uputi kod nekog duhovnika „specijaliste“ kod koga bi trebalo duhovno da se lečiš. Jer, ima duhovnika zdravih, a ima  i nezdravih, kao i u medicini. Ima zdravih, a i bolesnih lekara, ima ih sa praksom, a i bez prakse. Ima i onih koji samo diplomu imaju. Od takvih može pacijent da se vrati kući još bolesniji nego što je otišao na lečenje, jer može da se dogodi da lekar bez iskustva propiše pogrešne lekove.

Medjutim, kada je lekar dobar, ako se pacijent bude pridžavao saveta svog lekara, onda će lečenje biti uspešnije. Tako je isto i u crkvi, ako neko ima neke duhovne probleme i ako se bude obratio svom parohijskom svešteniku-duhovniku i ako njegove savete bude slušao, zatim, ako u mestu gde živi, gde je njegova parohija, redovno ide u crkvu, nedeljom i praznikom, ako bude postio, ispovedao se i pričešćivao, onda se lakše dođe do duhovnog i telesnog ozdravljenja.

*** Hvala Vam, oče, na savetu! Blagoslovite!

otac Gavrilo - Bog blagoslovio! AMIN!

 Na dan sveštenomučenika Save Stratilata, 2009. god.

Pregleda: 2998