Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom V. A-   A+  

*** Pomaže Bog, oče Gavrilo, blagoslovite! Ja sam iz Srbije i želeo bih da porazgovaram sa Vama o nekim pitanjima, koja me već duže vreme muče. Imam 21 godinu i već mi se smučio svet i sve u njemu. Već duže vreme razmišljam o monaškom podvigu... Možete li mi nekako pomoći?

 

OTAC GAVRILO: Bog blagoslovio, brate! Otkad ti se pojavila želja za manastirskim životom, gde bi se posvetio monaškom podvigu i koji je razlog?

 

*** Oče, od pre godinu dana. Odjednom nailazim na nerazumevanje kod prijatelja, počinju da me na neki način odbacuju, a i devojku nemam duže vreme. U meni je nekakav nemir sa kojim ne znam da se izborim. Jedinu utehu nalazim u duhovnim knjigama koje čitam...

 

OTAC GAVRILO: Živiš li sa roditeljima i  imaš li još braće i sestara?

 

*** Živim sa roditeljima, starijom sestrom i bakom, očevom majkom. Dodje vreme kad se  svi dobro slažemo, a onda dodje vreme kada se samo svadjamo i, uvek sam ja razlog...

 

OTAC GAVRILO: Da li si telesno i psihički zdrav?

 

*** Telesno sam zdrav, a što se tiče psihe jedino ponekad zapadnem u blagu depresiju.

 

OTAC GAVRILO: Depresija se da izlečiti, a zbog čega se tvoji ukućani najviše ljute na  tebe, pa tako dođe do nesloge? Da li si ti njima rekao da bi želeo da odeš u manastir i da se posvetiš monaškom životu?

 

*** Istina je da sam u toku ove godine postao veoma lenj za neke stvari, počeo sam da se osamljujem, i to se jeste odrazilo na moju školu, na društvo... Oni su videli da je u nečemu problem, ali ne znaju šta je u pitanju, niti ja želim da im kažem, tako da oni ne znaju za moju želju.

 

OTAC GAVRILO: Da li znaš kako bi oni reagovali kada bi im ti jednog dana to saopštio?

 

*** Verovatno se ne bi složili, ali ja bih uzeo svoj krst i krenuo ka Gospodu. Još sam mlad i zato se ne usudjujem da bilo kome to kažem osim Vama, oče, jer ne verujem da bi me iko podržao...

 

OTAC GAVRILO: Gde ti žive roditelji i da li su zaposleni? Da li su verujući?

 

*** Živimo svi u Beogradu. Otac je u penziji, a majka još radi. Majka je verujuća, kao i ja i moja sestra. Kršten sam zajedno sa ocem i sestrom pre par meseci, ali oduvek sam razmišljao o Bogu i spasenju. Inače sam sa Kosova. Živeli smo u Prištini.

 

OTAC GAVRILO: Da li si posećivao naše manastire i da  li si boravio kao gost u nekom muškom manastiru?

 

*** Još kao dete sam najčešće sa mojom tetkom, koja je takodje verujuća, odlazio u mnoge crkve, ali nikada nisam boravio u nekom manastiru.

 

OTAC GAVRILO: Ako konačno odlučiš da odeš u manastir, da li si  možda već razmišljao o nekom od muških manastira, u kojem bi hteo da budeš kao iskušenik?

 

*** Znam samo da što je manastir dalje,  to bi za mene bilo bolje, oče.

 

OTAC GAVRILO: Ako se budeš definitivno odlučio za odlazak u manastir, moj bi ti savet bio, pošto si ti sa Kosova, dobro bi bilo da se odlučiš za neki Kosovsko-metohijski manastir, na primer,  manastir Visoki Dečani ili neki drugi...

 

*** Ne bih se, oče, vraćao dole, teška je situacija.

 

OTAC GAVRILO: Možda bi voleo manastir Hilandar?

 

*** Da, oče, razmišljao sam o tome, ali da li bih tamo imao prostu keliju i stroga poslušanja...?

 

OTAC GAVRILO: Pa, i ti bi bio kao i ostali iskušenici i monasi,  kao i sva bratija manastirska. Rekao si „što dalje, to bolje". To je najdalji naš manastir.

 

*** Oprostite, oče, manastir ću već nekako naći, mene brine kako da odlučim da odem?

 

OTAC GAVRILO: Znači, ti si još kolebljiv? Nekako mi se čini da je kod tebe sledeće stanje -  u svetu ti je teško, a i za manastir se još nisi čvrsto odlučio...?

 

*** Baš tako, oče!

 

OTAC GAVRILO: Onda samo polako, neka odluka sazori...

 

*** Ja, oče, i u svetu pokušavam da živim u Hristu,  ali sve je teže.

 

OTAC GAVRILO: Što pre doneseš konačnu odluku,  to će za tebe biti bolje,  jer godine idu,  pa da ne bude „ni u svetu, ni u manastiru".

 

*** U knjizi "Bog i rokenrol", koju sam počitao,  radi se o životu upravo autora knjige. Ukratko, on se drogirao, živeo u strasti, ali se na kraju zamonašio i sada živi u Crnoj Reci. To je i moj još jedan problem, i na putu sam da ga sam rešim i vrlo sam blizu rešenja.

 

OTAC GAVRILO: Želim ti da što pre dodješ u manastir, makar jedno vreme kao gost. To će ti pomoći da doneseš konačnu odluku.

 

*** Voleo bih da dodjem kod Vas, oče, ali trenutno nisam u mogućnosti. Kad budem mogao, obavezno ću Vas posetiti.

 

OTAC GAVRILO: Možeš ti da dodješ i kod nas da budeš kao gost, ako ti vreme dozvoljava, ali obavezno je da za to znaju tvoji roditelji. A  čime se ti baviš?

 

*** Trenutno studiram, i to mi oduzima najviše vremena. Možda bih mogao da dodjem na proleće, oko Vaskrsa? Hvala Vam, oče, za savet i pomolite se za mene kada budete mogli! Blagoslovite, oče!

 

OTAC GAVRILO: Rado te očekujemo. Bog blagoslovio! AMIN! 

Pregleda: 2853