Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom M. A-   A+  

- Pomaže Bog, oče, blagoslovite. Divan je tekst brata Radomira, i Vas, naravno, slava Bogu. Brat Radomir je došao u pravo stado, gde će da ispije kapi žive vode. Brat je pravi biser, i našao je pravog duhovnika, koji će ga izgladiti da sija svetlije, kao što svetli svetlost u tami. Žetve je mnogo, a poslenika malo. Oče, kako stižete svima da odgovorite?

- Stiže se voljom i ljubavlju prema svojoj duhovnoj deci koju mi je Gospod dao.

- Slava Bogu. Dragi oče, čitam Vaše odgovore koje ste uputili preko Skypea.

- Da li šta upamtio i naučio iz pročitanog?

- To je odlično pitanje, koliko od pročitanog upamtimo i koliko po tome činimo. Ja imam opet jedno pitanje, a mislim da i ostale to zanima: koliko utiče naša molitva za druge? Tu imam u vidu naše najbliže, porodicu i prijatelje, ali se to odnosi i na neprijatelje. Da li neko može da se promeni putem naše molitve, iako sam se ne moli?

- Molitva uvek utiče, ali po meri - koliko je usrdna i sabrana. Majčina je molitva najjača za svoju decu i duhovnika za svoja duhovna čeda.

- Oče, a kako da pomognemo drugima? Da li da zamolimo naše duhovnike, damo im imena da bi ih pomenuli u molitvama.

- Samo svoje ime dati.

- Hvala, oče, svaka vaša kap je melem za mene grešna.

- Onu duhovnu decu koja su mi bliža pominjem na sv. proskomidiji i u molitvi ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske.

- Slava Gospodu i Presvetoj Bogorodici. Oče, smem li ja sredom i petkom da jedem ribu? Zbog mog posla pod zemljom treba mi fizička snaga.

- Da, može, kad se radi takav posao, kao što ti radiš težak fizički posao u rudniku pod zemljom.

- Svako dobro, oče, Vama i bratiji od Gospoda i Presvete Vladičice Bogorodice. Zbogom.

Pregleda: 2798