Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom G... A-   A+  

*** PomažeBog oče Gavrilo, blagoslovite!

Hvala na molitvama,  brat  V...   je malo bolje. Hteo sam da Vas zamolim da se pomolite i za mene. Osim što  često poboljevam (blagi prst Božiji)  imam jednu pošast koja mi neda mira već 20 godina.

 

Naime, patim od nervoze toliko jake da mi je to teško i opisati. Svaka  je misao za mene stresna. Dlanovi se znoje, za ove godine  mislim reka je iz njih istekla. Vezan sam u čvor. Trudim se da prihvatim da je to zbog mog greha, ali teško....kad razmislim da je to počelo u ranom detinjstvu. Moj duhovni otac (ako smem tako da kažem, jer to zahteva više truda sa moje strane), kaže da je rešenje problema u mojoj glavi. Slažem se i povinujem , zaista je tako. Ali ne mogu bez  veće pomoći da se izborim. Molim Vas za molitve pred ikonom Presvete Bogomajke Lepavinske. Nadam se da nisam gord u ovom traženju. Lekari nemaju pojma o čemu se tu radi. Oprostite.

 

O.Gavrilo - Bog blagoslovio ,brate G. . . ., to se može izlečiti samo ispravnim duhovnim životom, uz pomoć iskusnog i razumnog duhovnika, koji neće natovariti na  nekoga nešto što ni sam nebi mogao nositi i ispuniti. Sve treba prilagoditi stanju bolesnika kako bi lakše ozdravio od  bolesti  i slabosti od koje boluje. Po vrsti bolesti daje se i terapija, a bolesnik treba svega strogo da se pridržava da bi lakše došao do uspešnog izlečenja.

Bolest o kojoj govoriš i problemi sa istom koji te muče, su više duhovno psihološke  priorode.

 

***  Hvala Oče na savetu, zaista nemam primedbu na svog duhovnog oca. Moram se više i usmerenije truditi da pobedim ovu pošast. Mislim da sam u početku prilaženja veri na momente uspevao da otklonim ovaj problem, ali samo na kratko, mislim da je potreban veliki podvig u kontrolisanju misli i emocija. Takođe, za ovih pet godina sam čitao mnogo duhovne literature, ali nikako Sveto Pismo i Psaltir. Sad kad malo "čituckam" vidim da su mi misli svagda zloslutne.

 

O.Gavrilo - Da, što kaže  starac Tadej, to su mislene borbe, koje svi mi posedujemo, ali se moramo boriti da ih pobedimo. Kroz ceo život ima iskušenja bilo da smo u manastiru ili  u braku, za to treba uvek biti pripravan u ovom prolaznom zemaljskom životu. Ako neko misli da će proći bez  toga  taj se vara i u prelesti  je.  Treba u molitvi istrajati i druga bogougodna dela činiti.

 

***  Da, treba se "spremiti " za svaki novi dan. Nego Oče, šta mislite o ovoj poplavi tekstova na internetu o skoroj Apokalipsi?

 

O.Gavrilo  - Sa tim se ne treba opterećivati i mučiti, to je mučenje misli , a da bi se skrenulo sa pravilnog duhovnog života.

 

***  Da, primetio sam da kada razmišljam o tome, obuzmu me misli nerada, bezvolje itd.

 

O.Gavrilo - Trebamo se truditi da steknemo smirenje, a kroz smirenje stičemo mir u sebi, takođe trebamo se truditi da imamo ljubavi prema svemu što je Bog stvorio,da volimo ljude, životinje, travu , reke i planine i kad u  svemu tome sagledamo Božiju lepotu već smo delić Raja osetili ovde na zemlji.

 

***  To  je divna misao Oče, još jednom Vas umoljavam za molitveno posredovanje. Hvala na savetima. Blagoslovite!

 

O.Gavrilo  -  Bog blagoslovio brate G......!

 

***  Zbogom!

 

O.Gavrilo - AMIN

Pregleda: 2790