Duhovni razgovor o.Gavrila sa sestrom Bojanom A-   A+  

- Oče blagoslovite, Bojana ovde.

o.Gavrilo- Bog blagoslovio, sestro Bojana.

- Oče, imam jedno pitanje....pre par meseci kontaktirala sam Vas sa molbom da se pomolite za ozdravljenje tek rođenog deteta sa teškom srčanom manom. Hvala Bogu i presvetoj Bogorodici, dete je nakon operacije potpuno ozdravilo.Pre nedelju dana opet sam Vas zamolila da se pomolite za dečaka obolelog od teškog oblika diabetisa i od tada se pitam:da li su ove “naručene molitve” drugim rečima “Brigo moja pređi na drugoga”? I kako se mi možemo moliti za čoveka koji je u teško- bolesnom stanju?

o.Gavrilo- Sve je to jasno, trebamo prinositi molitve Gospodu jedni za druge.

- A da li je opravdano moje mišljenje da duhovno ‘jači’ ljudi ( u ovom slučaju Vi, Oče) imaju jaču molitvu i da će njihova molitva upućena Gospodu biti pre uslišena no molitva onih koji su duhovno slabiji, tj. početnici (u ovom slučaju- ja)?

o.Gavrilo- Naše je da se molimo, a čija je molitva uspešnija ili ne, to se po plodovima pokazuje – da li je uslišena ili ne.

- Hvala na odgovoru....takođe me muči i jedan drugi problem.

o.Gavrilo- Koji?

- Ja često izgovaram Isusovu molitvu “Gospode Isuse Hriste, sine Božji, molitvama prečiste matere tvoje i svih svetih, pomiluj mene grešnu."Skoro u razgovoru sa Vladimirom saznadoh da za takvu molitvu treba pitati duhovnika za blagoslov. Ja to nisam uradila....a kad se tako molim imama neki unutrašnji mir i kojekakve pomisli mi ne dolaze u glavu, mogu li da nastavim i na šta da obratim pažnju, tj. koji problem može da se dogodi ako ovu molitvu vršim bez blagoslova?

o.Gavrilo- Imate blagoslov da tako produžite i dalje, kad osećate da je plod molitve koju činite mir i spokojstvo duhovno.

- Hvala Oče, još jedno pitanje...ne znajući za sve gore navedeno, ja sam u toku podoja nad Anastasijom izgovarala ovu molitvu i pred njeno spavanje, dete je kršteno, redovno odlazi u crkvu i pričešćuje se....imam li blagoslov da to i dalje nastavim?

o.Gavrilo- I taj blagodatni mir koji ste zadobili osetiće i oni koji su u blizini, koji su oko vas ma gde vi bili: kući, na radnom mesta, ma gde bili ili šta radili. To je najsličnije osjećaju u čistoj prostoriji u kojoj se nalazi vaza sa mirišljavim cvećem, takav osećaj ima druga osoba blizu osobe koja je omolitvena molitvom Gospodnjom.

- Isusova molitva je jedina koja u mom slučaju ide iz srca i duše, sama i ne predstavlja mi nikakvu poteškoću, ali kad treba da stanem na jutarnju i večernju molitvu i da uzmem molitvenik u ruke, često me spopadne neka težina, misli nikako da saberem, ne ide baš tako lako....zašto i šta mi je činiti?

o.Gavrilo- Činite ono što vam je lakše, a ne zaboraviti ni molitve iz Molitvenika!

- Hvala Oče na svim duhovnim savetima, sad mi je lakše!
Odoh da obavim i nekog kućnog posla dok Anastasija spava....još jednom hvala na vremenu koje ste posvetili ovom razgovoru. Zbogom i blagoslovite.

o.Gavrilo- Bog blagoslovio do sledećeg razgovora.

Pregleda: 2407