Duhovni razgovor o.Gavrila sa bratom Bojanom A-   A+  

- Pomaže Bog, oče Gavrilo!

o.Gavrilo- Bog blagoslovio. Slabo mi je svetlo, pa ne mogu da pišem.

- Nadam se da ste dobro! Ja sam iz Banje Luke. Malo sam bio na Vašem sajtu, i prije neki dan odštampam razgovore koje ste vodili preko ovog programa. Čitao sam ih i dosta su poučni, svako može da se nađe u tim razgovorima. (…)
- Pomaže Bog. Kako ste danas?

o.Gavrilo- Sad se pojačala struja i može se bolje videti. Sinoć nisam mogao nikako.

- Drago mi je što sam stupio u kontakt sa Vama, hiljadu je pitanja i problema u svakodnevnom životu o kojima bih volio da razgovaram sa Vama. Nemojte mi zamjeriti na neznanju ako se ono kroz razgovor ispolji, brzo me opomenite i ispravite. Ja sam student, a već nekih pola godine radim. Od prije godinu dana više nisam mogao da učim. Došlo je do pregrijavanja motora, kako ste Vi to naveli u jednom razgovoru. Došlo je do zastoja, ja više nisam bio ja, volja mi je totalno splasnula… Sada je bolje otkako radim, rad me je poprilično izvukao. Nisam se mogao nasmijati, definitivno se tama spustila u glavu. Ali rad me je izvukao, i još uvijek me izvlači. Bojim se početi da učim, imam još godinu, ne znam jesam li spreman i bih li izdržao. Da li da polako pokušam sve stići, i rad i učenje? Ili da se još malo organizam oporavi?

o.Gavrilo- Koliko ti je godina, brate Bojane?

- Imam 23 godine.

o.Gavrilo- Pa kad je hiljadu pitanja, idemo jedno po jedno, možda ćemo završiti, ako budemo živi, za godinu dana. A otkud ova tvoja fotografija na brodiću, jesi li bio negde na moru?

- Valjda hoćemo. Slika je od ove godine, kada sam bio na moru u Makarskoj, pa sam jedan dan išao na izlet brodićem do Hvara i Brača.

o.Gavrilo- Malo si se nadisao morskog vazduha i promenio klimu. Jesi li kršten?

- Jesam.

o.Gavrilo- Ideš li redovno u crkvu ili ponekad ređe?

- Da, u zadnje vrijeme, tj. otkako je sve počelo.

o.Gavrilo- Da li je to kod tebe spora veza na internetu ili sporije razmišljaš dok sastavljaš pitanje ili si umoran? I šta se dogodilo s tobom da je došlo do zastoja u učenju?

- Sporije razmišljam… da se ne izletim, i da me pogrešno ne shvatite.

o.Gavrilo- E, onda polako, stići ćemo, ne treba da žurimo. Vremena se ima ako je za dušu korisno.

- Ovako: učio sam puno, možda i više nego što sam trebao i mogao. Bio sam uspješan, šta god naučim položim. Zamor se pojavio, ali ne samo to, nego mi se tijelo počelo grčiti, sav sam bio napet, nisam se nikako mogao opustiti. Anksioznost, kako se to u medicini kaze. Uf, pomislih, živci, nema od mene ništa, nisam se mogao utješiti. Mislio sam da sam jedini kome se to dešava, svašta se burlalo po glavi. Racionalno razmišljanje se ugasilo. Evo godinu i po prođe, tek sada sam malo došao sebi, ali i dalje naiđe period krize.

o.Gavrilo- Kakav ti je duhovni život, čitaš li kakvu duhovnu knjigu, imaš li Sv. Pismo?

- U crkvu sada idem redovno, ali do prije godinu i po rijetko. Tek kad krene po zlu, onda se obratiš Bogu kao jedinom spasu. Tako je kako je, volio bih da sam i ranije češće odlazio. Imam duhovne knjige, žitije blažene Matrone, sv. Jovana Kronštatskog, sv. Serafima Sarovskog, sv. Vasilija Ostroškog, Prolog sv. Nikolaja Žičkog.  Imam i Sveto Pismo.

o.Gavrilo- Kako si došao do našeg sajta, da li ti je neko preporučio ili si sam našao?

- Sajt sam i prije posjećivao, a počeo sam aktivnije da ga pratim od prošle godine - rubrike Pitanja i odgovori, Čuda Božija, Duhovne poruke. Preko Vašeg sajta sam dalje došao do sajta Radia Svetigore, gdje ima dosta besjeda. Prije nekog vremena sam primijetio da odgovarate preko Skypea.

o.Gavrilo- Od kad si počeo da pratiš i čitaš PITANJA I ODGOVORE?

- Ne često, ponekad vidim šta ima, uglavnom sve rubrike pomalo. Nekada me i Sveto Pismo zbuni, recimo Otkrovenje sv. Jovana Bogoslova ništa ne razumijem. Previše je komplikovano, ali mislim da i ne treba da se umaram s tim.

o.Gavrilo- Samo ti čitaj ako i ne razumeš i, kako kažeš, nemoj da se mnogo umaraš.

- Da, i ja mislim da tako treba. Da li Vi mislite da je najbolje raditi onda kada se čovjek nađe u duhovnim problemima i kako znati kada treba početi da uči, da ide dalje?

o.Gavrilo- Treba se truditi i dalje plivati i isplivati i na površinu izaći, a ne opustiti se i potonuti u dubinu mora ovog života prolaznog. U problemima se obratimo Gospodu za pomoć, da nam On pomogne, da nas izvede na pravi put, onaj koji je za nas spasonosan i koristan.

- Svaki dan se previše griješi, izgleda nemoguće i neostvarljivo sve to.

o.Gavrilo- Sve je ostvarljivo, samo treba hteti i svega onog što je za dušu nekorisno se odreći.

- Oče, planirao sam, ako Bog da, da dođem u Lepavinu 4. decembra na Vavedenje. Bio sam prošle godine na manastirskoj slavi, bilo je lijepo.

o.Gavrilo- Dobro došao, brate Bojane, rado te očekujemo. Sada da završimo ovaj naš duhovni razgovor za večeras.

- Oče, blagoslovite, želim Vam svako dobro, i da se vidimo na praznik!

o.Gavrilo- Bog te blagoslovio. I tebi laku noć i prijatno spavanje, anđeli te čuvali!

Pregleda: 2748